Ειδήσεις

Η Λαϊκή Συσπείρωση Θεσσαλίας για την πανδημία και τη διαχείρισή της


Ειδική συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Θεσσαλίας, συγκάλεσε στις 4/1/21 η Νεοδημοκρατική περιφερειακή αρχή, υποτίθεται για την αντιμετώπιση της πανδημίας, αλλά αποδείχτηκε μια προσπάθεια εξωραϊσμού της ασκούμενης αντιλαϊκής πολιτικής από κυβέρνηση και περιφέρεια, με μπόλικο λιβάνισμα του «καλού» περιφερειάρχη, από μεγάλο μέρος επιλεγμένων προσκεκλημένων, διαχειριστών αυτής της πολιτικής.

Αυτό το στημένο σκηνικό, χάλασαν οι παρεμβάσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης και των εκπροσώπων των συλλόγων των νοσοκομειακών γιατρών και Κ.Υ των θεσσαλικών νομών, που αναδεικνύουν και αγωνίζονται όλη την περίοδο της πανδημίας, αλλά και πιο μπροστά, για να λυθούν τα μεγάλα και χρόνια προβλήματα της υποστελέχωσης και έλλειψης υποδομών και εξοπλισμού της δημόσιας υγείας, σε σημείο μάλιστα που ο περιφερειάρχης ενοχλήθηκε και απάντησε μόνο στον εκπρόσωπο των νοσοκομειακών γιατρών της Καρδίτσας, από ένα σύνολο, πάνω από 20 ομιλητών.

Μιλώντας στην συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Θεσσαλίας, ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Τάσος Τσιαπλές, ανέφερε τα εξής:

Καλές οι ευχές, αλλά χρειάζονται περισσότεροι μαζικοί λαϊκοί αγώνες για την διεκδίκηση της προστασίας της υγείας και της ζωής μας, αλλά και των οικονομικών, κοινωνικών δικαιωμάτων και ελευθεριών που χτυπιούνται, αξιοποιώντας και την πανδημία, για χάρη των κερδών του κεφαλαίου.

Εμείς γι’ αυτό προσπαθούμε, τηρώντας τα μέτρα προστασίας. Πρωτοστατούμε στην οργάνωση της πάλης παντού, στηρίζουμε τους αγώνες και τα αιτήματα των υγειονομικών, αντι για ευχαριστίες και χειροκροτήματα χωρίς αντίκρισμα.

Θεωρούμε απρέπεια του περιφερειάρχη, να πάρει εκνευρισμένος το λόγο για να «επιτεθεί» ειδικά και μόνο στον εκπρόσωπο των νοσοκομειακών γιατρών Καρδίτσας, για τα όσα κριτικά για την πολιτική κυβέρνησης και περιφέρειας έθεσε στην τοποθέτησή του. Σε μια ανοιχτή συνεδρίαση του Π.Σ, που καλέστηκαν διάφοροι φορείς της υγείας και μη, ο περιφερειάρχης είναι υποχρεωμένος να ακούει και την διαφορετική άποψη και όχι επειδή δεν του άρεσε, να αντιδρά έτσι, ενώ καμάρωνε με όσους του χάιδευαν τα αυτιά επί ώρες.

Η πανδημία ανέδειξε με πιο έντονο τρόπο τα τεράστια και χρόνια προβλήματα του δημόσιου συστήματος υγείας στη χώρα μας και στη Θεσσαλία, λόγω της υποχρηματοδότησης και εμπορευματοποίησης του, που δεν αντιμετωπίσθηκαν ούτε τώρα. Η δημιουργία νέων κλινών ΜΕΘ που είπε ο διοικητής της 5ης ΥΠΕ, έγινε σε βάρος άλλων κλινικών, μέχρι που το ΓΝΛ έγινε μια νόσου!

Ανέδειξε ότι ο ιδιωτικός τομέας υγείας γιγαντώθηκε με κρατική στήριξη, όλα τα προηγούμενα χρόνια, αλλά ακόμα και τώρα, που αντί να επιταχθεί, στηρίχθηκε προκλητικά από την κυβέρνηση, με αυξημένα νοσήλια και πελατεία.

Η πολιτική διαχείρισης της πανδημίας από την κυβέρνηση, με την μεταβίβαση της ευθύνης στο λαό, αποσκοπούσε στην διάσωση της καπιταλιστικής οικονομίας και όχι στην προστασία της υγείας του λαού, που πλήρωσε και πληρώνει βαρύ τίμημα.

Δυστυχώς αυτήν την πολιτική, στήριξε και η περιφερειακή αρχή Θεσσαλίας, κάνοντας «πλάτες» στην κυβέρνηση, που δεν εξασφαλίζει επαρκή κρατική χρηματοδότηση για την πλήρη στελέχωση με μόνιμο προσωπικό και τον αναγκαίο εξοπλισμό του δημόσιου συστήματος υγείας, διαφημίζοντας την χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας για την πρόσληψη 300 συμβασιούχων ορισμένου χρόνου στις δομές δημόσιας υγείας, κάτι που σας καλέσαμε να πείτε πόσοι και που τοποθετήθηκαν, δίχως να απαντήσετε συγκεκριμένα.

Οι έλεγχοι είναι ελάχιστοι έως μηδενικοί σε μεγάλους χώρους δουλειάς (εργοστάσια, Σούπερ μάρκετ, ιδιωτικές κλινικές, τράπεζες), που αποτελούν και χώρους διασποράς του ιού. Τα μέτρα προφύλαξης σε πολλούς χώρους δουλειάς και σε ΜΜΜ είναι λειψά ή και ανύπαρκτα. Τα τέστ έπρεπε να είναι δωρεάν, αλλά πολλά πληρώνονται στον ιδιωτικό τομέα που αναγκάζεται να πάει πολύς κόσμος.

  • Η εξέλιξη της πανδημίας και ένα πιθανό 3ο κύμα της, δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται με την επίκληση της ατομικής ευθύνης, την καταστολή των λαικών αγώνων και δικαιωμάτων.

Η κυβέρνηση αντί να προσπαθεί να κουκουλώσει την τραγική κατάσταση στο δημόσιο σύστημα υγείας και τις ευθύνες της, με την προσδοκία του εμβολιασμού, καλλιεργώντας εφησυχασμό, να  αυξήσει γενναία το κονδύλι για την δημόσια υγεία αντί να το μειώνει όπως κάνει στον κρατικό προϋπολογισμό.

Ως Λαική Συσπείρωση, ταχθήκαμε υπέρ της καμπάνιας εμβολιασμού, ώστε να καλλιεργηθεί θετική στάση του λαού απέναντι στον εμβολιασμό με όλα τα επιστημονικά εχέγγυα. Δεν συμφωνούμε όμως, η καμπάνια να γίνεται μέσο πλουτισμού για κάποιους, όπως με την υπογραφή δυο συμβάσεων για την παραγωγή και τις εκπομπές.

  • Επειδή όμως η πανδημία καλά κρατεί και ο εμβολιασμός θα διαρκέσει κάποιους μήνες, εμείς διεκδικούμε από την κυβέρνηση, αυτό που η περιφερειακή αρχή και οι άλλες παρατάξεις αρνηθήκατε να κάνετε, απορρίπτοντας το σχέδιο ψηφίσματος που καταθέσαμε σε προηγούμενη συνεδρίαση.

Να προχωρήσει στην επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας μαζί με το προσωπικό του, ώστε να τεθεί στη μάχη κατά της πανδημίας κάτω από κρατικό έλεγχο.

Να μονιμοποιήσει όλους τους συμβασιούχους στην δημόσια υγεία και να προχωρήσει με ταχύτατες διαδικασίες στην πρόσληψη χιλιάδων μόνιμων γιατρών, νοσηλευτών και άλλων υπαλλήλων στα δημόσια νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας.

Να προχωρήσει στην ανάπτυξη των απαραίτητων υποδομών, δημιουργία νέων κλινικών και κλινών στα δημόσια νοσοκομεία, στην προμήθεια του αναγκαίου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, στην ενίσχυση της ΠΦΥ με βάρος στην πρόληψη και με ιδιαίτερη σύνδεση και δράση στους χώρους εκπαίδευσης, στους χώρους δουλειάς και στους τόπους κατοικίας, γιατί τα προβλήματα στη δημόσια υγεία, θα είναι εδώ και μετά το εμβόλιο και μετά την πανδημία.

Να προμηθεύσει άμεσα με επαρκή αριθμό αντιδραστηρίων για δωρεάν τέστ στον πληθυσμό σε όλα τα Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας. Να επιτάξει ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια.

Μαζικά και επαναλαμβανόμενα δωρεάν τέστ σε χώρους δουλειάς, δομές ηλικιωμένων, ΡΟΜΑ, προσφύγων και γενικά στον πληθυσμό.

Μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζόμενων στους μεγάλους τόπους δουλειάς.

  • Επειδή είμαστε μπροστά στην επαναλειτουργία των σχολείων, επαναφέρουμε τις προτάσεις μας, πέρα από διενέργεια των τέστ και του εμβολιασμού:

Μείωση των μαθητών ανά τάξη, ώστε κανένα τμήμα να μην έχει πάνω από 15, για να προστατευθεί η υγεία μαθητών, εκπαιδευτικών.

Έκτακτο κονδύλι από τον κρατικό προϋπολογισμό για μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών, για να καλυφτούν τα μεγάλα κενά και για να υπάρξουν άμεσα περισσότερα τμήματα με λιγότερους μαθητές.

Εξασφάλιση του απαραίτητου αριθμού μόνιμων εργαζομένων στην καθαριότητα των σχολείων, ώστε να διασφαλίζονται οι υγειονομικοί όροι καθ’ όλη τη διάρκεια λειτουργίας του σχολείου.

Εξασφάλιση του απαραίτητου αριθμού λεωφορείων, για να γίνεται ασφαλής μετάβαση κάθε μαθητή από και προς το σχολείο.

  • Τέλος στις δύσκολες συνθήκες για τους ανέργους, εργαζόμενους, μικρούς αγρότες και επαγγελματίες, η κυβέρνηση πρέπει να πάρει ουσιαστικά μέτρα ανακούφισής τους, όπως:

– Την χορήγηση εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης 600 ευρώ σε όλους τους εγγεγραμμένους ανέργους του ΟΑΕΔ και στους αυτοαπασχολούμενους που δικαιούνται το βοήθημα ανεργίας.

– Την επαναφορά της 13ης & 14ης σύνταξης και του μισθού σε εργαζόμενους που τους κόπηκε.

– Να καταργηθούν οι αντεργατικές – αντιλαϊκές διατάξεις των ΠΝΠ, ο ΕΝΦΙΑ και η βαριά φορολογία εργαζομένων, μικρών αγροτών και ΕΒΕ. Κανένας πλειστηριασμός λαϊκής κατοικίας, καμιά διακοπή ρεύματος, νερού, θέρμανσης σε λαϊκή κατοικία.

– Άμεση στήριξη των αυτοαπασχολουμένων με κατοχύρωση αφορολόγητου στα 12.000 ευρώ και διαγραφή μέρους χρεών σε τράπεζες και δημόσιο. Κατοχύρωση κατώτερων εγγυημένων τιμών στα αγροτικά προϊόντα που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν ένα εισόδημα για την αξιοπρεπή διαβίωση.

Με ένα τέτοιο πλαίσιο έπρεπε να κινείται και η περιφερειακή αρχή και όχι να στηρίζει την ασκούμενη κυβερνητική πολιτική».

 

Προηγούμενο άρθρο Αρνητικά όλα τα rapid tests στη ΤΚ Λουτροπηγής
Επόμενο άρθρο Αποκατάσταση ζημιών που προκλήθηκαν από τον Ιανό στο Δήμο Σοφάδων