Η πρωτόγνωρη κρίση που βιώνουμε στην Ελλάδα έχει δημιουργήσει νέα δεδομένα στην οικονομική και κοινωνική ζωή, όπως και στην ενεργειακή συμπεριφορά όλων μας.
Η ανάγκη για φθηνή ενέργεια, φιλική προς το περιβάλλον γίνεται όλο και μεγαλύτερη καθώς οι οικονομικές δυνατότητες έχουν στενέψει δραματικά για το σύνολο του πληθυσμού και η μόλυνση τους περιβάλλοντος γίνεται όλο και πιο απειλητική. Το μονοπώλιο του πετρελαίου αρχίζει να αντικαθίσταται είτε με φυσικό αέριο, είτε με άλλες μορφές ενέργειας, με προσφορότερη αυτή της βιομάζας.
Η βιομάζα λοιπόν που υπάρχει άφθονη γύρω μας, προβάλει ως μία πειστική, φθηνή και κυρίως φιλική προς το περιβάλλον ενεργειακή πηγή, κερδίζοντας συνεχώς έδαφος στη συνείδηση τόσο των επιχειρηματιών, όσο και των καταναλωτών.
Εξάλλου η χώρα μας θα πρέπει να συμμορφωθεί με τον κανόνα 20-20-20 που σημαίνει ότι μέχρι το 2020 θα πρέπει να μειώσει τις εκπομπές CO2 κατά 20%, να μειώσει τις ενεργειακές απώλειες κατά 20% και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας να συμμετέχουν κατά 20% στην καταναλισκόμενη ενέργεια.
Ως εκ τούτου είναι μονόδρομος για την Ελλάδα με τα ιδιαίτερα πλούσια πλεονεκτήματα που διαθέτει να επενδύσει στρατηγικά στην ανάπτυξη όλων των μορφών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και ιδιαίτερα για τις αγροτικές περιοχές όπως η Καρδίτσα η αξιοποίηση της βιομάζας είναι μία εξαιρετική προοπτική.
Εδώ είναι λοιπόν που η ΕΣΕΚ έρχεται μέσα από μία καινοτόμα και πρωτοποριακή ιδέα να δημιουργήσει νέα δεδομένα στην τοπική οικονομία και κοινωνία.
Αξιοποιώντας το άριστο παράδειγμα της Συνεταιριστικής Τράπεζας κινητοποιεί τοπικά κεφάλαια, προκειμένου να τα επενδύσει σε μία πολλά υποσχόμενη επιχείρηση που θα αξιοποιεί τη βιομάζα και θα παράγει ενέργεια.
Παράλληλα με την παραγωγή ενέργειας η ΕΣΕΚ θα δραστηριοποιήσει και θα ενεργοποιήσει μία σειρά επαγγελματικών ομάδων στην περιοχή, όπως μεταφορείς, εργάτες και κυρίως τους αγρότες μας δημιουργώντας πολλαπλασιαστικά οφέλη σ’ ολόκληρη την τοπική κοινωνία. Ιδιαίτερα με την προώθηση της παραγωγής ενεργειακών φυτών, θα συμβάλλει αποφασιστικά στην αναδιάρθρωση της αγροτικής παραγωγής στο νομό μας, απεγκλωβίζοντας τους αγρότες μας από την οικονομικά φθίνουσα βαμβακοκαλλιέργεια, δίνοντάς τους μία αξιόπιστη και σοβαρή εναλλακτική λύση.
Εμείς ως Δήμος Μουζακίου κάνουμε σοβαρές επενδύσεις στην κατεύθυνσης της διαφοροποίησης της κάλυψης των ενεργειακών μας αναγκών από το κοστοβόρο και περιβαλλοντικά επιβλαβές πετρέλαιο, στην τοποθέτηση συστημάτων καύσης βιομάζας σε μεγάλα ενεργοβόρα κτίρια, στην τοποθέτηση φωτοβολταϊκών σε σχολικά κτίρια, ενώ εδώ να σημειώσουμε ότι στο Δήμο Μουζακίου λειτουργεί ένα από τα πρώτα μικρά Υδροηλεκτρικά Εργοστάσια στο οποίο ο Δήμος μας είναι μέτοχος με 35%.
Τέλος επιθυμώ να επισημάνω πως η χώρα μας επιβάλλεται σύντομα να κάνει πιο ευέλικτο και πιο προσιτό το θεσμικό πλαίσιο για την ανάπτυξη των ΑΠΕ, διότι πάρα πολλές επενδύσεις έχουν προβλήματα με ανούσιες προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας καθιστώντας τους ανενεργές για πάρα πολλά χρόνια. Εδώ παραδειγματικά να αναφέρω το Αιολικό Πάρκο που προωθούμε στο Δήμο Μουζακίου μέσω της ΔΕΗ Ανανεώσιμες Πηγές Α.Ε. συνολικής ισχύος 53MW και προϋπολογισμού που ξεπερνά τα 60 εκ. ΕΥΡΩ, το οποίο είναι στάσιμο πάρα πολλά χρόνια στο ΣτΕ. Αν η χώρα μας επιθυμεί στρατηγικά την ανάπτυξη των ΑΠΕ τότε επιβάλλεται το θεσμικό πλαίσιο να διαφοροποιηθεί και κυρίως να γίνει πιο ευέλικτο και πιο αποτελεσματικό και κυρίως πιο σταθερό (φορολογικά) ώστε να ευνοεί και όχι να δυσχεραίνει την ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, που τελευταία έχουν στοχοποιηθεί ως ένα ακόμα πεδίο ειδικής φορολόγησης.