Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 13 Φεβρουαρίου στο Παυσίλυπο η παρουσίαση του μυθιστορήματος «Ο καλλιτέχνης», του φιλολόγου και συγγραφέα Βαγγέλη Ντελή, από τις εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ.
Την εκδήλωση υποστήριξε ο Δήμος Καρδίτσας. Την επιμέλεια είχε η αναλάβει η φιλόλογος Κατερίνα Σταθοπούλου, ενώ την παρουσίαση του βιβλίου έκανε ο φιλόλογος Βασίλης Αλεξίου. Αποσπάσματα του μυθιστορήματος δραματοποίησε ο θεατρολόγος και σκηνοθέτης Ανδρέας Ζυγογιάννης και η ηθοποιός Σωτηρία Χρυσικοπούλου, ενώ στο πιάνο συνόδευε η Δρ. Μουσικολογίας και πιανίστα Χριστίνα Γιαννέλου.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Καρδίτσας κύριος Φώτης Αλεξάκος, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κλεομένης Γιαννέλος, οι Αντιδήμαρχοι: Σωτηρία Μπακαλάκου, Αποστόλης Καπράνας και Γιάννης Γεννάδιος, ο Πρόεδρος της ΔΟΠΑΚ Μιχάλης Τάντος, ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μιχάλης Παπανούσκας, ο Πρόεδρος Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων Μανόλης Στεργιόπουλοςκαι πλήθος κόσμου.
Ο κύριος Αλεξίου, αφού πρώτα τόνισε ότι αξίζουν συγχαρητηρίων προσπάθειες σαν αυτές του Βαγγέλη Ντελή στη δύσκολη εποχή που βιώνουμε, αναφέρθηκε στην υπόθεση του έργου και τόνισε κυρίως την πρωτοτυπία στον τρόπο γραφής, καθώς το μυθιστόρημα αναπτύσσεται με εναλλάξ αναφορές στη σύγχρονη εποχή και στην προϊστορία, καθώς και στην εναλλαγή πρωτοπρόσωπης και τριτοπρόσωπης αφήγησης, που προσδίδει ενδιαφέρον και αγωνία στην εξέλιξη της υπόθεσης του έργου.
Στο τέλος ο συγγραφέας, με την προβολή φωτογραφιών ταυτόχρονα με την ομιλία του, έκανε μια διεξοδική αναφορά στην προϊστορική Θεσσαλία και τον Μινωικό Πολιτισμό μέσα από τα έργα τέχνης που εκτίθενται στα καλύτερα μουσεία της Ελλάδας. Οι παριστάμενοι περιηγήθηκαν στην Εποχή του Χαλκού, μια ιδιαίτερα μακρόχρονη εποχή ειρήνης στον ελληνικό χώρο, που έφτασε την κοινωνική οργάνωση σε πολύ υψηλά επίπεδα, με την τέχνη της ζωγραφικής και κυρίως της γλυπτικής να το αποδεικνύει περίτρανα. Είδαν τοιχογραφίες που παριστάνουν την πλούσια και γεμάτη ζωή στο νησί της Θήρας – πιθανόν τη μυθική Ατλαντίδα – πριν την έκρηξη του ηφαιστείου που την βύθισε, και της Μινωικής Κρήτης. Οι γυναίκες είχαν μια ιδιαίτερη θέση σε κείνη την κοινωνία και συμμετείχαν μαζί με τους άνδρες ακόμη και σε επικίνδυνα αθλήματα, όπως τα ταυροκαθάψια. Τότε ανακαλύφθηκε η γραφή που παριστάνεται στον Δίσκο της Φαιστού και δεν έχει ακόμη αποκρυπτογραφηθεί και λατρεύονταν θεότητες που μετά ξεχάστηκαν, με κυρίαρχη την Θεά των Όφεων.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο νησί της Νάξου, όπου και φέρεται να έζησε περίπου το 2300 π.Χ. ο Καλλιτέχνης Γουλανδρή, ο πρωταγωνιστής του μυθιστορήματος, ο οποίος θεωρείται και ο πιο κλασικός από όλους τους καλλιτέχνες της Εποχής του Χαλκού, του οποίου τα γλυπτά βρίσκονται στα καλύτερα μουσεία του κόσμου.