Οι χιονοπτώσεις των τελευταίων ημερών, τόσο κατά την τελευταία εβδομάδα του 2018 στον ορεινό όγκο του Νομού , μεταξύ αυτών και στο Δήμο μας, αλλά και της εβδομάδας που διανύουμεαναδεικνύει περίτρανα για άλλη μια χρονιά, την παντελή αδυναμία των Δήμων αλλά και συνολικότερα της Τοπικής Διοίκησης να αντιμετωπίσει τα φυσικά φαινόμενα αποτέλεσμα των συνειδητών πολιτικών της επιλογών, όλα τα τελευταία χρόνια.
Η πολιτική προστασία του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα αλλά και όλων των Δήμων , οι διοικήσεις των οποίων ακολουθούν πιστά τις επιλογές των αστικών κομμάτων, για άλλη μια φορά δείχνει το πόσο «γυμνή» και αδύναμη είναι παρά το γεγονός των ευχολογίων και των πανηγυριών κάθε χρόνο τέτοια εποχή, η οποία συμπίπτει με την εποχή συζήτησης και ψήφισης των προϋπολογισμών. Και αναφερόμαστε στον προϋπολογισμό, διότι οι πετσοκομμένοι κάθε χρόνο προϋπολογισμοί των Δήμων έχουν αντίστοιχες επιπτώσεις και στο σκέλος της πολιτικής προστασίας, τόσο κατά τους χειμερινούς μήνες, όσο και κατά τους θερινούς με την αντίστοιχη ανυπαρξία και αδυναμία αντιμετώπισης φαινομένων πυρκαγιάς όπου προκύπτουν.
Οι έντονες καιρικές συνθήκες θα πρέπει να πάψουν πλέον να αντιμετωπίζονται ως «έκτακτο γεγονός» αλλά ως μια πραγματικότητα για τους χειμερινούς μήνες για την περιοχή της Λίμνης Πλαστήρα και ως τέτοια να αντιμετωπίζονται. Στα πλαίσια αυτά οφείλει να είναι και ο σχεδιασμός κάθε χρόνο του Δήμου. Η πολιτική προστασία από τέτοιου είδους φαινόμενα οφείλει να είναι υποχρέωση του κρατικού μηχανισμού, είτε μέσω της έκφρασής του μέσα από τους Δήμους, με τον εξοπλισμό αυτών με την απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή και αντίστοιχο προσωπικό τόσο για τις περιπτώσεις των έντονων καιρικών φαινομένων όπως αυτά των τελευταίων ημερών, όσο και για μια σειρά άλλων φαινομένων όπως η αντισεισμική θωράκιση, η αντιπλημμυρική και αντιπυρική προστασία κ.α. Έτσι και μόνο μπορούν και πρέπει να αντιμετωπίζονται από Δήμους με τα ιδιαίτερα γεωγραφικά χαρακτηριστικά του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα τέτοιου είδους φαινόμενα και να τα εντάσσονται στην ετήσια διάταξή τους και όχι να ψάχνουν λύσεις από τοπικούς εργολάβους επιστρατεύοντας και μισθώνοντας τα όποιο μηχανήματά τους και οι οποίοι, με κίνδυνο πολλές φορές της ίδιας τους της ζωής, λόγω της έλλειψης σχεδιασμού, να προσπαθούν να καλύψουν το σύνολο των Τοπικών Κοινοτήτων χωρίς αυτό φυσικά να είναι εφικτό.
Το θέμα αυτό άλλωστε αναδείχτηκε από την παράταξή μας και στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 27/12/2018, όπου μεταξύ άλλων ήρθε ως θέμα η αναμόρφωση του προϋπολογισμού για την αποζημίωση των εργολάβων αυτών μιας και ο συγκεκριμένος κωδικός που αφορούσε τις συγκεκριμένες αμοιβές για το έτος 2018 είχε ήδη εξαντληθεί. Ο εκπρόσωπος της παράταξής μας έθεσε στο σώμα τη θέση αυτή με αποτέλεσμα να αντιμετωπιστεί με χλεύη και υποτιμητικούς χαρακτηρισμούς από τον ίδιο το Δήμαρχο, στοιχείο το οποίο προκάλεσε την έντονη αντίδραση από τους υπόλοιπους Δημοτικούς Συμβούλους οι οποίοι παρευρίσκονταν στη συνεδρίαση.
Το χιόνι εκτός από τα «ειδυλλιακά» τοπία που δημιουργεί για τους επισκέπτες της περιοχής, όπως αντιμετωπίζεται από μερίδα του τοπικού τύπου, δημιουργεί και μια σειρά από έντονα προβλήματα στους κατοίκους και τους παραγωγούς της περιοχής και αυτοί θα πρέπει να αποτελούν προτεραιότητα του Δήμου ταυτόχρονα με τις όποιες φυσικά μικρομεσαίες επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται στην περιοχή τόσο στο κομμάτι του τουρισμού όσο και του πρωτογενούς τομέα και του εμπορίου.
Τα φαινόμενα αυτά αναδεικνύουν για άλλη μια φορά τις ευθύνες τόσο της Περιφερειακής Αρχής Θεσσαλίας όσο και της Δημοτικής Αρχής του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα, για την απουσία διεκδίκησης ύπαρξης σχεδιασμού άμεσων μέτρων ανακούφισης σε περίπτωση τέτοιων φαινομένων, αλλά και ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού για την θωράκιση της περιοχής μας απέναντι σε αυτά.
Η Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Λίμνης Πλαστήρα καλεί τη Δημοτική Αρχή να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων κατά την διάρκεια των έντονων καιρικών φαινομένων των τελευταίων αλλά και των επόμενων ημερών έτσι ώστε κανείς κάτοικος ή επισκέπτης της περιοχής να μην κινδυνέψει , και να δει επιτέλους το θέμα του κεντρικού σχεδιασμού της πολιτικής προστασίας πιο επιστάμενά, πράγμα το οποίο φυσικά δεν είναι κάτι απλό,παρότι στις μέρες μας η επιστήμη και η τεχνική έχουν προχωρήσει πολύ και μπορούν να συμβάλουν στην έγκαιρη αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων, δεν αξιοποιούνται συνειδητά γιατί αυτή δεν αποφέρει κέρδη για το κεφάλαιο και θεωρείται κόστος.