Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Καρδίτσας κ. Χρυσούλα Κατσαβριά – Σιωροπούλου τοποθετήθηκε στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, σχετικά με το υπό σύσταση Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας.
Η κ. Κατσαβριά επισήμανε ότι η ίδρυση του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας εντάσσεται στον Εθνικό Στρατηγικό Σχεδιασμό για την έρευνα και διευρύνει τις δυνατότητες χρηματοδότησης πρωτότυπων ερευνητικών πρωτοβουλιών. Τόνισε μάλιστα χαρακτηριστικά, ότι η σύμβαση του ελληνικού δημοσίου με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων αυξάνει τους πόρους και «η έρευνα και η καινοτομία αποκτούν βάθος και προοπτική σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε μέχρι σήμερα, καθώς αρκούνταν στα περισσεύματα, στα ψίχουλα του κρατικού προϋπολογισμού και του ΕΣΠΑ».
Ανέδειξε επίσης τα οφέλη από την ίδρυση του νέου φορέα της έρευνας, υπογραμμίζοντας με έμφαση ότι «Η ανακοπή της φυγής του επιστημονικού μας δυναμικού στο εξωτερικό, εξαιτίας της πολύχρονης κρίσης, είναι ο κορυφαίος στόχος που επιδιώκεται με αυτό το νομοσχέδιο. Γιατί είναι αδιανόητο οι νέοι επιστήμονες, για τους οποίους η χώρα επένδυσε πολλά για την εκπαίδευσή τους, να αξιοποιούνται από αναπτυγμένες οικονομίες και όχι από τη δική μας που τους έχει ανάγκη. Κυρίως όμως, είναι αδιανόητο η Ελλάδα να ακυρώνει τα όνειρα και τις ελπίδες της ελληνικής οικογένειας και των παιδιών της» και ότι «Η αλλαγή του αναπτυξιακού υποδείγματος απαιτεί την αξιοποίηση της γνώσης και της τεχνολογίας. Αυτός είναι και ο πρωταρχικός στόχος που επιχειρούμε να επιτύχουμε και είναι σημαντικό να θεωρήσουμε την έρευνα και την καινοτομία ως καθοριστικό αναπτυξιακό συντελεστή. Είναι στην πραγματικότητα, κρίσιμος όρος για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση της πατρίδας μας και για τη δίκαιη οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη».
Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε την πεποίθηση ότι η συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία – όπως και όλες οι προηγούμενες – του Υπουργείου Παιδείας: «εντάσσεται στο Παράλληλο Πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ καθώς πηγαίνει πολύ πιο πέρα από τη συμφωνία με τους δανειστές. Αντικειμενικά, διευρύνονται οι δυνατότητες της οικονομίας μας σε αντιδιαστολή με τις πολιτικές λιτότητας στις οποίες μας υποχρεώνουν και μας καθηλώνουν οι δανειστές». Έκλεισε δε την ομιλία της, λέγοντας ότι το νεοφιλελεύθερο ιερατείο των Βρυξελλών «τιμωρεί με λιτότητα» τους λαούς της Ευρώπης αντί να χρησιμοποιήσει την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ως αναπτυξιακό μοχλό και να ενισχύσει τις ευάλωτες οικονομίες όπως αυτή της Ελλάδας.