Η μοναξιά δεν είναι επιβλαβής μόνο για την υγεία, αλλά και για την ποιότητα του ύπνου μας, αναφέρουν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Σικάγο.
Σε μελέτη που πραγματοποίησαν μεταξύ 95 ενηλίκων από την αγροτική Νότια Ντακότα, κατέληξαν στο συμπέρασμα πως όσοι ένιωθαν μόνοι ξυπνούσαν πιο συχνά μέσα στη νύχτα, κοιμόντουσαν λιγότερο βαθιά και γενικά στριφογύριζαν περισσότερο στα κρεβάτια τους απ’ ό,τι όσοι δεν αισθάνονταν μοναξιά.
Κανένας από τους εθελοντές της μελέτης δεν ήταν κοινωνικά απομονωμένος, όμως οι μισοί δήλωσαν πως ένιωθαν μοναξιά. Επιπλέον, κανένας τους δεν ήξερε ότι κοιμάται άσχημα τη νύχτα εξαιτίας της μοναξιάς του, αφού η συνολική διάρκεια του ύπνου και η ημερήσια υπνηλία ήταν παρόμοια σε όλους τους εθελοντές.
Εντούτοις, οι μοναχικοί εθελοντές είχαν τόσο κακή ποιότητα ύπνου, ώστε ήταν παρόμοια με αυτή που σε προγενέστερες μελέτες έχει αποδειχθεί ότι πλήττει την υγεία.
«Η μοναξιά έχει σχετιστεί με πολλά προβλήματα υγείας, αλλά έως τώρα δεν είχαμε κάποια εξήγηση για το πώς ασκεί τις αρνητικές επιδράσεις της» δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Λιάν Καρίνα, από το Τμήμα Μελετών Υγείας του Πανεπιστημίου του Σικάγο.
«Προσπαθήσαμε να εντοπίσουμε έναν πιθανό μηχανισμό και ανακαλύψαμε πως η μοναξιά έχει τη δύναμη να ξυπνάει όσους υποφέρουν από αυτήν, διαταράσσοντας τους βιολογικούς ρυθμούς τους».
Και πρόσθεσε: «Είτε είναι κανείς νεαρός φοιτητής είτε κάτοικος μιας απομακρυσμένης περιοχής, πρέπει να αισθάνεται ασφαλής και ευπρόσδεκτος στο κοινωνικό περιβάλλον του, προκειμένου να κοιμάται ήρεμα το βράδυ».
Όπως γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Sleep», τα ευρήματά τους συνάδουν με αυτά μιας μελέτης του 2002, η οποία είχε πραγματοποιηθεί σε φοιτητές και είχε δείξει πως όσο πιο μόνοι ένιωθαν, τόσο πιο ανήσυχα κοιμόντουσαν το βράδυ.