Απάντηση σε όσους επιχειρούν να δείξουν μια άλλη πραγματικότητα για το ΚΕΠΕΠ Καρδίτσας θέλησε να δώσει η Διοικητής του Ιδρύματος κ. Ρίτσα Χατζοπούλου και όλο το Δ.Σ. που παραχώρησε χθες συνέντευξη τύπου. Η κ. Χατζοπούλου αναφέρθηκε στην υπεξαίρεση χρημάτων που γινόταν επί χρόνια στο ίδρυμα με αποτέλεσμα αυτό να υπολειτουργεί (η υπόθεση βρίσκεται στα δικαστήρια), στις συνθήκες διαβίωσης των υποθαλπομένων που βελτιώθηκαν αισθητά χάρη στις ανακαινίσεις που έχουν γίνει σε όλους τους χώρους, αναφέρθηκε στο ταμειακό υπόλοιπο που υπάρχει σε λογαριασμό της εθνικής τράπεζας το οποίο -όπως η ίδια σημείωσε- είναι ικανό να καλύψει πολλές ανάγκες και τέλος έδωσε τη δική της εκτίμηση για το λόγο που κάποιοι υπάλληλοι του ιδρύματος θέλησαν να βάλλουν εναντίον της. Όπως είπε χαρακτηριστικά «για όλα φταίνε οι κάμερες», οι οποίες όμως είναι τοποθετημένες με την άδεια της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.
Αναλυτικά η συνέντευξη
Η κ. Χατζοπούλου αναλυτικά ανέφερε: «Σας κάλεσα εδώ για δύο λόγους: ο πρώτος είναι το ραντεβού που είχαμε δώσει εδώ και 17 μήνες όταν ανέλαβα τα καθήκοντά μου και δεσμεύτηκα να κριθώ από την αποτελεσματικότητά μου. Ο δεύτερος είναι γιατί τελευταία κάποιοι επιχειρούν να δείξουν μια άλλη πραγματικότητα, για τους δικούς τους λόγους.
Το ίδρυμά μας μαζί με τις δυο εξωτερικές δομές φιλοξενεί 100 συνανθρώπους μας ηλικίας 2 έως 55 ετών. Αυτούς καλούμαστε να υπηρετήσουμε οι 75 εργαζόμενοι δημόσιοι υπάλληλοι και το πενταμελές Διοικητικό Συμβούλιο.
Το δημόσιο εκτός από τη μισθοδοσία μας επιχορηγούσε κάθε χρόνο για τις λειτουργικές μας ανάγκες με το ποσό των 500.000 έως 600.000 ευρώ, ποσό που μειώθηκε τον τελευταίο χρόνο σε 255.000 ευρώ. Επιπλέον το ίδρυμά μας εισπράττει από τα ασφαλιστικά ταμεία (ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΤΕΒΕ κτλ) νοσήλια περί τις 700.000 ευρώ ετησίως. Ποσό αρκετά μεγάλο για να εξασφαλίσει όχι μόνο τα απαραίτητα αλλά και άριστες συνθήκες διαβίωσης των περιθαλπομένων. Δυστυχώς μέχρι πρότινος το 80% και πλέον των νοσηλίων δεν έμπαινε στο ταμείο του ιδρύματος. Η υπόθεση αυτή σας είναι γνωστή, βρίσκεται στα δικαστήρια τα οποία ήδη εξέδωσαν μια καταδικαστική απόφαση και έπεται συνέχεια.
Το γεγονός αυτό είχε σαν αποτέλεσμα το ίδρυμα να λειτουργεί φτωχά με τα απολύτως αναγκαία και τους μισούς τουλάχιστον περιθαλπόμενους να στεγάζονται σε χώρους απαράδεκτους, χωρίς ποτέ καμία καταγγελία να δει το φως της δημοσιότητας. Ενδεικτικά σας αναφέρω ότι εν έτει 2010 πολλά παιδιά είχαν κάσα και ψείρες γιατί για λόγους οικονομίας γινόταν μπάνιο μια φορά το μήνα με φτηνά προϊόντα αγνώστου προελεύσεως που και αυτά και ακόμα και τα γάντια δίνονταν στους εργαζόμενους με φειδώ. Αυτή η κατάσταση έπρεπε να αλλάξει και αυτό προσπαθήσαμε να κάνουμε. Στην προσπάθεια αυτή ασφαλώς συμμετείχαν και οι εργαζόμενοι χωρίς τη συμμετοχή των οποίων δε θα ήταν δυνατή καμία βελτίωση.
Στο σημείο αυτό θα μου επιτρέψετε να αναφερθώ επιγραμματικά σε κάποιες από τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει αυτό το διάστημα.
1) Το ΚΕΠΕΠ και ενώ διαχειριζόταν μεγάλα χρηματικά ποσά και είχε πάρα πολλές συναλλαγές και αποθήκες, δεν είχε μηχανοργάνωση. Για μας αυτό ήταν προτεραιότητα και σήμερα πλέον το λογιστήριο, οι αποθήκες τροφίμων, οι αποθήκες ιματισμού και η αποθήκη φαρμάκων είναι στο σύστημα και παρακολουθούνται ανά πάσα στιγμή. Επειδή όμως όταν αναλάβαμε από τις δέκα οργανικές θέσεις που προβλέπονταν, στις διοικητικές υπηρεσίες υπηρετούσαν μόνο δυο μόνιμοι υπάλληλοι, (ένας αντιρρησίας συνείδησης και δυο άτομα με πρόγραμμα stage που φυσικά έφυγαν μετά από λίγους μήνες), αναγκαστήκαμε για ένα διάστημα να μετακινήσουμε κάποιους υπαλλήλους οι οποίοι βοήθησαν σημαντικά να μπει μια τάξη στις αποθήκες και να πληρωθούν οι προμηθευτές τους οποίους δεν πληρώναμε λόγω έλλειψης προσωπικού. Σήμερα στις διοικητικές υπηρεσίες υπηρετούν 3 μόνιμοι υπάλληλοι (εκ των οποίων ένας ήρθε με μετάταξη από την ΕΘΕΛ), μια διοικητικός από το νοσοκομείο με παράλληλα καθήκοντα (σε αυτή χρωστάμε το γεγονός ότι έχουμε εισπράξει τα νοσήλια που μας όφειλαν τα ταμεία) και πριν από ένα μήνα ήρθε με μετάταξη ένας υπάλληλος από τα ΤΡΑΜ χωρίς διοικητική εμπειρία.
2) Επίσης προτεραιότητά μας ήταν να ξεκινήσει η διαδικασία μεταφοράς των περιθαλπομένων από την πάνω πτέρυγα που βρίσκονταν σε άθλια κατάσταση, όπως και οι ίδιοι σήμερα διαπιστώσατε, στο ισόγειο. Την ανακαίνιση του ισογείου είχε εντάξει σε πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων ΣΑΕ 093 ο πρόεδρος κύριος Παπαϊωάννου. Η ανακαίνιση της έγινε επί θητείας του κ. Αντωνίου και κόστισε 624.000 ευρώ και ενώ είχε τελειώσει από το 2008 διαπιστώσαμε ότι δεν είχε ολοκληρωθεί γιατί δεν είχαν φτάσει οι πιστώσεις συν το γεγονός ότι παρουσίασε τεράστιες φθορές από διαρροές του άνω ορόφου λόγω εγκατάλειψης. Αυτό κληθήκαμε να αποκαταστήσουμε σε συνεργασία με τη διεύθυνση τεχνικών υπηρεσιών Καρδίτσας που είχε την επίβλεψη της ανακαίνισης και της ΔΤΥ του Υπουργείου Υγείας (γιατί δεν μπορείς να επενδύσεις χρήματα σε πρόσφατα ανακαινισμένο χώρο παρά μόνο όταν συντρέχει λόγος). Φροντίσαμε να κάνουμε όσα δεν είχαν γίνει (π.χ. βεράντες με στέγαστρα, κουζίνα προσωπικού, να βελτιώσουμε ότι δεν είχε προβλεφτεί από τη μελέτη π.χ. επένδυση των τοίχων γυψοσανίδας με MTF, τοποθέτηση σωλήνων περιμετρικά στους τοίχους, τοποθέτηση ξύλων στους τοίχους για προστασία από τα κρεβάτια κτλ.), και να αποκαταστήσουμε τις φθορές που έγιναν λόγω παρέλευσης μεγάλου χρονικού διαστήματος από την κατασκευή της. Ενδεικτικά αξίζει να σημειώσουμε ότι δεν υπήρχαν ούτε ράφια ούτε πόμολα στις ντουλάπες, δε βρήκαμε ούτε σπιράλ στα ντους και το πιο σημαντικό στα μπάνια για άτομα με ειδικές ανάγκες δεν υπήρχαν λαβές στήριξης. Μόλις αυτά ολοκληρώθηκαν κάναμε το διαγωνισμό για τον εξοπλισμό αυτής πτέρυγας με προϋπολογισμό 128.000 ευρώ. Ποσό το οποίο επίσης προβλέπονταν και ήταν ενταγμένο στη ΣΑΕ 093. Ο διαγωνισμός ολοκληρώθηκε με το ποσό που δαπανήθηκε να ανέρχεται στις 55.000 ευρώ και σήμερα πλέον οι περιθαλπόμενοι μας μπορούν να ζουν σε ένα πάρα πολύ καλό περιβάλλον.
3) Δώσαμε σε χρήση την κεντρική είσοδο του ιδρύματος την οποία βρήκαμε να χρησιμοποιείται ως αποθήκη για πάνες και ως είσοδο χρησιμοποιούσαν ένα διπλανό μικρό χώρο τον οποίο με τις απαραίτητες παρεμβάσεις εμείς κάναμε ανεξάρτητο διαμέρισμα (δωμάτιο και μπάνιο) για τα δυο παιδιά μα ς που φοιτούν στο ειδικό σχολείο, είναι δηλαδή σε καλύτερη κατάσταση από τα υπόλοιπα και παρόλα αυτά ζούσαν στους ίδιους θαλάμους με τα βαριά περιστατικά μας.
4) Κατασκευάσαμε στέγαστρο στη βεράντα του άνω ορόφου η οποία είχε ως μοναδικό σκέπασμα τέντα πάνω στην οποία έτρεχαν υδρορροές της στέγης.
5) Κάναμε όλες τις απαραίτητες παρεμβάσεις στη στέγη (συντήρηση υδρορροών και καθάρισμα, αλλαγή λαμαρινών εκεί που ενώνονται οι στέγες των δυο κτιρίων) και αποφύγαμε το σύνηθες φαινόμενο του κουβά μέσα στους διαδρόμους και στα γραφεία του πρώτου ορόφου. Το φαινόμενο αυτό ήταν πιο έντονο στο χώρο της σκάλας που μερικές φορές όταν έβρεχε η ποσότητα του νερού που έμπαινε έφτανε μέχρι την είσοδο του κτιρίου. Επισκευάσαμε αυτό το σημείο αλλάξαμε τα σαπισμένα ξύλα της επένδυσης του μύριζαν και επενδύσαμε τους τοίχους και αλλάξαμε τα μάρμαρα της σκάλας τα οποία λόγω παλαιότητας δεν επιδέχονταν καμιάς άλλης συντήρησης. Επιπλέον για λόγους ασφαλείας στη σκάλα βάλαμε σωλήνες μέχρι επάνω διότι η σκάλα αυτή – παρά τα όσα υποστηρίζουν σκόπιμα κάποιοι – χρησιμοποιούνταν από τους εργαζόμενους και τους περιθαλπόμενους του άνω ορόφου.
6) Βελτιώσαμε τους χώρους του μαγειρείου. Η βελτίωση αυτή έπρεπε να γίνει έτσι και αλλιώς διότι υπήρχε έκθεση από τον ΕΦΕΤ. Αλλάχτηκαν οι φούσκες και οι σωληνώσεις με καινούργιες ανοξείδωτες και τοποθετήθηκαν ανοξείδωτα φίλτρα, μεταφέρθηκαν οι μηχανές των ψυγείων, βάφτηκε για να φύγει η υγρασία και στην είσοδο που οι προμηθευτές φέρνουν τα εμπορεύματα τοποθετήθηκε αεροκουρτίνα.
7) Βγάλαμε τα κάγκελα από τα γραφεία του πρώτου ορόφου τα συντηρήσαμε και τα προσαρμόσαμε στα παράθυρα του ισογείου για την καλύτερη ασφάλεια του ιδρύματος. Επίσης φροντίσαμε να βάλουμε σε όλους τους θαλάμους σήτες σε κάποια παράθυρα για την προφύλαξη από τα έντομα. Στην κεντρική όμως είσοδο και στα διαμερίσματα των περιπατητικών περιθαλπομένων όπου υπάρχει περίπτωση καταστροφής τους από τους ασθενείς βάλαμε στις πόρτες αεροκουρτίνες.
8) Βάψαμε τους τοίχους και βάλαμε κουρτίνες σε όλα τα γραφεία του προσωπικού καθώς και ηλεκτρονικούς υπολογιστές διότι δεν υπήρχαν.
9) Πέρυσι καταφέραμε να χρηματοδοτηθούμε από το κρατικό λαχείο και με τα χρήματα αυτά διαμορφώσαμε ένα μέρος του εξωτερικού χώρου, μπαζώσαμε, τοποθετήσαμε χλοοτάπητα και κάναμε αυτόματο πότισμα. Φέτος ήδη έχουν υπογραφεί τα σχετικά έγγραφα και αναμένεται να έρθουν άλλα 13000 ευρώ για να διαμορφωθεί η παιδική χαρά και το υπόλοιπο τμήμα του αύλειου χώρου.
10) Υπογράψαμε σύμβαση με την εταιρία παροχής φυσικού αερίου, πληρώθηκε ήδη το ποσό των 29.000 ευρώ και έγινε ο υποσταθμός σύνδεσης μας και ξεκίνησε η διαδικασία του διαγωνισμού προϋπολογισμού 52.000 ευρώ σύμφωνα με τη σχετική μελέτη για την αντικατάσταση του μηχανολογικού μας εξοπλισμού.
11) Κατασκευάσαμε ένα στέγαστρο στο χώρο που οι προμηθευτές φέρνουν τα εμπορεύματα και στεγάσαμε και διαμορφώσαμε το χώρο που ήταν σε άθλια κατάσταση ανάμεσα στο κεντρικό κτίριο και στο κτίριο που στεγάζονται τα πλυντήρια και η τεχνική υπηρεσία (υπάρχουν σχετικές φωτογραφίες).
12) Έγινε επαναδιαπραγμάτευση των μισθωμάτων του ξενώνα και του διαμερίσματος που ενοικιάζει το ΚΕΠΕΠ Καρδίτσας με αποτέλεσμα να υπάρχει ένα ετήσιο όφελος της τάξης των 12.000 ευρώ.
13) Καταθέσαμε αίτηση για κατασκευή οικίσκου στον πίσω εξωτερικό χώρο προϋπολογισμού 1.300.000 ευρώ και στα άμεσα σχέδιά μας είναι η αποκατάσταση των ζημιών του πρώτου ορόφου ώστε σύντομα να μπορέσει να στεγάσει περιθαλπόμενους.
Αυτά έγιναν τη χρονιά που μας πέρασε , μένει να γίνουν ακόμα περισσότερα εάν και εφόσον οι γενικότερες εξελίξεις μας το επιτρέψουν. Σας ευχαριστώ που μας δώσατε την ευκαιρία να σας ενημερώσουμε – και μέσω υμών τους πολίτες της Καρδίτσας – για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο ΚΕΠΕΠ και να σας διαβεβαιώσουμε ότι μαζί με τους εργαζόμενους θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε για το καλύτερο. Χωρίς να μας διαφεύγει ότι το ίδρυμα δεν έγινε για μας αλλά για τα παιδιά τα οποία οφείλουμε να υπηρετούμε».