Ειδήσεις

Η Χρ. Κατσαβριά για τη Διεθνή Ημέρα Αγρότισσας


Με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στις 15 του Οκτώβρη γιορτάζεται η «Διεθνής Ημέρα Αγρότισσας»  υπενθυμίζοντας έτσι κάθε χρόνο τη συμβολή της γυναίκας στην αγροτική παραγωγή και την κοινωνία.

Γιορτάζει η γυναίκα αγρότισσα, η σκληρά εργαζόμενη αγρότισσα – μάνα,  στυλοβάτης της αγροτικής οικογένειας, κοιτίδα πολιτισμού, φορέας ηθών και εθίμων στις νεότερες γενεές,  θησαυροφυλάκιο γλώσσας και παράδοσης.

Η γυναίκα αγρότισσα που διασφαλίζει τη λειτουργικότητα, την κοινωνική και οικονομική συνοχή στον αγροτικό χώρο, μέσα σε αντίξοες συνθήκες και χωρίς ωράριο, με κομβικό και καθοριστικό ρόλο στην παραγωγή, τη διοίκηση, τη χρησιμοποίηση της τροφής και των φυσικών πόρων.

Η γυναίκα αγρότισσα με τους πολλαπλούς της ρόλους. Με προσφορά  μοναδική, με αξία  διαχρονική. Μητέρα, σύζυγος, νοικοκυρά, μαχήτρια της ζωής, πρωταγωνίστρια της αγροτικής οικονομίας.

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, εάν οι γυναίκες παγκοσμίως είχαν την ίδια εκπαίδευση με τους άντρες, οι αποδόσεις της αγροτικής γης θ’  αυξάνονταν κατά 22%. Αν οι γυναίκες της υπαίθρου μάλιστα είχαν ίση πρόσβαση με τους άντρες στην ιδιοκτησία γης, τις νέες τεχνολογίες, τις αγορές, τις οικονομικές υπηρεσίες και χρηματοδοτήσεις, η αγροτική παραγωγή θα μπορούσε να αυξηθεί σε τέτοιο βαθμό, που ο αριθμός των ανθρώπων που πεινούν ανά τον κόσμο θα μειωνόταν κατά 100-150 εκατ. άτομα.

Παρά τη σημαντική της προσφορά  η αγρότισσα μέχρι τώρα αποκλειόταν  από τα κέντρα λήψης των αποφάσεων….

Στόχος όλων μας πρέπει να είναι η  ισότιμη μεταχείριση της γυναίκας της ελληνικής υπαίθρου σε ό,τι αφορά την ασφαλιστική και εργασιακή της κατοχύρωση, η υποστήριξη των επιχειρηματικών τηςς δράσεων , η δημιουργία υποστηρικτικών δομών για την φροντίδα των παιδιών και των ηλικιωμένων, υποδομών που θα διευκολύνουν την προσπάθεια της να τα βγάλει πέρα με τους πολλαπλούς της ρόλους.

Ως κοινωνία οφείλουμε στην γυναίκα αγρότισσα πολύ περισσότερα από μια μέρα τον χρόνο. Το οφείλουμε όχι μόνο ηθικά αλλά και ουσιαστικά. Για την ανάπτυξη και την επιβίωση της υπαίθρου, για την ανάπτυξη και στήριξη της ίδιας της κοινωνίας

ΓΥΝΑΙΚΑ ΑΓΡΟΤΙΣΣΑ: ας της δώσουμε τη θέση που της αξίζει

 

 

Προηγούμενο άρθρο Το εβδομαδιαίο πρόγραμμα της Κινητής Αστυνομικής Μονάδας Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Πλαστήρα