Η χώρα βιώνει μια πρωτοφανή οικονομική κρίση. Για να βγούμε από αυτήν την κρίση χρειάζεται τόλμη, αποφασιστικότητα και, βεβαίως, πολιτική βούληση για μεγάλες τομές και ανατροπές.
Το 2010 θα είναι χρονιά ιστορικών ανατροπών, με επίκεντρο τον πολίτη, με στόχο την εξυπηρέτηση του συμφέροντος των πολλών μέσα στα πλαίσια της κοινωνικής δικαιοσύνης.
Οι αλλαγές στις οποίες επιβάλλεται να προχωρήσουμε εδώ και τώρα θα πρέπει να αφορούν την οικονομία, την λειτουργία του κράτους και της διοίκησης. Βεβαίως οι στρεβλώσεις του παρελθόντος και τα χρόνια διαρθρωτικά προβλήματα καθιστούν αυτές τις αλλαγές δύσκολες. Όμως έχουμε καθήκον και υποχρέωση να ανταποκριθούμε σ’ αυτό το κάλεσμα μέσα από μια συντεταγμένη, δημοκρατική και δίκαιη πορεία.
Οι πολίτες περιμένουν πολλά και οι προσδοκίες τους είναι πάρα πολλές και υψηλές. Αυτό άλλωστε διαφάνηκε και από την ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία που έδωσαν στο ΠΑΣΟΚ, να κυβερνήσει προχωρώντας σε ριζικές αλλαγές που θα μας βγάλουν από την κρίση, για να γίνει η οικονομία μας ανταγωνιστική και να επανακτήσουμε το κύρος που έχουμε χάσει ως χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στις ξένες αγορές.
Είναι γεγονός ότι το τεράστιο έλλειμμα, το δυσθεώρητο χρέος και η πλήρης δημοσιονομική εκτροπή έχουν φέρει την οικονομία στο χείλος του γκρεμού. Καλούμαστε, λοιπόν, ως κυβέρνηση, να προχωρήσουμε σε σημαντικές παρεμβάσεις, δίνοντας έτσι ένα διαφορετικό στίγμα διακυβέρνησης και βάζοντας τα θεμέλια για ένα διαφορετικό κράτος, μία σταθερή βιώσιμη οικονομία, μία καλύτερη καθημερινότητα του πολίτη.
Παρά τις τεράστιες δυσκολίες, σταθήκαμε συνεπείς στις βασικές προεκλογικές μας δεσμεύσεις, που έχουν να κάνουν με την ανάταξη της οικονομίας, την αναθέρμανση της αγοράς και την στήριξη των ασθενέστερων και του κοινωνικού κράτους.
Πρώτο μας νομοθέτημα, η χορήγηση του έκτακτου επιδόματος αλληλεγγύης στα χαμηλότερα στρώματα, που έγινε όχι από τον τακτικό προϋπολογισμό, αλλά από την φορολογία κερδοφόρων επιχειρήσεων.
Μεγάλη τομή, επίσης, ήταν και το νομοσχέδιο που ψηφίσαμε για τις προσλήψεις στον Δημόσιο Τομέα μέσω ΑΣΕΠ.
Με τον προϋπολογισμό του 2010 αυξάνουμε τις δαπάνες για την παιδεία, αυξάνουμε το ΠΔΕ, εξασφαλίζουμε πιστώσεις για προσλήψεις στο ΕΣΥ, αυξάνουμε την επιστροφή του ΦΠΑ στους αγρότες, και εξασφαλίζουμε πιστώσεις για την ενίσχυση της απασχόλησης των νέων.
Βάζουμε τέλος στην κρατική σπατάλη με την κατάργηση αχρείαστων επιτροπών.
Προχωράμε στην αναπτυξιακή μας πολιτική στο μέτωπο της επιχειρηματικότητας, με το νομοσχέδιο για την προστασία των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, την στήριξη της ρευστότητας στην αγορά.
Σύντομα θα παρουσιάσουμε μέτρα απλοποίησης των διαδικασιών ίδρυσης και αδειοδότησης των επιχειρήσεων, την επιτάχυνση του ΕΣΠΑ, μέσα από τον επαναπροσδιορισμό του, για να στηρίξουμε το αναπτυξιακό μοντέλο της πράσινης ανάπτυξης.
Δρομολογούμε αλλαγή του φορολογικού συστήματος για το δραστικό περιορισμό της φοροδιαφυγής, για περισσότερη φορολογική δικαιοσύνη, για δίκαιη αναδιανομή μέσα από μία τιμαριθμοποιημένη φορολογική κλίμακα.
Χρέος μας να εξασφαλίσουμε ένα βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα για τις ερχόμενες γενιές.
Ανοίγουμε διάλογο που αφορά το πολιτικό μας σύστημα, με επίκεντρο την αλλαγή του εκλογικού μας συστήματος, προκειμένου να χτυπήσουμε το «μαύρο» χρήμα προς τα κόμματα και τους πολιτικούς.
Διαμορφώνεται μία νέα σχέση κράτους-αυτοδιοίκησης με την διαμόρφωση νέου χάρτη στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, με λιγότερους και ισχυρούς δήμους, με αιρετή περιφέρεια, φέρνοντας τα κέντρα λήψης απόφασης κοντά στον πολίτη, ώστε να χτυπηθεί η διαφθορά και η σπατάλη που υπάρχει στον χώρο της αυτοδιοίκησης, κάνοντάς την να λειτουργεί με διαφάνεια και λογοδοσία.
Φέρνουμε νομοσχέδιο για την ενσωμάτωση των νόμιμων μεταναστών, εξασφαλίζοντας έτσι την κοινωνική συνοχή και εντάσσοντας ένα ανθρώπινο δυναμικό στην κοινωνία. Αυτό θα ενισχύσει και την οικονομία και τα ασφαλιστικά ταμεία.
Καταθέτουμε το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, που στόχο θα έχει την μείωση του ελλείμματος, και το οποίο για πρώτη φορά έρχεται στην Βουλή για έγκριση πριν κατατεθεί στην Ε.Ε.
Είναι γεγονός ότι όλα τα ζητήματα που θα ανοιχθούν τους επόμενους μήνες δεν είναι εύκολα. Οποιαδήποτε μεταρρύθμιση δημιουργεί αντιδράσεις. Η σύγκρουση με αντιλήψεις και συμφέροντα είναι δεδομένη. Ο τόπος, όμως, έχει ανάγκη αυτές τις αλλαγές, δεν υπάρχει χρόνος για άλλες καθυστερήσεις. Για να πετύχουν αυτές οι αλλαγές χρειάζεται να δημιουργηθεί ένα αραγές δημοκρατικό μέτωπο ανατροπών, πλατιές κοινωνικές συμμαχίες, διαβούλευση, συμμετοχή, βεβαίως και δημιουργική κριτική, για να μπορέσουμε να ανασυντάξουμε την χώρα, να επενδύσουμε στην ανάπτυξη, στην ευημερία, στο κοινωνικό κράτος.
Είμαστε βέβαιοι ότι στο τέλος της τετραετίας θα έχουμε εκπληρώσει πολλές από τις προσδοκίες των πολιτών που μας εμπιστεύτηκαν.