Θα δώσουν συνέχεια στον αγώνα τους οι αγρότες του Νομού


Επιζητούν νέα συνάντηση με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ένα μικρό ποσό από το «πακέτο Χατζηγάκη» των 500 εκ. ευρώ, μπήκε στους λογαριασμούς των αγροτών του Νομού μας. Το Δ.Σ. της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας (ΕΟΑΣΚ) παραχώρησε συνέντευξη τύπου εκφράζοντας την ικανοποίησή του γι’αυτή τη θετική εξέλιξη, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι ο αγώνας θα συνεχιστεί, αφού οι αποζημιώσεις που δόθηκαν (45 ευρώ/στρέμμα για το βαμβάκι) δεν δίνουν απάντηση στο πρόβλημα. Ο Πρόεδρος της ΕΟΑΣ κ. Βαγγέλης Μπούτας τόνισε ότι θα ζητηθεί εκ νέου συνάντηση με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, ενώ κάλεσε όλους τους αγρότες να παρευρεθούν την Κυριακή 15 Μαρτίου στον εορτασμό του Κιλελέρ.

Ο κ. Μπούτας

Ο Πρόεδρος της ΕΟΑΣΚ κ. Βαγγέλης Μπούτας ανέφερε:

«Ο σκληρός και συνεχής αγώνας των αγροτών του νομού μας κατέγραψε πιο καθαρά τις αιτίες που έχουν φέρει σε απελπιστική κατάσταση την μικρομεσαία αγροτιά. Απέκρουσε σε μεγάλο βαθμό την παραπλανητική και αποπροσανατολιστική προπαγάνδα που συστηματικά γίνεται από την κυβέρνηση και τα άλλα κέντρα στους αγρότες, τα περί «πράσινης γεωργίας» και «νέας γεωργίας» με τις γνωστές προτάσεις για εκτροφή σαλιγκαριών, γαϊδουριών, αλόγων, ζαρκαδιών, την καλλιέργεια φυτών για βιοκαύσιμα, την στέβια κλπ. που δήθεν θα είναι η εναλλακτικές μορφές καλλιέργειας. Έδωσαν μάχη οι αγρότες για να μην περάσει το αντιδραστικό επιχείρημα για το κατά κύριο επάγγελμα αγρότες που στόχο έχει το ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών. Προβλήθηκαν τα αιτήματα του ψηφίσματος της Νίκαιας που δίνουν απάντηση στις πραγματικές ανάγκες του σήμερα. Αυτός ο αγώνας έφερε αποτελέσματα έστω και προσωρινά, χωρίς να διασφαλίζει το μέλλον και την προοπτική για την οποία θα χρειαστούν ακόμα πιο σκληροί αγώνες σε όλα τα επίπεδα. Δηλώνουμε ότι είμαστε αποφασισμένοι να τους κάνουμε αυτούς τους αγώνες ξεπερνώντας όλα τα εμπόδια που βάζουν κυβέρνηση και ΠΑΣΕΓΕΣ-ΓΕΣΑΣΕ-ΣΥΔΑΣΕ και τα μπλόκα «μαϊμού» που στήθηκαν. Οι τελευταίες κινήσεις της κυβέρνησης με τις φιέστες προπαγάνδας που στήνει σε όλη την Ελλάδα το υπουργείο γεωργίας και τις ονομάζει «κοινωνικό διάλογο» ή «συμβούλιο αγροτικής πολιτικής», κατέρρευσαν από μόνα τους αφού γίνονται για να προπαγανδίσουν και να συκοφαντήσουν τους αγρότες στους άλλους εργαζόμενους δηλώνοντας στα πρόθυμα κρατικά και ιδιωτικά κανάλια ότι οι αγρότες θα εισπράξουν δισεκατομμύρια ευρώ από επιδοτήσεις, τη στιγμή που γνωρίζουν πολύ καλά ότι είναι χρήματα που ουσιαστικά πήγαν στα μονοπώλια αφού πήραν την σοδιά μας σχεδόν τσάμπα και τα δικαιούνται οι αγρότες. Δεν μας κάνει εντύπωση που η κυβερνητική προπαγάνδα δεν λέει κουβέντα για τις τσάμπα επιδοτήσεις που δίνει με τους αναπτυξιακούς νόμους στους βιομηχάνους, δεν λέει κουβέντα για τα 28 δις στις τράπεζες, δεν λέει κουβέντα για τα δις σε μια μόνο τράπεζα, δεν λέει κουβέντα για τα 400 δις για κάθε δρόμο που δίνει εγγύηση στους εργολάβους π.χ. Μπόμπολα κλπ, δεν λένε κουβέντα ότι οι βιομηχανίες και οι όμιλοι τροφίμων είχαν πέρσι αύξηση κερδών 272% και λένε για αυτά που δικαιούνται οι αγρότες, οι οποίοι οδηγούνται στην καταστροφή από την ΚΑΠ και τις πολιτικές της κυβέρνησης. Όχι σε διαλόγους που είναι στημένοι, δεν παίρνουμε μέρος για να συμφωνήσουμε πόσα θα χάσουμε, δεν θα σκάψουμε τον λάκκο μόνοι μας. Ο διάλογος έγινε και γίνεται με τους αγώνες και τα αιτήματα που βάζει το αγωνιστικό κίνημα των αγροτών και σύντομα θα ζητήσουμε να μας απαντήσει ο υπουργός συγκεκριμένα στα αιτήματά μας που είναι τα μόνα που απαντούν στο αύριο των αγροτών. Σε αυτή την αγωνιστική κατεύθυνση καλούμε τους αγρότες να πάρουν μέρος την Κυριακή στον εορτασμό του Κιλελέρ. Εκεί στους αγώνες γίνεται ο διάλογος και έχει αποτελέσματα για τους μικρομεσαίους αγρότες».

Όλοι στο Κιλελέρ στις 15 Μαρτίου

Την Κυριακή 15 Μαρτίου του 2009 τιμούμε με συλλαλητήριο την 99η επέτειο της θυσίας των κολίγων στο Κιλελέρ στις 12 το μεσημέρι. Το μπλόκο της Νίκαιας πήρε αυτήν την πρωτοβουλία για πανελλαδικό εορτασμό δίνοντας συνέχεια στον αγώνα διεκδίκησης των αιτημάτων που εκφράζουν τη μικρομεσαία αγροτικά του νομού μας και όλους της χώρας μας. Το ψήφισμα της Νίκαιας το αγκάλιασαν σε όλη την Ελλάδα, από τα μπλόκα που στήθηκαν στον Έβρο έως και την Κρήτη. Σήμερα με τη γενική επίθεση που εξαπέλυσε η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η Κοινή Αγροτική Πολιτική με τη σύμφωνη γνώμη της Ελληνικής Κυβέρνησης και όσων συμφωνούν με αυτή την πολιτική στοχεύουν ακριβώς στο αντίθετο από αυτό που αγωνίστηκαν και πέτυχαν οι πρόγονοί μας. Έτσι ακριβώς συγκρούονται οι δύο γραμμές στο αγροτικό κίνημα και στις τελευταίες κινητοποιήσεις στην γραμμή συναίνεσης και στήριξης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), του ΠΟΕ και της ελεύθερης αγοράς που εξασφαλίζουν την κερδοφορία των μονοπωλίων. Και η αγωνιστική γραμμή της μικρομεσαίας αγροτιάς που συγκρούεται με αυτές τις πολιτικές για να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της μικρομεσαίας αγροτιάς και να ανοίξει δρόμους για μια φιλολαϊκή αγροτική πολιτική, για να ανοίξει ο δρόμος για μια διαφορετική οργάνωση της αγροτικής οικονομίας που θα αξιοποιεί ολόπλευρα όλα τα πλεονεκτήματα της χώρας και όλες τις παραγωγικές δυνάμεις για την ικανοποίηση των αναγκών του λαού με ασφαλή, φθηνά και πολλά προϊόντα που θα εξασφαλίζει αξιοπρεπές και ικανό εισόδημα στους μικρομεσαίους αγρότες για να μείνουν στα χωράφια και στα χωριά τους. Σε αυτή την κατεύθυνση καλούμε όλους τους αγρότες να πάρουν μαζικά μέρος στον αγωνιστικό εορτασμό του Κιλελέρ την Κυριακή 15 Μαρτίου και ώρα 12μ. Για τη μετάβαση οι αγροτικοί σύλλογοι ναυλώνουν πούλμαν που δίνουν ραντεβού στις 10.30π.μ. την Κυριακή στην Ιτέα Καρδίτσας και με κομβόι θα φύγουν για το Κιλελέρ. 

Προηγούμενο άρθρο Τιμάται η 66η επέτειος απελευθέρωσης της Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Εργασίες βελτίωσης στο δρόμο Μεσενικόλα – Μορφοβούνι