Πως από μίασμα το «χτικιό» μετατράπηκε σε κοινωνικό ζήτημα; Πως η εξυγίανση του δημόσιου χώρου επιστρατεύτηκε στην προσπάθεια καταπολέμησης του βάκιλου; Ποιες ήταν οι πρακτικές αντιμετώπισης ιδιωτικά και δημόσια και ποιοι επέδειξαν καλύτερα αντανακλαστικά;
Αυτά δεν είναι τα μόνα ερωτήματα, τα οποία θα απασχολήσουν ομιλητές και κοινό στην ημερίδα με θέμα «η φυματίωση πέρα από την ιατρική» που θα πραγματοποιηθεί την επόμενη Κυριακή, 19 Μαρτίου 2017, ώρα 11.00 π.μ. στην αίθουσα της ΠΕΔ Θεσσαλίας (πρώην ΤΕΔΚ, Μ. Αλεξάνδρου 34). Την ημερίδα υλοποιούν το Ιστορικό-Λαογραφικό Μουσείο «Λ.& Ν. Σακελλαρίου» του Δημοτικού Οργανισμού Πολιτισμού Αθλητισμού Καρδίτσας σε συνεργασία με τους «Φίλους του μουσείου της πόλης Καρδίτσας» και σε συνδιοργάνωση με τους Ιατρικό και Οδοντιατρικό Σύλλογο, το Γενικό Νοσοκομείο Καρδίτσας και με την υποστήριξη του Δήμου Καρδίτσας.
Το πρόγραμμα της ημερίδας, η οποία έχει αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά της φυματίωσης (24 Μαρτίου), περιλαμβάνει τις εξής εισηγήσεις:
Κώστας Γουργουλιάνης, καθηγητής Πνευμονολογίας, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Η φυματίωση στην τέχνη
Γιάννης Στογιαννίδης, Δρ. Ιστορίας, Φυματίωση, πόλεις και σανατόρια. Η αρχιτεκτονική μιας νέας ιστοριογραφίας
Φωτεινή Λέκκα, Μουσειολόγος- Δρ. Ιστορίας, Επιστ. Υπεύθυνη μουσείου πόλης του Δήμου Καρδίτσας (ΔΟΠΑΚ), «ΚΑΡΔΙΤΣΑ Ακαθαρσιών το ανάγνωσμα (1910)»: από την ιστορία της δημόσιας υγείας και των υποδομών υγιεινής στην πόλη της Καρδίτσας
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα προβληθεί επίσης το βραβευμένο ντοκυμαντέρ της Πνευμονολογικής Κλινικής του Παν/μίου Θεσσαλίας «Πνοή ζωής», σε σκηνοθεσία των Δημήτρη Βερνίκου και Πόλυς Βλάχου, διάρκειας 66’, μιας ταινίας για τη φυματίωση και τον Έρωτα, ενώ το κοινό θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει και με τους δημιουργούς της ταινίας.