Ειδήσεις

Η τοποθέτηση του Αστέρη Χαλάτση για τα πεπραγμένα της Περιφέρειας


Παρέμβαση στην εκδήλωση για τον απολογισμό του έργου της περιφερειακής αρχής έκανε η περιφερειακή παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση Θεσσαλίας».O εκπρόσωπος της “Λαϊκής Συσπείρωσης” Αστέρης Χαλάτσης μεταξύ των άλλων τόνισε:

«Όλοι διαπιστώνουμε πως βρίσκεται σε εξέλιξη  η καπιταλιστική οικονομική κρίση και οι αρνητικές επιπτώσεις αποδεικνύονται ιδιαίτερα σοβαρές για τους εργαζόμενους της Θεσσαλίας και τις οικογένειές τους.

-Η ανεργία στη Θεσσαλία έφτασε στο 19% (στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ) ,

-Είχαμε δραστική μείωση μισθών σε αρκετές επιχειρήσεις και την κατακρεούργηση εργασιακών δικαιωμάτων όπως οι ΣΣΕ, ένταση της εκμετάλλευσης.

Ταυτόχρονα αυξάνει με γρήγορους ρυθμούς ο αριθμός των αγροτών που εγκαταλείπουν την  καλλιέργεια και των μικρεμπόρων που βάζουν λουκέτο στο μαγαζί τους αφού αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες υποχρεώσεις.

Αποτελεί στοιχείο της καθημερινότητας η διαρκής οικονομική αφαίμαξη των λαϊκών στρωμάτων εξαιτίας της ανελέητης φοροεπιδρομής και της επιβολής ποικιλώνυμων τελών και γενικά της κλιμακούμενης αντεργατικής αντιλαϊκής επίθεσης της κυβέρνησης, ΕΕ, και του μεγάλου κεφαλαίου.

Πολιτικές που στοχεύουν στη συγκέντρωση κονδυλίων που θα διατεθούν απλόχερα για επιδοτήσεις ομίλων και εταιριών με στόχο την ανάκαμψη της καπιταλιστικής οικονομίας

Παράλληλα βιώνουμε και στην περιοχή μας την έντονη στρατιωτική δραστηριότητα-κρίκο στην αλυσίδα της επικίνδυνης όξυνσης των ανταγωνισμών ιμπεριαλιστικών κρατών και ενώσεων- που οδηγούν στην επέκταση των  πολέμων και εντάσεων στη Μ. Ανατολή, στο Αιγαίο, στη Ν/Α Μεσόγειο, στα Βαλκάνια και αλλού, για τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών και αγορών.

Σ’ αυτούς τους σχεδιασμούς η κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες, έχουν μπλέξει γερά και την Ελλάδα, επιδιώκοντας την αναβάθμιση των συμφερόντων της αστικής τάξης της χώρας μας, όπως κάνουν και οι γειτονικές αστικές τάξεις, γεγονός που φέρνει πολύ κοντά τον κίνδυνο του ιμπεριαλιστικού πολέμου με άμεση συμμετοχή και της Ελλάδας, με μόνο σίγουρο χαμένο τον ελληνικό  λαό  και τους άλλους λαούς.

Στις πολιτικές αυτές η περιφερειακή αρχή όφειλε να αντιταχτεί και στο απολογιστικό κείμενο να τονίζονται οι ενέργειες που έγιναν για να εμποδιστούν οι αμερικανονατοϊκοί σχεδιασμοί στην περιοχή μας και όχι να βάζει πλάτη για την προώθηση τους. Απέρριψε την πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης να αντιταχτεί η περιφερειακή αρχή στην αυξανόμενη παρουσία του ΝΑΤΟ στην περιοχή μας, αδιαφορώντας για τους τεράστιους κινδύνους που εγκυμονεί για τους κατοίκους της Θεσσαλίας σε περίπτωση πολεμικής ανάφλεξης με τη Ρωσία ή άλλες δυνάμεις.

Θέλουμε κατ αρχή να σημειώσουμε πως τα έργα που έγιναν και οι υπηρεσίες που παρασχέθηκαν ήταν πολύ μακριά και πίσω από τις ανάγκες του λαού. Όσα έγιναν, έπρεπε να έχουν γίνει πολλά χρόνια πριν.

Προφανώς οι ενστάσεις μας  δεν έχουν να κάνουν με τις εισηγήσεις των διευθύνσεων  που επεξεργάστηκαν οι υπηρεσιακοί παράγοντες, αλλά στην παντελή απουσία αναφοράς των κυβερνητικών ευθυνών για όσα υφίστανται οι εργατικές λαϊκές οικογένειες από τις πολιτικές υπεράσπισης των μονοπωλιακών συμφερόντων.

Η χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, όπως προκύπτει από το απολογιστικό κείμενο, ήταν μικρή και ανεπαρκής, σε συνθήκες αυξημένων αναγκών των Θεσσαλών. Οι χρηματοδοτήσεις αυτές θα συνεχίσουν να είναι χαμηλές  τουλάχιστον έως το 2023 αφού η περιφερειακή αρχή είναι εναρμονιζόμενη πλήρως με την απαίτησή της κυβέρνησης και της Ε.Ε, να υποβάλει ισοσκελισμένα στόχους εσόδων -εξόδων για τα έτη 2020-2023.Τα μόνα “έσοδα” που θα αυξάνονται θα  είναι αυτά που αφορούν σε κάθε είδους ανταποδοτικά τέλη και φόρους, η διευρυμένη δηλαδή φορολεηλασία και η μέγγενη των πλειστηριασμών για τα νοικοκυριά.

Στο μακροσκελέστατο κείμενο του απολογισμού δεν διαβάσαμε κάτι σχετικό για τις ελλείψεις προσωπικού ή για δραστηριότητες σχετικές με την καταπολέμηση της ανεργίας , λες και είναι μικρό το 19 %των ανέργων επί του ενεργά οικονομικού πληθυσμού και το 38,3% το ποσοστό ανεργίας στους νέους της Θεσσαλίας Βεβαίως  οφείλεται  στην περιοριστική πολιτική που ασκούσαν όλες οι κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων, υλοποιώντας κατά γράμμα τις κατευθύνσεις της Ε.Ε. και των δανειστών

Για τον πρωτογενή τομέα  η αναφορά για διαχείριση δράσεων που αφορούν: σχέδια βελτίωσης, νέους γεωργούς, αναδασμούς, δασική οδοποιία, συνεργασίες, πιστοποιήσεις, εγγειοβελτιωτικά έργα, εκμεταλλεύσεις επιχειρήσεων εκτός αγροτικού τομέα, LEADER σε συνδυασμό με ανάπτυξη πρωτοβουλιών  που εστιάζουν στις σύγχρονες απαιτήσεις των αγορών, δεν αντιστοιχεί με τα αιτήματα της μικρομεσαίας αγροτιάς στον αγώνα για την επιβίωσή της

Το γεγονός μάλιστα ότι δεν γίνεται η παραμικρή αναφορά για την νέα ΚΑΠ, τους περιορισμούς στην παραγωγή από την ΕΕ και τα άλλα πολύ σοβαρά προβλήματα,   δείχνει πως η πολιτική που ακολουθείται από την περιφερειακή αρχή παρά την κατά καιρούς έκφραση συμπαράστασης στην αγωνιζόμενη αγροτιά, είναι η  ίδια πολιτική του ξεκληρίσματος των κυβερνήσεων και της ΕΕ.

Παρά την εκφρασμένη θετική άποψη για  έργα του Αχελώου δεν επεδίωξε τη δημιουργία κινήματος για την ολοκλήρωση της  εκτροπής  του άνω ρου , έργου ζωτικής σημασίας για ολόκληρη τη Θεσσαλία που ακόμη σήμερα  παραμένει μετέωρο και που η ολοκλήρωσή του θα μείωνε σημαντικά το κόστος παραγωγής. 

Δυστυχώς επιβεβαιωθήκαμε ως Λαϊκή Συσπείρωση για ακόμα μια φορά, ότι η Περιφερειακή Αρχή Θεσσαλίας, όπως και η κυβέρνηση, δεν έχει στις προτεραιότητες της, την κατασκευή φοιτητικών και σπουδαστικών εστιών, την δωρεάν στέγαση των φοιτητών-σπουδαστών, που προέρχονται κατά κύριο λόγο από οικογένειες εργαζομένων, ανέργων, συνταξιούχων, μικρών αγροτών και επαγγελματιών, που δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα και δυσκολεύονται να σπουδάσουν τα παιδιά τους, αφού θεωρούν «ατομική ευθύνη» της αναζήτηση φοιτητικής στέγης. Δεν αναφέρει  τίποτα για τις τεράστιες ελλείψεις φοιτητικών εστιών στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, αφού για τους πάνω από 7.000 φοιτητές των σχολών στο Βόλο υπάρχουν μόλις 90 θέσεις για πρωτοετείς και αυτές με ενοίκιο, για τους 600 περίπου φοιτητές των σχολών της Λάρισας, τους 600 των Τρικάλων και τους 400 της Καρδίτσας, δεν υπάρχει καν φοιτητική εστία!

Αναφέρεται στην εισήγηση πως η περιφέρεια χρηματοδοτεί υποδομές Υγείας- αρμοδιότητας του κράτους-από τις πετσοκομμένες κρατικές χρηματοδοτήσεις, σε βάρος άλλων αναγκών (5,22 εκατ για τη λειτουργία των ΤΟΜΥ). Συγκαλύπτουν έτσι  και στηρίζουν την πολιτική της κυβέρνησης για υποχρηματοδότηση και υποβάθμιση της δημόσιας Υγείας προς όφελος της ιδιωτικής Υγείας.

Στον Τουρισμό, όπως φαίνεται και από το απολογιστικό κείμενο η περιφερειακή αρχή έχει  αναλάβει σημαντικό μέρος της διαφημιστικής δαπάνης των “tour operators” και των ξενοδόχων, ενώ αδιαφορεί προκλητικά για τα προβλήματα και τις συνθήκες εργασίας των ξενοδοχοϋπαλλήλων και των αυτοαπασχολουμένων στον Τουρισμό, για το δικαίωμα των εργαζομένων γενικά και των παιδιών τους σε διακοπές και αναψυχή.

Πως εξηγείται το γεγονός ότι η Θεσσαλία υποφέρει από πλημμυρικά φαινόμενα μικρότερης ή μεγαλύτερης έκτασης το χειμώνα και το καλοκαίρι διψάει; Δεν είδαμε να χρηματοδοτούνται έργα αντισεισμικής θωράκισης λες και δεν έχουμε τέτοιου είδους ζητήματα στη Θεσσαλία

Η Λαϊκή Συσπείρωση θεωρεί ότι μέτρα πρόληψης με τα αναγκαία μέτρα υποδομής δεν είναι στις προτεραιότητες της περιφέρειας, όπως και όλων των επιπέδων του σημερινού κράτους

Οι θάνατοι και οι ζημιές από φυσικές καταστροφές δεν είναι έργο του θεού. Είναι αποτέλεσμα του ότι δεν ήταν στις προτεραιότητές  της περιφερειας έργα για τις ιεραρχημένες λαϊκές ανάγκες. Αλλά είναι γνωστό πως οι κατευθύνσεις της ΕΕ δεν θεωρούν επιλέξιμα τέτοιου είδους έργα.

Είναι προφανές πως σαν Λαϊκή Συσπείρωση δεν έχουμε ούτε το ίδιο όραμα ούτε ακολουθούμε την ίδια πολιτική με τη διοίκηση της Περιφέρειας. Εξάλλου με τις παρεμβάσεις μας μέσα και έξω από το Περιφερειακό Συμβούλιο, διεκδικήσαμε να σταματήσει η εφαρμογή πολιτικών που έχουν δραματικές επιπτώσεις στη ζωή των λαϊκών στρωμάτων της Θεσσαλίας όπως η απουσία  αγροτικών υποδομών, η συρρίκνωση του εισοδήματος των μικρομεσαίων αγροτών, οι ελλείψεις στην υγεία και την πρόνοια, στην εκπαίδευση κλπ. Με τις δυνάμεις και τις δυνατότητες που διαθέτουμε κάνουμε ότι μπορούμε για να οργανωθεί η λαϊκή αντεπίθεση και να δρομολογηθούν εξελίξεις που θα ανατρέψουν την πολιτική που εφαρμόζεται στη χώρα μας την οποία υποστηρίζει και η Περιφέρεια Θεσσαλίας.

-Αντιτασσόμαστε στην μεταφορά αρμοδιοτήτων στην περιφέρεια και τους δήμους, που πρέπει να είναι στο κεντρικό κράτος. Αγωνιζόμαστε για αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα παιδείας, υγείας-πρόνοιας, πλήρως στελεχωμένου με μόνιμο προσωπικό και σύγχρονο εξοπλισμό. Ιδιαίτερα για την ανάπτυξη της Π.Φ.Υ. με δημόσια Κ.Υ και Περιφερειακά Ιατρεία σε όλους τους δήμους, με στελέχωση & εξοπλισμό που θα καλύπτουν επι 24ωρου βάσεως, τις λαικές ανάγκες.

-Διεκδικούμε, μείωση και όχι αύξηση των ανταποδοτικών τελών, φόρων, στην προοπτική κατάργησής τους. Κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης και της ανταπόδοσης, των ΣΔΙΤ, των ΜΚΟ και των ΚΟΙΝΣΕΠ, καμία ιδιωτικοποίηση τομέων και υπηρεσιών της Περιφέρειας και Δήμων.

-Πλήρη κρατική χρηματοδότηση όλων των αναγκών και της μισθοδοσίας των εργαζομένων Περιφέρειας και Δήμων, με αύξηση της φορολόγησης του μεγάλου κεφαλαίου στο 45%, της μεγάλης ακίνητης περιουσίας. Επιστροφή του συνόλου των παρακρατηθέντων πόρων σε Περιφέρεια και Δήμους. Κατάργηση του οικονομικού παρατηρητηρίου και όλων των μνημονιακών νόμων και δεσμεύσεων.

-Μείωση του ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, της άμεσης φορολογίας μισθωτών, συνταξιούχων, μικρών αγροτών και ΕΒΕ, κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και όχι μονιμοποίησή του όπως κάνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και η Ν.Δ που προτείνει μάλιστα να περάσει στην Τοπική Διοίκηση όπως προτείνει η Ν.Δ. Διαγραφή των δανείων που αφορούν την απόκτηση πρώτης κατοικίας των λαϊκών οικογενειών που αδυνατούν να πληρώσουν και βρίσκονται κάτω από το όριο φτώχειας.

-Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων. Άμεσες προλήψεις όλου του αναγκαίου προσωπικού με πλήρη και σταθερή εργασία. Μέτρα προστασίας της υγείας και της ζωής των εργαζομένων.

 

Η τοποθέτηση του εκπροσώπου της Λαϊκής Συσπείρωσης Αστέρη Χαλάτση στη συνεδρίαση του Π.Σ. για τα πεπραγμένα της Περιφέρειας Θεσσαλίας του 2018

Προηγούμενο άρθρο Σε υψηλά επίπεδα η αντισεισμική προστασία στα σχολεία της Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Κυριακή Δ΄ των Νηστειών