Θέσεις, απόψεις για το σχέδιο «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ»


 Για τον ΣΥΝ παραμένει πάντα επίκαιρη η ανάγκη για μια ενιαία, ολοκληρωμένη μεταρρύθμιση του κράτους, διοικητική αποκέντρωση, με ριζική φορολογική  μεταρρύθμιση, με ανακατανομή πόρων και εξουσιών υπέρ των αυτοδιοικητικών θεσμών.

  • – Να γίνει η ΤΑ ουσιαστικός παράγοντας που συμβάλλει στην ισόρροπη ανάπτυξη με την αντιμετώπιση των τεράστιων ανισοτήτων που εμφανίζονται μεταξύ κέντρου κα περιφέρειας, να γίνει φορέας κοινωνικής και οικονομικής προόδου, φορέας ουσιαστικής προόδου, φορέας ουσιαστικής κοινωνικής συμμετοχής, δημοκρατίας κα διαφάνειας

  • – Η ΤΑ πρέπει με τη διαφανή της λειτουργία να συμβάλλει στον εκδημοκρατισμό των θεσμών, στην αναβάθμιση των αιρετών οργάνων της Αυτοδιοίκησης, στη δημιουργία χώρου για μορφές άμεσης δημοκρατίας και συμμετοχής των πολιτών για τη διαχείριση των υποθέσεων τους και την ενίσχυση του λαϊκού και κοινωνικού ελέγχου

  • – Η ΤΑ πρέπει να εξασφαλίζει την ποιότητα της καθημερινής ζωής όλων των πολιτών ανεξαρτήτως φύλου, φυλής και θρησκεύματος, με την παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών στο συντομότερο δυνατό χρόνο. Οι αυτοδιοικητικές μας δυνάμεις είτε είναι πλειοψηφικές είτε μειοψηφικές αλλά και οι κινήσεις μας, επιδιώκουν να δημιουργηθούν ευνοϊκές συνθήκες για να επιτύχουμε!

Α) Τη διασύνδεση της δημοτικής αρχής με τα κινήματα της πόλης, με κάθε μορφής προοδευτικές κα ριζοσπαστικές συλλογικές κοινωνικού, οικολογικού και πολιτιστικού  χαρακτήρα.

Β) Την επεξεργασία σχεδίων τοπικής ανάπτυξης με προτεραιότητα  το κοινωνικό όφελος και όχι τις  επιχειρηματικές δραστηριότητες του δήμου.

Γ) Την υπεράσπιση της κατοικίας, του δημοσίου χώρου και του περιβάλλοντος από τις επιθέσεις της νεοφιλελεύθερης αγοράς.

Δ) Την προώθηση κοινωνικής πολιτικής ενάντια σε κάθε μορφής αποκλεισμών. Η υποστήριξη ευπαθών κοινωνικών ομάδων, οι ανοιχτές θεραπευτικές κοινότητες, η ένταξη των μεταναστών, δεν είναι απλά ζητήματα πολιτικής επιλογής. Είναι μια πάλη ιδεολογικής ηγεμονίας απέναντι στον κοινωνικό συντηρητισμό, ο οποίος αλληλοτροφοδοτείται  με νεοφιλελεύθερα  επικοινωνιακά σχέδια: επιχειρήσεις «σκούπα», «σώματα πολιτών» για τη συνοικιακή ασφάλεια, πάνοπλα στρατιωτικοποιημένα αστυνομικά σώματα, κάμερες  στους δρόμους και σε σχολεία.

Σε μια τέτοια αποκέντρωση πιστεύουμε, μια τέτοια αυτοδιοίκηση θα διεκδικήσουμε  και στις εκλογές του Νοέμβρη


Ο ΣΥΝ εκτιμά ότι η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ  εισάγει το σχέδιο «Καλλικράτης» και μάλιστα εσπευσμένα, όχι γιατί  προσβλέπει  στην αποκέντρωση του κράτους, αλλά γιατί το έχει εντάξει στο αντιλαϊκό  πρόγραμμα σταθερότητας που κατέθεσε στην ΕΕ, γι’ αυτό και ο πιο φανατικοί υποστηρικτές του είναι οι κύριοι Ολι Ρεν και Τρισέ.

  • – Οι βασικοί λόγοι που η κυβέρνηση προχωρά σ’ αυτή τη «μεταρρύθμιση» είναι δημοσιονομικοί, δηλαδή εξοικονόμηση πόρων.

  • – Δεν παραθέτει μέχρι σήμερα ποιοτικά κριτήρια για τις συνενώσεις, δεν αποδεικνύει τις ανάγκες για τις οποίες συνενώσεις, με αποτέλεσμα να παραμένει ως μοναδικό κριτήριο «το ισχυρόν» του θεσμού, ενώ πια έχει φανεί ότι ο «ισχυρός» δήμος δεν σημαίνει αναγκαστικά Δήμος δημοκρατικός, διαφανής συμμετοχικός και αποδοτικός.

  • – Αναπαράγεται το συγκεντρωτικό, προσωποκεντρικό και δημαρχοκεντρικό μοντέλο που περιείχε ο «Καποδίστριας».

  • – Το εκλογικό σύστημα είναι καλπονοθευτικό, μη αντιπροσωπευτικό και αντιδημοκρατικό. Είναι προφανές ότι συνδέεται με την πρόθεση της κυβέρνησης να αλλάξει τον εκλογικό νόμο και να περάσει στο λεγόμενο Γερμανικό σύστημα.

Ο ΣΥΝ  επιμένει στην καθιέρωση  της απλής αναλογικής.

  • – Παρουσιάζει πλήρη ασάφεια για τη χρηματοδότηση και τους πόρους της ΤΑ
  • – Η πρότασή μας ότι όλες οι αρμοδιότητες της διορισμένης περιφέρειας αλλά και του κράτους, να περάσουν στην εκλεγμένη περιφέρεια, δεν προσεγγίζεται καν.
  • – Η περίφημη «διαβούλευση» είναι κοροϊδία αφού ο χρόνος προς συζήτηση θα είναι ελάχιστος έως μηδενικός και ως εκ τούτου χωρίς τη συμμετοχή των δημοτικών αρχών, των διαφόρων θεματικών συσπειρώσεων στο δήμο, στο νομό, στην περιφέρεια, αλλά κυρίως των πολιτών. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ νομοθετεί «για το καλό του δημότη» χωρίς αυτόν.

Ο ΣΥΝ εκτιμά ότι το σχέδιο «Καλλικράτης» της Κυβέρνησης, όπως παρουσιάστηκε, δεν ανταποκρίνεται στην ανάγκη για μια ουσιαστική, Δημοκρατική συμμετοχική και αποτελεσματική αποκέντρωση προς τους Δήμους και τις Περιφέρειες κι ως εκ τούτου                           είμαστε αντίθετοι.

Ο Καλλικράτης πέρα από αρχιτέκτονας  ήταν κυρίως εργολάβος. Το σημερινό σχέδιο «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» διαπνέεται από «εργολαβική» λογική.

Ο ΣΥΝ συνδέεται απολύτως με τις δυνάμεις της εργασίας και προτάσσει την κοινωνική διεύθυνση απέναντι στα ιδιωτικά συμφέροντα.

Συνεπώς από θέσεις αρχών, απορρίπτει τον «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ» και τάσσεται με την ακεραιότητα της δημοκρατίας στα χρόνια του Περικλή και με τις αρχές που περιγράφονται στο σχέδιο «ΠΟΣΕΙΔΩΝ» όπως αυτό εκφράστηκε στη λαϊκή αυτοδιοίκηση στα βουνά της ελεύθερης Ελλάδας στα χρόνια της κατοχής.

Η Αριστερά, η δική μας Αριστερά, εμπνέεται από τα δύσκολα.

Θα τα καταφέρουμε.  

Προηγούμενο άρθρο Το Γυμναστήριο Μουζακίου επισκέφθηκε ο Δ. Ταμπάκος
Επόμενο άρθρο Η ΓΕΛΟΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ