Ειδήσεις

Η Μακεδονία κείται μακράν για την Καρδίτσα – Του Ηλία Σχορετσανίτη


Στο Δημοτικό Συμβούλιο της 26ης Ιανουαρίου 2018 υποβλήθηκε στο Προεδρείο του ΔΣ αίτημα σχετικά με τις μελλοντικές διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων. Καλέσαμε το Δημοτικό Συμβούλιο Καρδίτσας να προβεί σε ψήφισμα με το οποίο θα κάνει σαφή τη θέση της Καρδιτσιώτικης κοινωνίας -δια των εκπροσώπων της- με την εξής λακωνική ανακοίνωση:

«Η Μακεδονία είναι μία και είναι Ελληνική. Το Δημοτικό Συμβούλιο Καρδίτσας ως δημοκρατική έκφραση της βούλησης των πολιτών, εναντιώνεται στην περίληψη του όρου Μακεδονία (ergaomnis) στην ονομασία  των Σκοπίων, στον χαρακτηρισμό της εθνότητας και της γλώσσας τους»

Επίσης ζητήσαμε το ψήφισμα να κοινοποιηθεί στο Πρωθυπουργικό Γραφείο, στο Υπουργείο Εξωτερικών, στον Πρόεδρο της Βουλής, στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στον Οικουμενικό Πατριάρχη, στον Αρχιεπίσκοπο της Ελλαδικής Εκκλησίας, στο Μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων, σε όλα τα τοπικά μέσα ενημέρωσης και σε όλα τα εθνικής εμβέλειας μέσα ενημέρωσης, έντυπα και ηλεκτρονικά. Οφείλουμε να διατρανώσουμε τη φωνή μας και αυτός ήταν ο σκοπός του ψηφίσματος.

Θα ήθελα δε να υπογραμμίσω, ότι το αίτημασυνυπογράφτηκε και συνυποβλήθηκεμε τον Δημοτικό Σύμβουλο της παράταξης «Καρδίτσα Ώρα Δημιουργίας», κ. Χατζή Ηλία, έναν συμπολίτη μας που «δε μασάει τα λόγια του» στην εποχή του «politicalcorrect», με ιδιαίτερη ευαισθησία ως προς τα εθνικά μας θέματα.

Τι απέγινε; Πρόβλημα φυσικά, γιατί ένα τέτοιο ψήφισμα μάλλον «ενοχλεί» τους «από πάνω». Τους Σκοπιανούς πάντως δεν νομίζουμε. Ο δήμαρχος μάς είπε ότι πρέπει να γίνει διαπαραταξιακή σύσκεψη για να βγει το ψήφισμα με κοινή συναίνεση. Ο κ. Παπαλός δήλωσε πως πρέπει να «προσέξουμε τη διατύπωση».Ορίστηκε ώρα και μέρα για τη διαπαραταξιακή, χωρίς να ερωτηθεί κανείς αν ευκαιρεί ή έχει κώλυμα. Το αποτέλεσμα ήταν να παραστεί στη διαπαραταξιακήμόνον ο κ. Χατζής, ο οποίος μου μετέφερε ότι ζητείται εκ νέου ψήφισμα, σαν αυτό που έγινε για την Παλαιστίνη…

Εμείς άλλο ψήφισμα ή μανιφέστο δεν έχουμε να υποβάλλουμε και δεν υποστηρίζουμε οτιδήποτε διαφορετικό. Είναι απλές και ξεκάθαρες οι τρεις γραμμές που θέσαμε εξ΄ αρχής. Προφανώς κάποιοι, που κρύβονται πίσω από πολιτικά προσωπεία, δεν πιστεύουν ότι η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική (κάποιος γέλασε κιόλας όταν ειπώθηκε αυτό, κάποιος που είναι δήθεν και «πατριώτης»- του γλυκού νερού). Ίσως στο Δημοτικό Συμβούλιο Καρδίτσας πιστεύουν ότι οι γείτονες έχουν τα δίκια τους. Αλλιώς θα υπερψήφιζαν την πρότασή μας.Ας βγούνε, αν έχουν το θάρρος, να πούνε τί το διαφορετικό πιστεύουν από το ψήφισμά μας. Ιδού η Ρόδος…

Έχουν δυσκολία να φωνάξουν για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας, γιατί φοβούνται να μην τους «τραβήξουν το αυτί» τα κόμματα που ανήκουν. Πρώτα το κόμμα και μετά η Ελλάδα. Πρώτα Ολυμπιακός-ΠΑΟ-ΑΕΚ και μετά εθνική Ελλάδος. Δυσκολεύονται να μιλήσουν, πολλώ δε μάλλω να κοινοποιήσουν στο πρωθυπουργικό γραφείο ένα τέτοιο ψήφισμα. Φοβούνται να ενοχλήσουν. Γιατί αν ενοχλήσουν, ενοχλείται και η καρέκλα. Η καρέκλα; Ναι, το ιερό αυτό δισκοπότηρο του έλληνα πολιτικού.

Καταλάβατε αγαπητοί συνδημότες ότι οι πολιτικοί είναι δέσμιοι; Καταλάβατε γιατί δεν πρέπει να επιλέγετε με κομματικά κριτήρια; Γιατί τα κόμματα, ακόμη και σε τόσο ευαίσθητα και ξεκάθαρα για μένα θέματα, κοιτάζουν να μην εναντιωθούν σε αυτούς που κυβερνούν στην πραγματικότητα. Και αυτοί δεν είναι ο ελληνικός λαός, αλλά ξένοι.

Δε βλέπετε ότι μόλις η ΝΔ έδωσε «γραμμή» για την «ελληνικότητα» της Μακεδονίας (και άργησε λόγω πολιτικών σκοπιμοτήτων), ξέσπασε το σκάνδαλο Novartisμε στοιχεία προερχόμενα από το FBI;

Δε βλέπετε τον Αρχιεπίσκοπο, που από τη μία λέγει ότι «δε χρειάζονται συλλαλητήρια για το Σκοπιανό» και από την άλλη, μετά τη γενική κατακραυγή, παίρνει στροφή 180 μοίρες; Μας είπε κιόλας μέσα στην πλάνη του ότι η Εκκλησία συμμετείχε… Φυσικά και συμμετείχε, γιατί Εκκλησία δεν είναι οι 10παπάδες και οι 5δεσποτάδες. Ο λαός του Θεού είναι η Εκκλησία και εκατοντάδες χιλιάδες ήμασταν εκεί. Μερικοί έχουν ακόμη την ψευδαίσθηση ότι εκκλησία είναι το ράσο…

Δυστυχώς ο Αρχιεπίσκοπος έκανε τη μεγαλύτερη «προδοσία» απ’ όλους. Υποβίβασε την Εκκλησία της Ελλάδος από πρωταγωνίστρια και διοργανώτρια, όπως έκανε πάντα για τα εθνικά μας δίκαια, σε απλά συμμετέχουσα (και αυτό με το ζόρι). Την κατέστησε ανεύθυνη και αποστασιοποιημένη. Λυπούμαι πάρα πολύ για το ραγιαδισμό που επιδεικνύουν τόσο οι πολιτικοί, όσο και η Εκκλησία. Έχουν άλλες προτεραιότητες πάνω από την πατρίδα και φυσικά πάνω από Χριστό.

Προσέξτε, ακόμη και ο Άγιος Παΐσιος ασχολήθηκε με το Σκοπιανό και έγραψε και ποίημα μάλιστα αφιερωμένο στον κ. Νικόλαο Μάρτη, συγγραφέα του έργου «Η Πλαστογράφηση της ιστορίας της Μακεδονίας». Είπε μάλιστα για τον κ. Μάρτη: «Επιτέλους! Να κι ένας πατριώτης». Ένας μοναχός απ’ το Άγιον Όρος, ένας Άγιος της εκκλησίας, ασχολήθηκε με τη Μακεδονία μας. «Τιμή Αγίου, μίμηση Αγίου». Επιτρέπεται ο Αρχιεπίσκοπος να είναι για ένα τέτοιο θέμα χλιαρός; Τι νομίζει, ότι ο λαός τον «χαίρεται»;

Επιτρέπεται οι Δημοτικές Παρατάξεις της Καρδίτσας να σιωπούν ή να ψάχνουν για «στρογγυλοποιημένα» ψηφίσματα για να είναι εντάξει με τα κόμματά τους και την κυβέρνηση; Η ειρωνεία είναι ότι την ίδια μέρα που υποβάλλαμε το ψήφισμα για τη Μακεδονία, εκπρόσωπος άλλης παράταξης υπέβαλλε ψήφισμα για την Παλαιστίνη (με το οποίο συνταχθήκαμε)… Αλλού τα κακαρίσματα και αλλού γεννάν οι κότες. Πρώτα τα του οίκου μας, γιατί και εμείς σε Παλαιστίνη της Ευρώπης μετατρεπόμαστε και μάλιστα ταχέως και αυτοβούλως!

 

Του Ηλία Σχορετσανίτη, Δημοτικού Συμβούλου, Επικεφαλής Ν.Ε.Σ.ΤΩΡ

Προηγούμενο άρθρο ΕΝΠΕ: Να ενταχθούν όλοι οι επιλαχόντες νέοι αγρότες
Επόμενο άρθρο Ημερίδα για το ιπποφαές στον Παλαμά