Στην προσπάθεια διαφύλαξης της ιστορίας της πόλης, ο Δήμος Καρδίτσας θα κινήσει τις διαδικασίες χαρακτηρισμού του πέτρινου κτιρίου που μέχρι πρότινος χρησιμοποιούνταν ως παράρτημα της Εθνικής Τράπεζας Ελλάδος, ως διατηρητέο, με ειδική απόφαση από την Εφορεία Νεοτέρων Μνημείων. Το θέμα συζητήθηκε χθες στην τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καρδίτσας, έπειτα από πρόταση που κατέθεσαν οι σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης, οι οποίοι εξέφρασαν την ανησυχία τους για την τύχη του κτιρίου. Η πρόταση της ομάδας του κ. Τέγου, η οποία ψηφίστηκε ομόφωνα, είχε ως εξής:
«Την προηγούμενη εβδομάδα, με απόφαση της κεντρικής διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας (Ε.Τ.Ε.), διακόπηκε η λειτουργία του υποκαταστήματός της στην γωνία Καραϊσκάκη και Υψηλάντου. Το κατάστημα στεγαζόταν για 100 χρόνια στο γνωστό παραδοσιακό πέτρινο διώροφο κτίριο, σήμα κατατεθέν μαζί με την ΑΡΝΗ και το κτίριο της ΝΕΑΣ ΑΓΟΡΑΣ για την πόλη της Καρδίτσας. Η διακοπή της λειτουργίας του κατά πρώτον δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα στους συναλλασσόμενους με την τράπεζα που λόγω του μεγέθους και της δεσπόζουσας θέσης της στην τραπεζική αγορά είναι πάρα πολλοί, σε αυτούς δε προστίθενται υποχρεωτικά και πάρα πολλοί άλλοι, αφού με την ΕΤΕ συνεργάζονται αποκλειστικά μια σειρά ταμεία και υπηρεσίες. Από το ρεπορτάζ του σημερινού ΝΕΟΥ ΑΓΩΝΑ μπορεί κανείς να σχηματίσει μια γνώμη. Πέραν αυτού όμως, που είναι πρόβλημα της ΕΤΕ, υπάρχει και ένα θέμα με την τύχη του παραδοσιακού κτιρίου που πλέον μένει αχρησιμοποίητο. Από το 2001 μας είχε απασχολήσει το πρόβλημα και είχαμε υποβάλλει τότε γραπτό αίτημα στην κεντρική διοίκηση της ΕΤΕ για την ανάγκη συντήρησης του κτιρίου και την ανάπλαση του περιβάλλοντα χώρου, προτείνοντας δημιουργία ενός μικρού χώρου πρασίνου όπως το Γ.Π.Σ. προβλέπει. Το αίτημα αυτό ανέπτυξα και προφορικά λίγες εβδομάδες μετά και στον τότε Διοικητή της ΕΤΕ. Θεόδωρο Καρατζά. Το αίτημα έγινε μερικώς δεκτό, έγιναν μια σειρά εργασίες ανακαίνισης, πλην όμως ο περιβάλλων χώρος δεν έγινε δυνατόν να αναμορφωθεί και να δοθεί σε κοινή χρήση. Σήμερα το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο και υπάρχει κίνδυνος στην καλύτερη περίπτωση το κτίριο να εγκαταλειφθεί ή στην χειρότερη να εκποιηθεί, με άμεσο κίνδυνο κατεδάφισής του, δεδομένης και της κεντρικότατης θέσης του. Μετά τα παραπάνω προτείνουμε:
- 1. Να γίνουν ενέργειες έτσι ώστε το κτίριο να χαρακτηρισθεί ως διατηρητέο, αν δεν έχει ήδη χαρακτηρισθεί.
- 2. Να επιδιωχθεί να συνεχισθεί η χρήση του με λειτουργία πολιτιστικού κέντρου ή κάποιας άλλης υπηρεσίας πολιτισμού στα πλαίσια των κοινωνικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων που εδώ και πολλά χρόνια έχει αναπτύξει η ΕΤΕ (π.χ. το Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΤΕ κλπ).
- 3. Να εφαρμοσθεί το Γενικό Πολεοδομικό που προβλέπει δημιουργία πρασίνου περιμετρικά του κτιρίου.