Ειδήσεις

Η Λαϊκή Συσπείρωση Λ. Πλαστήρα για τον Αιολικό Σταθμό Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας στη θέση Μίχος-Βοϊδολίβαδο-Απέλινα


Η σημερινή «συζήτηση» περί γνωμοδότησης του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα για τη νέα Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) δεν έρχεται ως κεραυνός εν αιθρία. Άλλωστε εδώ και καιρό από τις βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης της Ν.Δ, ήταν και είναι η παραπέρα προώθηση της απελευθέρωσης και ιδιωτικοποίησης της αγοράς ενέργειας και η ολοκλήρωση της απολιγνιτοποίησης, παίρνοντας τη σκυτάλη από τον ΣΥΡΙΖΑ και τις προηγούμενες κυβερνήσεις, στο όνομα δήθεν της προστασίας του περιβάλλοντος με την λεγόμενη πράσινη ενέργεια και την μείωση της τιμής του ρεύματος για τους λαϊκούς καταναλωτές. Η απολιγνιτοποίηση προχωρά, ορυχεία, σταθμοί παραγωγής κλείνουν, οι εθελούσιες αποχωρήσεις – απολύσεις συνεχίζονται, ενώ παράλληλα αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα, μονάδες καύσης βιομάζας για παραγωγή ενέργειας ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια, αξιοποιώντας το νομικό πλαίσιο που διαμόρφωσαν οι κυβερνήσεις της Ν.Δ και η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ, παραδίνοντας στους επιχειρηματίες της «πράσινης οικονομίας» ακόμα και περιοχές «Νatura». Με τις συνεχείς εγκρίσεις ΜΠΕ, αλλά και την οικονομική στήριξη σε μια σειρά τέτοιους επενδυτές ΑΠΕ, προωθείται ενεργά η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και της Ε.Ε. όπως αυτή εκφράζεται και μέσα από τους Δήμους και τις περιφέρειες. Το αστικό κράτος έχει φροντίσει να επιχειρήσει να προσπεράσει, προς στιγμήν τις όποιες αντιδράσεις των φορέων και των τοπικών κοινωνιών και της πίεσης που αυτοί ασκούν στις Τοπικές Διοικήσεις. Διότι μόνο ως τέτοιο αποτέλεσμα μπορεί να χαρακτηριστεί η σημερινή, αρνητική, γνωμοδότηση της πλειοψηφίας του Δ.Σ. του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα στην προαναφερθείσα Μ.Π.Ε. για τον Αιολικό Σταθμό Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) και συνοδών σε αυτό έργων, συνολικής ισχύος 40 ΜW στη θέση «Μίχος – Βοϊδολίβαδο – Απέλινα» των Δήμων Αγράφων, Καρδίτσας, Λίμνης Πλαστήρα των Νομών Ευρυτανίας και Καρδίτσας, ακόμη και από Δημοτικούς Συμβούλους οι οποίοι κατά το παρελθόν στήριξαν με την ψήφο τους τη συγκεκριμένη εξέλιξη.

Το ζήτημα των αιολικών στα Άγραφα είναι πλέον ξεκάθαρο. Πρόκειται για ωμή επίθεση του μεγάλου κεφαλαίου απέναντι στο φυσικό περιβάλλον και την ενέργεια, η απελευθέρωση- ιδιωτικοποίηση της οποίας όχι απλά δεν εξασφαλίζει φθηνότερη ενέργεια για τα λαϊκά νοικοκυριά, αντιθέτως η τιμή της, λόγω ακριβώς αυτής της ιδιωτικοποίησης αναμένεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο με αποτέλεσμα όλο και περισσότερα νοικοκυριά να μην έχουν τη δυνατότητα να ανταποκριθούν. Ούτε μας ξεγελάει η εικονική μείωση του αριθμού των ανεμογεννητριών, το μέγεθος των οποίων θα είναι ακόμη μεγαλύτερο από τις προηγούμενες με μεγαλύτερες απαιτήσεις σε υποδομή, οδικό δίκτυο αλλά και συνολική ισχύ. Οι προθέσεις άλλωστε του κεφαλαίου για την περιοχή δεν πρόκειται να αφήσουν ούτε σπιθαμή γης ανεκμετάλλευτη και ο μειωμένος, προς το παρόν,  αριθμός ανεμογεννητριών στο έργο «Μίχος- Βοϊδολίβαδο- Απέλινα» είναι δεδομένο ότι θα προστεθεί σε επόμενα αντίστοιχης φύσης έργα στην περιοχή.

Ως Λαϊκή Συσπείρωση ωστόσο δεν μπορούμε να αφήσουμε ασχολίαστη τόσο την εμμονή μερίδας Δημοτικών Συμβούλων, αυτών της αντιπολίτευσης, οι οποίοι την ίδια ώρα που η πλειοψηφία των ανθρώπων της ευρύτερης περιοχής αντιδρά και διαφωνεί με την επιχειρούμενη εγκατάσταση, οι ίδιοι να στηρίζουν αναφανδόν τη συγκεκριμένη προοπτική. Ούτε όμως και τη στάση της Δημοτικής Αρχής, η οποία φέρνει ένα τόσο σημαντικό ζήτημα, για πολλοστή φορά, όχι το ζήτημα αλλά η σπουδαιότητα του, μέσω της διαδικασίας της δια περιφοράς «συνεδρίασης», μη δίνοντας τη δυνατότητα ούτε για έκφραση αντίθετης γνώμης.

Σχεδόν ένα χρόνο μετά και την επιβολή του πρώτου lockdown ο Δήμος Λίμνης Πλαστήρα παραμένει ο μόνος Δήμος της Π.Ε. Καρδίτσας και ένας από τους ελάχιστους στη χώρα που δε συνεδριάζει, έστω, με τη μέθοδο της τηλεδιάσκεψης. Αποτελεί τουλάχιστον ειρωνεία την ίδια μέρα κατά την οποία στην ίδια συνεδρίαση, στο πρώτο θέμα της οποίας, μέσω της αναμόρφωσης του προϋπολογισμού έτους 2020, να αποφασίζεται η απόδοση ποσών για την υποβολή προτάσεων του Δήμου για «SmartCities- ευφυείς εφαρμογές» αλλά και «δράσεις ηλεκτροκίνησης» η απάντηση του Δήμου στο, προ μηνών αίτημα της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για συνεδριάσεις μέσω τηλεδιάσκεψης, για όσο διάστημα διαρκεί η πανδημία του κορωνοϊού, να είναι πως Δήμος και Δημοτικοί Σύμβουλοι δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα (!!). Είναι ακριβώς ο ίδιος λόγος για τον οποίο ως παράταξη επιλέξαμε την αποχή από την αντίστοιχη συζήτηση του προϋπολογισμού και το Τεχνικού Προγράμματος, λόγω ακριβώς της επιλογής της συγκεκριμένης διαδικασίας «συνεδρίασης».

Ως Λαϊκή Συσπείρωση τονίζουμε τα εξής: προφανώς και αποτελεί θετική εξέλιξη η καταρχάς αρνητική γνωμοδότηση της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου στη νέα Μ.Π.Ε. του έργου «Μίχος- Βοϊδολίβαδο- Απέλινα». Είναι απόρροια της πίεσης την οποία το ίδιο το κίνημα έχει όλο το προηγούμενο διάστημα, με τις δράσεις του έχει ασκήσει και συνεχίζει να ασκεί. Πρέπει να γίνει σαφές όμως πως από μόνη της δεν αρκεί αν δεν υπάρξει συνολική εναντίωση στην πολιτική του κεφαλαίου όπως αυτή εκφράζεται μέσα από τα κόμματα της άρχουσας τάξης και την συνολική αντίθεση. Ακριβώς δηλαδή της πολιτικής αυτής η οποία νομοθετεί κατά τρόπο τέτοιο έτσι ώστε να παρακάμπτει τις όποιες αντιδράσεις και να ζητάει απλά και μόνο, από τις κοινωνίες οι οποίες θίγονται γνωμοδότηση και όχι απόφαση δεσμευτική. Για εμάς είναι όμως σαφές πως καμία νομοθεσία και καμία απόφαση θεσμικού οργάνου, είτε είναι θετική είτε αρνητική δεν μπορεί από μόνη της να αποτελέσει κριτήριο για μια φιλολαϊκή εξέλιξη αν αυτό δεν συνοδεύεται από μαζικούς αγώνες των ανθρώπων οι οποίοι εκφράζονται και συμμετέχουν μέσα από τους φορείς οι οποίοι αντιδρούν και διαφωνούν.

Τέλος επισημαίνουμε το γεγονός πως είμαστε συνολικά κατά της συγκεκριμένης εγκατάστασης στην περιοχή των Αγράφων, συνεπώς η όποια γνωμοδότησή μας ενέχει χαρακτήρα αποκλειστικά και μόνο θεσμικό και σε καμία περίπτωση νομιμοποίησης του επιχειρούμενου έργου. Για το λόγο αυτό δεν μπαίνουμε στην ουσία της Μ.Π.Ε. αυτής καθ’ αυτής, την οποία κατά τα άλλα μελετήσαμε εκτενώς, αλλά την απορρίπτουμε εξ’ αρχής ως τμήμα μιας αντιλαϊκής εξέλιξης με θύμα τα ηρωϊκά Άγραφα και τις μελλοντικές επιπτώσεις στα λαϊκά νοικοκυριά.

Προηγούμενο άρθρο Αρνητικά όλα τα τεστ στο drive through στους Σοφάδες
Επόμενο άρθρο Κώστας Γκούμας: Ανασχηματισμός προσώπων χωρίς αλλαγή πολιτικής δεν είναι αρκετός