Η προσφορά του Ινστ. Τεχνολογίας & Διαχ. Αγροοικοσυστημάτων


 Το Ινστιτούτο Τεχνολογίας και Διαχείρισης Αγρο-οικοσυστημάτων (Ι.ΤΕ.Δ.Α.), αποτελεί τμήμα του Κέντρου Έρευνας Τεχνολογίας και Ανάπτυξης Θεσσαλίας (Κ.Ε.ΤΕ.Α.Θ.) και είναι αρμόδιο για την ανάπτυξη της επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας στους τομείς της αειφόρου αγροτικής παραγωγής και της τεχνολογίας ξύλου.

Ένα μεγάλο τμήμα της αγροτικής παραγωγής της χώρας παράγεται σήμερα στη Θεσσαλία, που αποτελεί την καρδιά της ελληνικής γεωργίας. Στη Θεσσαλία, παράλληλα με την πρωτογενή παραγωγή, έχει αναπτυχθεί μια σημαντική μεταποιητική βιομηχανία γεωργικών προϊόντων καθώς και ένας σημαντικός τομέας παραγωγής γεωργικού εξοπλισμού. Η ελληνική γεωργία διέρχεται μια κρίσιμη φάση, η οποία έχει επηρεασθεί πολύ σοβαρά από το διεθνές και το ευρωπαϊκό περιβάλλον. Η επίλυση των προβλημάτων του γεωργικού τομέα και η υποβοήθηση στις αλλαγές που απαιτεί η νέα αγροτική πολιτική της Ε.Ε. απαιτούν έρευνα και ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων που θα έχουν ως στόχο μια ανταγωνιστική γεωργία, φιλική στο περιβάλλον που θα σέβεται τον καταναλωτή.

Το Ινστιτούτο Τεχνολογίας και Διαχείρισης Αγροοικοσυστημάτων (ΙΤΕΔΑ) αποτελείται από τα εξής Εργαστήρια:

Ειδικότερα, το Ινστιτούτο αυτό αποτελείται από δύο Τμήματα που είναι αρμόδια για την παροχή υπηρεσιών στη βιομηχανία και έρευνα σε μια σειρά αγροτεχνολογικών εφαρμογών. Το Τμήμα με έδρα την Καρδίτσα ερευνά θέματα διατροφής και υγιεινής διαβίωσης αγροτικών ζώων, πιστοποίησης προϊόντων ζωικής παραγωγής και τεχνολογίας ξύλου. Το Τμήμα με έδρα το Βόλο ασχολείται με θέματα ολοκληρωμένης και βιολογικής παραγωγής αγροτικών προϊόντων, υδατικών και εδαφικών πόρων, εφαρμογών ηλεκτρονικών και πληροφορικής στη  γεωργία, γεωργικών κατασκευών (θερμοκήπια, κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, αποθήκες, ψυγεία), ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με έμφαση στη βιομάζα, διασφάλιση της υγιεινής και πιστοποίηση προϊόντων φυτικής παραγωγής.  Το  ΙΤΕΔΑ εδρεύει στην Καρδίτσα.

Η Θεσσαλία αποτελεί το κέντρο της Ελληνικής Γεωργίας ενώ είναι και ένας από τους πόλους της βιομηχανίας παραγωγής γεωργικού εξοπλισμού. Επί πλέον στη Θεσσαλία υπάρχει το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας με τη Σχολή Γεωπονικών Επιστημών και το Τμήμα Κτηνιατρικής το ΤΕΙ Λάρισας και Ινστιτούτα του ΕΘΙΑΓΕ που διαθέτουν επιστημονικό δυναμικό υψηλού επιπέδου που διασφαλίζουν τη επιστημονικοκή στήριξη ενός Ινστιτούτου Αγροτεχνολογίας. Είναι επίσης δυνατόν να εξασφαλισθούν οι απαραίτητες αρχικές κτιριακές υποδομές για τη στέγαση του. Το Ινστιτούτο θα υποστηρίζει την διεξαγωγή βασικής και κυρίως εφαρμοσμένης και τεχνολογικού χαρακτήρα έρευνας, την ανάπτυξη εφαρμογών και προϊόντων και την παροχή υπηρεσιών για την ερευνητική και τεχνολογική υποστήριξη της παραγωγικής διαδικασίας με σκοπό την οικονομική και  κοινωνική ανάπτυξη της χώρας στον τομέα της αειφόρου Αγροτικής παραγωγής και της Τεχνολογίας Ξύλου. Θα δοθεί έμφαση στις νέες τεχνολογίες, στην προώθηση της καινοτομίας στη γεωργία και στην προστασία του περιβάλλοντος. Θα προσφέρει επίσης δυνατότητες επιμόρφωσης για την προώθηση των αποτελεσμάτων της έρευνας στην εφαρμογή. Το Ινστιτούτο θα αποτελείται, από τα Τμήματα

  • Ασφάλειας και Υγιεινής Προϊόντων Ζωικής Παραγωγής με έδρα την Καρδίτσα και θα ασχοληθεί με θέματα διατροφής και υγιεινής διαβίωσης των αγροτικών ζώων, την υγιεινή των εγκαταστάσεων σφαγής και μεταποίησης των προϊόντων, με τον έλεγχο ποιότητας και με την πιστοποίηση προϊόντων ζωικής παραγωγής που θα διασφαλίζουν τον καταναλωτή.
  • Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ξύλου και Επίπλου με έδρα την Καρδίτσα και θα ασχολείται με θέματα της βιομηχανίας και βιοτεχνίας των κλάδων ξύλου και επίπλου που αποτελούν παραδοσιακούς μεταποιητικούς κλάδους στη χώρα μας. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στον τεχνολογικό εξοπλισμό, στα συστήματα διαχείρισης ποιότητας και στην ανάπτυξη νέων τεχνολογιών γι παραγωγή νέων προϊόντων.
  • Ολοκληρωμένης και Αειφορικής Γεωργικής Παραγωγής με έδρα το Βόλο και θα ασχολείται με τις τεχνικές και τεχνολογίες για παραγωγή προϊόντων φυτικής παραγωγής υψηλής ποιότητας και ανταγωνιστικότητας με αειφορική διαχείριση του περιβάλλοντος. Αντικείμενα του Τμήματος αυτού θα είναι:

α) Καινοτόμες τεχνικές καλλιέργειας (αμειψισπορές, καλλιέργειες φυτοκάλυψης), ορθολογική χρησιμοποίηση των εισροών, φυσιολογία και οικολογία φυτών, ολοκληρωμένη φυτοπροστασία, αξιολόγηση και ανάπτυξη γενετικού υλικού για παραγωγή προϊόντων ποιότητας, βιολογική γεωργία, πιστοποίηση παραγωγής, ασφάλεια, υγιεινή και ιχνηλασιμότητα προϊόντων φυτικής παραγωγής.

β) Τεχνολογίες αειφορικής διαχείρισης των αγροσυστημάτων και των ενεργειακών πόρων, όπως η ορθολογική διαχείριση ενέργειας στη γεωργία και η παραγωγή ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές (Α.Π.Ε.) με ιδιαίτερη έμφαση στη βιομάζα, η διαχείριση του εξοπλισμού των γεωργικών εκμεταλλεύσεων και η ενίσχυση της εγχώριας βιομηχανίας κατασκευής γεωργικών μηχανημάτων και θερμοκηπίων, η ανάπτυξη νέων τεχνολογιών και η εφαρμογή τους στη γεωργία (πληροφορική, νέα υλικά θερμοκηπίων, αυτοματισμοί, γεωργία ακριβείας, υδροπονία),  οι τεχνολογίες προστασίας περιβάλλοντος και διαχείρισης αποβλήτων, η ασφάλεια και υγιεινή εργασίας στο γεωργικό τομέα.

Προηγούμενο άρθρο Αλήθειες γύρω από τη «νέα γρίπη»
Επόμενο άρθρο Την Πολιτιστική προσφορά συνεχίζει με επιτυχία ο Π.Σ. Καμινάδων