Ειδήσεις

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα που προωθεί το Βιώσιμο Τουρισμό


Η Περιφέρεια Θεσσαλίας συνεπής στον ρόλο της ως βασικός φορέας ανάδειξης και αξιοποίησης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Περιφέρειας σε θέματα Βιώσιμου Τουρισμού προέβη στην υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας. Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός υπέγραψε σύμφωνο συνεργασίας με τον εκπρόσωπο του επαρχιακού συμβουλίου της Βαρκελώνης Xavier Font i Urgell, επικεφαλής εταίρου του οριζόντιου έργου  Interreg MED «Βιώσιμος τουρισμός».

«Έχουμε ως βασικό στόχο την ανάδειξη της Θεσσαλίας ως προορισμού με δυνατότητα προσέλκυσης επισκεπτών όλο το έτος και τις τέσσερις εποχές.  συνεργασίες και συνέργειες διαμορφώνουμε το δικό μας αυτόνομο αναπτυξιακό πρότυπο στον τουρισμό. Είμαστε η  πρώτη Περιφέρεια στη χώρα με υποβρύχια μουσεία και προσδοκούμε πολλά από τον εναλλακτικό τουρισμό. Ζούμε σε μια αναθεωρητική εποχή και χρειαζόμαστε νέα τουριστικά προϊόντα, που να απέχουν από το παρωχημένο  πια μοντέλο  sea-sun-sand ( ήλιος – θάλασσα- άμμος)» δηλώνει ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός. «Η αειφορία ή βιωσιμότητα στον τουρισμό δεν έχει να κάνει μόνο με το περιβάλλον, όπως έχει επικρατήσει. φορά, επίσης, κοινωνικά ζητήματα όπως ο υπερτουρισμός, η ασφάλεια και η προστασία της δημόσιας υγείας. Η πανδημία έχει επηρεάσει αρνητικά τις τουριστικές δραστηριότητες, με άγνωστες ακόμη συνέπειες και επεκτάσεις, άρα εμείς πρέπει αφενός να επανακαθορίσουμε τις ανάγκες μας για τη δημόσια υγεία και τις κοινωνικές πρακτικές και αφετέρου να αποφύγουμε τον υπερ-τουρισμό, να προωθήσουμε τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού, να επιμηκύνουμε την τουριστική περίοδο, να προωθήσουμε την καινοτομία και ψηφιακές πρακτικές ως μια Μεσογειακή Κοινότητα με διαπεριφερειακές συνεργασίες» προσθέτει ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας.

Το Μνημόνιο Συνεργασίας

Το Μνημόνιο στοχεύει στην ενθάρρυνση της συνεργασίας και της ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ του προγράμματος BLUEMED και του οριζόντιου έργου  Interreg MED «Βιώσιμος τουρισμός», που σχετίζονται με την υποστήριξη πολιτικών και δράσεων και αποσκοπούν στην αύξηση της μεταφοράς γνώσης στην περιοχή της Μεσογείου.

Ο αντίκτυπος των σχεδίων ευρωπαϊκής εδαφικής συνεργασίας μπορεί και πρέπει να αυξηθεί με την ενίσχυση των συνεργιών μεταξύ των εγκεκριμένων έργων, ιδίως εκείνων που έχουν κάποια θεματική σχέση.

Συγκεκριμένα, υποστηρίζονται πρωτοβουλίες δικτύωσης και δράσεις με στόχο:

  • Στην συνεισφορά από κοινού στην ενίσχυση της επικοινωνίας/ προώθησης των θεμάτων του αειφόρου τουρισμού.
  • Στην συνεισφορά από κοινού στην αποτελεσματική αναπαραγωγή των αποτελεσμάτων της Κοινότητας εντός και εκτός της περιοχής του προγράμματος Interreg MED.
  • Στην συμβολή από κοινού στις δραστηριότητες κεφαλαιοποίησης, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι πρακτικές μεταφοράς μεταφράζονται περαιτέρω σε μέτρα πολιτικής στις στοχευμένες στρατηγικές.
  • Στον καθορισμό μιας τυπικής διαδικασίας και μεθόδων για την κοινή χρήση δεδομένων και αποτελεσμάτων που επιτυγχάνει η Κοινότητα
  • Στην από κοινού διοργάνωση εκδηλώσεων που σχετίζονται με τον ειδικό στόχο του προγράμματος MED.

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Αλλάζει όψη ο κεντρικός δρόμος Μασχολουρίου
Επόμενο άρθρο 246 τα κρούσματα covid στη Θεσσαλία τον Αύγουστο - Αναλυτικά στοιχεία