Η μορφωτική αξία του σκακιού: Εμπειρία από την εφαρμογή στο σχολείο


Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει αρκετές μελέτες αναφορικά με την επίδραση του σκακιού στον άνθρωπο. Επίσης έχουν γραφτεί πολλά για την εκπαιδευτική και παιδαγωγική αξία του σκακιού από σημαντικούς ανθρώπους και από ειδικούς. Όλες οι μελέτες επιβεβαιώνουν τις θετικές συνέπειες που έχει το σκάκι σε παιδιά και ενήλικες. Οι σχετικές έρευνες αποδεικνύουν ότι το σκάκι βοηθά στην ανάπτυξη της ευφυΐας και στη βελτίωση της επίδοσης των παιδιών στο σχολείο.

Η σύγχρονη παιδαγωγική προσπαθεί τις τελευταίες δεκαετίες να βρει μεθόδους και εργαλεία για την ανάπτυξη της κριτικής σκέψης. Το σκάκι το έχει πετύχει απλά και μάλιστα με βιωματικό και παιγνιώδη τρόπο. Είναι γνωστό ότι τα παιχνίδια έχουν χρησιμοποιηθεί από τις κοινωνίες επί αιώνες ως εργαλεία για φυσική, συναισθηματική και πνευματική ανάπτυξη. Από όλα τα παιχνίδια, το σκάκι είναι το τέλειο εργαλείο για την ανάπτυξη του μυαλού. Το σκάκι είναι μια αντανάκλαση της ζωής , που απαιτεί αποφασιστικότητα για συναγωνισμό και επιθυμία για νίκη. Για την επιτυχία χρειάζεται εξυπνάδα και θέληση. Χρειάζεται σκέψη και χρήση του μυαλού. Η γραφή των κινήσεων, το διάβασμα σκακιστικών βιβλίων, ο υπολογισμός του υλικού, η ατομική ευθύνη του παίκτη για την κάθε κίνηση και οι αποφάσεις με λογική σκέψη σε μια παρτίδα, δημιουργούν αυτό που αποτελεί την πεμπτουσία της μόρφωσης: την κριτική σκέψη.

Η προσωπική εμπειρία από την εκμάθηση του σκακιού σε μαθητές δημοτικού τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια οδηγεί στο εξής συμπέρασμα: Μέσα από το σκάκι οι μαθητές αναπτύσσουν μια σημαντική ικανότητα για λογική σκέψη και την υπακοή σε κανόνες. Χτίζουν ηθική και διανοητική αυτονομία, κάνουν τις πρώτες τους προσπάθειες για ισορροπημένα επιχειρήματα και εμφανίζουν δυνατότερη έλξη στις αξίες του αμοιβαίου σεβασμού. Οι μαθητές καλλιεργούν στοιχεία του χαρακτήρα τους όπως: επιμονή, υπομονή, μαχητικότητα, περίσκεψη, δημιουργικότητα, φαντασία, άμιλλα, πλήρη ανάληψη προσωπικών ευθυνών, αποδοχή αξιοκρατικών κριτηρίων και ανάπτυξη αυτοπεποίθησης και ανεξάρτητης προσωπικότητας. Βελτιώνουν τις επιδόσεις τους και τη συμπεριφορά τους στο σχολείο. Μπορεί επομένως να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο με σκοπό να καλλιεργηθούν αποδοτικότερα οι επιμέρους στόχοι της βασικής εκπαίδευσης και να επιδράσει και να ενισχύσει την προσωπικότητα του μαθητή μέσα στο πλαίσιο του σχολείου.

Συνοπτικά θα λέγαμε ότι το σκάκι δεν είναι απλώς ένα παιχνίδι, αλλά ένα σύνολο από αξιόλογες, και για τη ζωή χρήσιμες πνευματικές ιδιότητες, που μπορούν μέσω αυτού να αποκτηθούν. Το σημαντικό είναι ότι αυτές οι ιδιότητες μπορούν να εξελιχθούν και να γίνουν συνήθειες οι οποίες ποτέ δεν μας εγκαταλείπουν, γιατί το σκάκι έχει μεν υπόσταση παιχνιδιού αλλά εμπεριέχει στοιχεία, τέχνης (δημιουργικότητα), επιστήμης (στον τρόπο μελέτης του) και αθλήματος (συναγωνισμός).

Κώστας Ζαγανάς

Δάσκαλος, Σκακιστής

Προηγούμενο άρθρο Στην Καρδίτσα ο πρ. Υπουργός Αλεξ. Κοντός
Επόμενο άρθρο Απολογισμός για τα σεμινάρια του Φεστιβάλ Θεάτρου Καρδίτσας