Στις μεγάλες προσπάθειες που κατέβαλε η Περιφέρεια Θεσσαλίας προκειμένου να εξελιχθεί ομαλά το πρόγραμμα «Εξοικονομώ» προς όφελος του κλάδου αλλά και στην αδήριτη ανάγκη αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου στη χώρα, αναφέρθηκε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός μιλώντας σε εκδήλωση του Συνδέσμου Θερμοϋδραυλικών του νομού Λάρισας.
Για το χρηματοδοτούμενο μέσω ΕΣΠΑ πρόγραμμα «Εξοικονομώ» ο κ. Αγοραστός σημείωσε χαρακτηριστικά πως «η Περιφέρεια Θεσσαλίας κατέβαλε μεγάλες προσπάθειες για την ομαλή πορεία του και την κάλυψή του με χρήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Γνωρίζουμε πως μέσα από αυτό το πρόγραμμα απασχολήθηκε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό του κλάδου σε μία εξαιρετικά δυσμενή συγκυρία και γι’ αυτό καταβάλλαμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την υλοποίησή του με τις ελάχιστες δυνατές καθυστερήσεις στη χρηματοδότηση».
Παράλληλα, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας αναφέρθηκε τόσο στο πρόβλημα της αδήλωτης εργασίας αλλά και στην αναγκαιότητα άμεσης αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου της χώρας. Μεταξύ άλλων είπε: «Ως Περιφέρεια Θεσσαλίας κάνουμε ότι μπορούμε για να περιφρουρήσουμε του επάγγελμα για να μην παρεισφρέουν άτομα που δεν δικαιούνται και δεν μπορούν να δουλέψουν, όμως δεν λύνονται τα προβλήματα με την αστυνόμευση και τις συστάσεις.
Τα προβλήματα λύνονται με πραγματική ανάπτυξη. Με τους τρόπους όμως που αυτό επιχειρείται τα τελευταία πέντε χρόνια, δεν οδηγεί σε θετικά αποτελέσματα. Πορευόμαστε ολοταχώς προς μεγαλύτερη ύφεση και μεγάλη κοινωνική έκρηξη με αύξηση της ανεργίας και αύξηση της φτωχοποίησης της κοινωνίας.
Ένας δρόμος υπάρχει, εκείνος της παραγωγής. Η παραγωγή είναι ζωή και για να παράγεις πρέπει να έχεις τη δυνατότητα αυτή. Ένα πρέπει να είναι το παραγωγικό μοντέλο: μείωση των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών πατάσσοντας έτσι την φοροδιαφυγή και την εισφοροδιαφυγή, μείωση του ενεργειακού κόστους για την παραγωγή και άλλων παραγωγικών συντελεστών που στη χώρα μας είναι σε σαφώς υψηλότερες τιμές απ’ ότι σε άλλες χώρες. Δεν μπορείς να κάνεις ανάπτυξη αυξάνοντας τους φόρους γιατί πολύ απλά η οικονομική πραγματικότητα έχει αποδείξει πως έτσι μειώνονται τα έσοδα, αφού η φοροδοτική ικανότητα των πολιτών βρίσκεται στο ναδίρ. Αντίθετα, μειώνοντας τους φόρους και τις εισφορές θα δημιουργηθούν δουλειές, θέσεις εργασίας, θα δουλέψουν περισσότεροι και από τους πολλούς το κράτος θα εισπράξει περισσότερα» κατέληξε.