ΘΑ ΑΠΑΙΤΗΘΕΙ Η ΣΥΣΤΑΣΗ ΦΟΡΕΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΟΥ ΥΔΑΤΙΚΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ


 Για τη σύσταση ενός φορέα διαχείρισης που θα έχει την πλήρη ευθύνη της παρακολούθησης του περιβάλλοντος, της ορθολογικής λειτουργίας των υδραυλικών έργων, καθώς και της ορθολογικής διαχείρισης των υδάτων, συζήτησαν χθες οι εμπλεκόμενοι φορείς, οι οποίοι κλήθηκαν στην αίθουσα συνεδριάσεων της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας, μετά από πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη Καρδίτσας κ. Βασίλη Τσιάκου. Όπως τονίστηκε στη σύσκεψη, πρέπει να συσταθεί φορέας διαχείρισης του υδατικού δυναμικού όλου του νόμου και αυτό θα επιδιωχθεί σε επόμενη ευρεία σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί. Ωστόσο η χθεσινή σύσκεψη επικεντρώθηκε κυρίως στη σύσταση του φορέα διαχείρισης των νερών της λίμνης Σμοκόβου, αφού οι κάτοικοι της ανατολικής πλευράς του νομού Καρδίτσας ανησυχούν τόσο για την ποιότητα του νερού που καταναλώνουν όσο και για την αρδευτική περίοδο που οσονούπω ξεκινά.

 Συμπεράσματα

Συμπερασματικά οι φορείς συμφώνησαν ότι κρίνεται αναγκαία η σύσταση και λειτουργία ενός αναπτυξιακού -καταρχήν- φορέα διαχείρισης των υδατικών πόρων, των έργων και του περιβάλλοντος, αποκεντρωμένου, αυτοτελούς και οικονομικά βιώσιμου. Τόνισαν δε ότι ο φορέας αυτό θα πρέπει να έχει την εξουσία να επιβάλλει ανεξάρτητα από πάσης φύσεως σκοπιμότητες, την ορθολογική χρήση και τη δίκαιη κατανομή των υδατικών πόρων στο σύνολο των χρήσεων καταναλωτικών και μη και να γνωρίζει από κοντά τα προβλήματα, τις επιδιώξεις και τις προοπτικές ανάπτυξης του χώρου ευθύνης του, τα οικοσυστήματα, τις δεξιότητες και τις ιδιαιτερότητες του πληθυσμού.

Ο κ. Τσιάκος

Ο Αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας κ. Βασίλης Τσιάκος, σε δηλώσεις του τόνισε:

«Έγινε μια σύσκεψη σήμερα (σ.σ. χθες) για να αποφασίσουμε ποιος είναι ο καθ’ ύλην αρμόδιος για τη διαχείριση των νερών της λίμνης Σμοκόβου. Όπως είναι γνωστό, η διαχείριση των νερών της λίμνης Πλαστήρα ανήκει στη ΔΕΗ, ωστόσο δεν έχει συσταθεί ακόμη φορέας διαχείρισης υδάτινων πόρων για όλη την περιφερειακή ενότητα. Αποφασίσαμε λοιπόν ότι πρέπει να γίνει ακόμη μια σύσκεψη, ευρεία αυτή τη φορά, να κληθούν όλοι οι δήμαρχοι, όλοι οι αρμόδιοι φορείς, όλα τα ΤΟΕΒ, για να μπορέσουμε επιτέλους βάσει νόμου (γιατί ο νόμος το προβλέπει) να συσταθεί αυτή η επιτροπή η οποία θα είναι υπεύθυνη για τη διαχείριση των νερών της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας. Συζητήθηκε επίσης το πρόγραμμα του αγροτικού εξηλεκτρισμού και αν υπάρχει στα προτεινόμενα έργα της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας. Ενημέρωσα τον Δήμαρχο Σοφάδων αλλά και όλους τους παρευρισκομένους φορείς ότι υπάρχει πρόγραμμα και διάθεση εκ μέρους μας για τον αγροτικό εξηλεκτρισμό και μέσα από τους ΚΑΠ αλλά θα προσπαθήσουμε να το εντάξουμε και στο ΕΣΠΑ, και να μπορέσουμε επιτέλους αυτά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι αγρότες λόγω του αυξημένου κόστους παραγωγής να τα επιλύσουμε. Εκτιμώ ότι δεν πρέπει να αφήσουμε το χρόνο να κυλάει και να φτάσουμε πάλι τελευταία στιγμή τον Ιούνιο να προσπαθούμε να εντάξουμε τα παραπάνω προγράμματα, γι’αυτό και πρέπει να ξεκινήσουμε άμεσα. Θα ενημερώσω και τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Αγοραστό για τα αποτελέσματα της σημερινής σύσκεψης και θα προσπαθήσουμε όλοι μαζί να συστήσουμε επιτέλους τον Φορέα Διαχείρισης των Υδάτων όλου του Νομού Καρδίτσας».

Ο κ. Στεργιόπουλος

Ο Πρόεδρος του ΤΟΕΒ Θεσσαλιώτιδος (ο οποίος είναι ο άτυπος φορέας διαχείρισης των νερών της Λίμνης Σμοκόβου) κ. Γιώργος Στεργιόπουλος, ανέφερε: «Η σημερινή συνάντηση ήταν ενημερωτικού χαρακτήρα. Δεν διαπιστώθηκε πρόβλημα επάρκειας νερού, αλλά διαχείρισης, όπως κάθε χρόνο. Όλα αυτά τα χρόνια υπήρχε ένα άτυπο όργανο διαχείρισης, ωστόσο φέτος αλλάζουν τα δεδομένα λόγω Καλλικράτη».

Ο κ. Γάκης

Από την πλευρά του Τοπικού Διαμερίσματος Γραμματικού, οι κάτοικοι του οποίου διαμαρτύρονται τόσο για το πόσιμο νερό όσο και για το νερό που δεν φτάνει μέχρι το χωράφι τους για να ποτίσουν, ο κ. Βαγγέλης Γάκης, είπε: «Ήρθαμε να ενημερωθούμε για την τύχη του νερού από τη λίμνη Σμοκόβου. Γιατί γίνεται μια πολύ μεγάλη σπατάλη με το νερό να πέφτει στα κανάλια. Φωνάζουμε ότι το έργο πρέπει επιτέλους να ολοκληρωθεί με το κλειστό αρδευτικό κύκλωμα, συγχρόνως όμως και το υδρευτικό. Διότι η δική μας περιοχή προβλέπεται να παίρνει νερό από τη λίμνη Σμοκόβου, όπου αυτή τη στιγμή η ανατολική πλευρά του νομού μας πίνει πολύ κακής ποιότητας νερό. Το συγκεκριμένο έργο δεν μπορεί να γίνει μόνο από τον Δήμο, αφορά σε όλο το νομό και από τη στιγμή που τα χρήματα έχουν μεταφερθεί σε περιφέρεια, περιφερειακή ενότητα και δήμο, πρέπει να σκύψουν όλοι το κεφάλι πάνω σ’αυτό. Με άτυπους φορείς διαχείρισης, σωστή δουλειά δεν μπορεί να γίνει. Πρέπει να συσταθεί ο φορέας διαχείρισης και με ένα συμβολικό ποσό που θα πληρώνουμε να παίρνουμε το νερό».

Ο κ. Παπαδόπουλος

Τέλος, ο Δήμαρχος Σοφάδων κ. Μπάμπης Παπαδόπουλος, επεσήμανε:  «Σήμερα με πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη κληθήκαμε σε μια πρώτη συζήτηση για τα αρδευτικά του Σμοκόβου. Ωστόσο η κουβέντα έφτασε στην έλλειψη του συστήματος διαχείρισης των νερών του Σμοκόβου που υπάρχει σήμερα, αλλά και γενικότερα στην έλλειψη του φορέα διαχείρισης των υδάτων του νομού. Είπαμε λοιπόν ότι σε ευρύτερη σύσκεψη θα προσπαθήσουμε να βάλουμε το θέμα της Σύστασης Φορέα Διαχείρισης των Υδάτων. Θεωρούμε ότι είναι ένα μεγάλο θέμα, δεν έχει αντιμετωπιστεί μέχρι σήμερα, πρέπει όμως να γίνει. Γιατί είναι πρωτευούσης σημασίας η διαχείριση των υδάτων και του συστήματος άρδευσης του κάμπου. Πρόβλημα επάρκειας δεν υπάρχει, υπάρχει όμως έλλειψη στη λειτουργία, στη συντήρηση κλπ. Πρέπει επιτέλους να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα και μάλιστα μόνιμα, αφού βάσει νόμου θα έπρεπε να υφίσταται φορέας εδώ και τρία χρόνια».

Προηγούμενο άρθρο N. Σαλαγιάννης: «Δεν κάνουμε ένα σχέδιο νόμου για να εξοντώσουμε τους φαρμακοποιούς»
Επόμενο άρθρο Οι εργαζόμενοι των Δήμων έκοψαν την πίτα τους