Η τοποθέτηση της κ. Ντουρλιού στην ημερίδα για τα γεωργικά μηχανήματα νέες τεχνολογίες


Στην ημερίδα για τα Γεωργικά Μηχανήματα που διοργάνωσε ο Δήμος Μουζακίο σε συνεργασία με την Ομάδα Φαναριωτών για την Ανάπτυξη του Θεσσαλικού κάμπου στο Φανάρι η κ. Ντουρλιού στην τοποθέτησή της ανέφερε τα παρακάτω:

 

Σε αυτή τη σύντομη ομιλία μου, πέρα από μία αξιολόγηση της ως τώρα πορείας της προσπάθειας ανάπτυξης του Θεσσαλικού κάμπου, θα εκθέσω και κάποιες προσωπικές εκτιμήσεις.

 

Όπως τονίστηκε και σε προηγούμενες ομιλίες, στο πλαίσιο αυτής της πρωτοβουλίας ήρθα σε επαφή με καθηγητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και του ΤΕΙ Λάρισας ώστε να οργανωθούν ημερίδες γύρω από νέες καλλιέργειες, νέες τεχνολογίες κ.α. Ο απώτερος στόχος είναι να συνδεθεί η επιστημονική γνώση με την αγροτική παραγωγή και να οδηγήσει σε βάθος χρόνου στην επανεκκίνηση της αγροτικής οικονομίας και τη μείωση της ανεργίας. Τα τελευταία χρόνια η μονοκαλλιέργεια και η πολιτική των επιδοτήσεων ήταν δύο παράγοντες που συνετέλεσαν στην τελμάτωση της αγροτικής οικονομίας. Είναι απαράδεκτο η Ελλάδα να έχει τόσο ευνοϊκές κλιματολογικές συνθήκες και να εισάγει π.χ. φασόλια και φακές από την Τουρκία. Όπως είναι απαράδεκτο και το να διαθέτει τόσες ανεκμετάλλευτες εκτάσεις και να υπάρχουν τόσοι άνεργοι νέοι στους οποίους δεν παρέχονται κίνητρα να τις καλλιεργήσουν. Αυτοί ήταν και οι λόγοι που,  παρά τις επαγγελματικές μου υποχρεώσεις, με ώθησαν να ασχοληθώ ενεργά με το ζήτημα της ανάπτυξης του Θεσσαλικού κάμπου.

 

Μία σημαντική πρωτοβουλία προς αυτή την κατεύθυνση ήταν και η δημιουργία του Συνεταιρισμού Στέβιας, που πάρθηκε από μία ομάδα ικανών και φιλόδοξων αγροτών στα πλαίσια της προηγούμενης ημερίδας μας για τη στέβια. Ωστόσο, θα πρέπει να δοθούν κίνητρα και ελπίδα και στους νέους επιστήμονες και επίδοξους καλλιεργητές˙ κάτι που δυστυχώς δεν προβλέπεται από το τωρινό καταστατικό του Συνεταιρισμού. Αντίθετα θέτει τον περιορισμό συμμετοχής μόνο ‘κατ’ επάγγελμα’ αγροτών. Ελπίζω μελλοντικά να υπάρξει τροποποίηση σε αυτό το σημείο και να δοθεί η ευχέρεια συμμετοχής και νέων καλλιεργητών.

 

Ο Θεσσαλικός κάμπος πρέπει να αξιοποιηθεί όσο το δυνατόν περισσότερο στην προσπάθεια εξόδου από την οικονομική κρίση και περιορισμού της ανεργίας των νέων που βρίσκονται σήμερα σε απόγνωση.  Μέσα από αυτή την προσπάθεια κατάλαβα ότι πρέπει να γίνει άνοιγμα προς αυτούς τους ανθρώπους. Στους νέους που θέλουν να γίνουν καλλιεργητές και τους νέους άνεργους επιστήμονες να επιστρέψουν και να προσπαθήσουμε όλοι μαζί με την βοήθεια των Πανεπιστημίων, των ΤΕΙ και των Ερευνητικών Ιδρυμάτων να αναπτύξουμε τη γη.

Κλείνοντας θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι η επόμενη ημερίδα θα πραγματοποιηθεί εδώ στο Φανάρι με θέμα το αρδευτικό και θα ανακοινωθεί η προμελέτη κατασκευής αρδευτικού δικτύου.

 

 

Ευχαριστώ

 

Προηγούμενο άρθρο Σύσκεψη περιφέρειας - Δήμου Λίμνης Πλαστήρα: Αντικείμενο η ύδρευση Νεοχωρίου
Επόμενο άρθρο «29ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Καρδίτσας»