Η Ν.Ε. Καρδίτσας του ΠΑΣΟΚ για το αγροτικό πετρέλαιο


Η κυβέρνηση «κοιλοπονούσε» επί μακρόν στο ζήτημα της επιστροφής του ειδικού φόρου πετρελαίου στους αγρότες, αλλά «γέννησε» ένα… ποντικάκι. Για μεγάλο χρονικό διάστημα η τακτική της ΝΔ σ’ αυτό το ζήτημα δημιούργησε μεγάλες απορίες στον αγροτικό κόσμο:

– Πότε θα επιστραφεί το ποσό;

– Πόσο θα είναι αυτό;

– Ποιοι και με ποιο τρόπο θα το υπολογίσουν;

Τελικά, η απάντηση σε αυτές τις απορίες δόθηκε και ήταν απογοητευτική για τους αγρότες:

– Πότε θα επιστραφεί;- Ενώ τα χρήματα έπρεπε να πιστωθούν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των αγροτών στις 15 Ιουνίου, τελικά η πίστωση άρχισε τη Δευτέρα 28 Ιουλίου (καθυστέρηση 50 ημερών).

– Πόσο θα είναι;- Δυστυχώς οι αγρότες δέχτηκαν ένα ακόμη ηχηρό οικονομικό χαστούκι από την κυβέρνηση. Ετσι λοιπόν θα πάρουν τα… φοβερά ποσά, ανά στρέμμα: 8,15 € για το βαμβάκι, 4,08 € για το σιτάρι, 6,08 € για ζαχαρότευτλα και καλαμπόκι κ.λ.π.

– Ποιοι και με ποιο τρόπο υπολογίζουν τα ποσά; -Η απάντηση εδώ, δια στόματος του κυβ. εκπροσώπου κ. Αντώναρου, είναι σαφέστατη:

«Τα σχετικά πορίσματα της… Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων…. (;;;) με τους αντικειμενικούς δείκτες ολοκληρώθηκαν εντός του Ιουνίου….» Δηλαδή οι αγρότες και τα συνδικαλιστικά τους όργανα εντελώς απόντες. Κάποιοι τεχνοκράτες σε κλιματιζόμενα γραφεία αποφάσισαν για το ύψος των επιστροφών. Αυτοί οι «εμπειρογνώμονες» πέταξαν 85 εκατ. ευρώ. Δείχνοντας μάλιστα πόσο η κυβέρνηση στηρίζει τους μικροκαλλιεργητές, δεν θα επιστρέψει τίποτα σε όσους δικαιούνται επιστροφές κάτω από 20 € (!!!).

Η θέση του ΠΑΣΟΚ για την επιστροφή φόρου είναι ξεκάθαρη:

1. Η κυβέρνηση οφείλει να σεβαστεί τους πίνακες που συνέταξε η ΠΑΣΕΓΕΣ

2. Το πετρέλαιο να δίνεται στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, με πλήρη απαλλαγή του ειδικού φόρου.

Εν κατακλείδι η συμπεριφορά της κυβέρνησης ήταν για άλλη μια φορά αντιαγροτική. Είναι φανερό πλέον ότι ακολουθεί μια τακτική πολιτική που εξυπηρετεί τις μεγάλες επιχειρήσεις, τους μεσάζοντες και τα καρτέλ.

Αδιαφορεί για το βιοτικό επίπεδο των αγροτών, κάτι που φαίνεται όχι μόνο από την τακτική της στον ειδικό φόρο πετρελαίου, αλλά και στην πολιτική της για τις τιμές των σιτηρών, κηπευτικών, τις χαμένες επιδοτήσεις (ήδη χάνονται 300 εκατ. €) κ.λ.π.

Οι αγρότες επιβάλλεται να απαντήσουν σ’ αυτή την πολιτική με δυναμικό τρόπο, οργανωμένοι σε αυτόνομους αγωνιστικούς διεκδικητικούς αγροτικούς συλλόγους, μέσα από τους οποίους θα δίνουν καθημερινές απαντήσεις στην αντιαγροτική πολιτική της Ν.Δ.

Αγροτικό Γραφείο ΝΕ ΠΑΣΟΚ Καρδίτσας

Προηγούμενο άρθρο Ο Υφυπουργός Παιδείας στην ημερίδα στο φράγμα της Λ. Πλαστήρα
Επόμενο άρθρο Η Σχολή Αστυφυλάκων Καρδίτσας στην Ισπανία