Κατά πρώτο θέλουμε να σχολιάσουμε ως αρνητική εξέλιξη την συνεδρίαση ‘’δια περιφοράς’’, μια διαδικασία απαράδεκτη που δεν υπάρχει δυνατότητα συζήτησης και μόνο ως παρωδία συνεδρίασης μπορεί να χαρακτηριστεί.
Δεύτερο, θα μπορούσαμε να πούμε, και το πιστεύουμε, πως περιττεύει για το δήμο μας η ένταξη στο συγκεκριμένο πρόγραμμα διότι ο δήμος έχει για σχεδόν όλες, (πλην του Καλλιφωνίου), τις ενότητες εγκεκριμένα ΓΠΣ ή ΣΧΟΟΑΠ, που με βάση την πρόσφατη νομοθεσία (΄΄αναπτυξιακός’’ νόμος) επέχουν θέση ΤΠΣ. Τυχόν απαιτούμενες τροποποιήσεις, διορθώσεις ή βελτιώσεις θα μπορούσαν να γίνουν όπως πρόσφατα στο ΓΠΣ Καρδίτσας, η στο ΣΧΟΟΑΠ Ιτάμου….
Άρα ο σκοπός ένταξης είναι άλλος και έχει σχέση με όσα ο λεγόμενος ‘’αναπτυξιακός’’ νόμος της παρούσας κυβέρνησης θέλει να υλοποιήσει: οι αλλαγές χρήσης γης για ΄΄διευκόλυνση’’ επενδύσεων…που σε μετάφραση σε πραγματικούς όρους σημαίνει ξεπούλημα φιλέτων γης σε αεριτζήδες, καταπατητές κλπ ‘’κοράκια’’ που λυμαίνονται τη δημόσια γη και τον πλούτο που παράγει ο εργαζόμενος λαός…
Τα ΤΠΣ δηλαδή είναι το εργαλείο για την υλοποίηση της στρατηγικής επιδίωξης του αστικού κράτους, με την πλάτη που θα βάλουν και οι δήμοι, να προωθήσουν πιο οργανωμένα τους σχεδιασμούς τους σε κάθε επιμέρους περιοχή σε όφελος διαφόρων μερίδων του κεφαλαίου.
Τα ΤΠΣ αποτελούν το ευέλικτο εργαλείο για αλλαγές στις χρήσεις γης προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων, της επιτάχυνσης της καπιταλιστικής οικονομίας, της συγκέντρωσης και συγκεντροποίησης σε διάφορους τομείς δραστηριότητας του κεφαλαίου και όχι με κριτήριο την καλυτέρευση της ποιότητας ζωής της λαϊκής οικογένειας.
Αυτό φαίνεται από το ότι υπάρχει ιεράρχηση για ένταξη στο πρόγραμμα και αυτή είναι αν τα ΤΠΣ διαμορφώνουν χρήσεις γης για επενδύσεις, αν δηλαδή αίρουν εμπόδια, αν αποχαρακτηρίζουν π.χ. περιοχές δασικές, χορτολιβαδικές, κλπ.
Γενικά δεν είμαστε αντίθετοι στην οργανωμένη πολεοδόμηση όταν αυτή λειτουργεί σαν συστατικό στοιχείο ενός κεντρικού σχεδιασμού του χώρου για την οργάνωση της πόλης και της παραγωγικής διαδικασίας σε συνθήκες που να εξυπηρετούνται τα λαϊκά συμφέροντα. Αυτό όμως απαιτεί και προϋποθέτει άλλες κοινωνικές συνθήκες.
Εξ΄ άλλου τα ΤΠΣ δεν λειτουργούν αποσπασματικά ως προς την οργάνωση του χώρου ή σε αντίθεση με τα ρυθμιστικά σχέδια, τα ΓΠΣ και τα ΣΧΟΟΑΠ, ούτε μπορούν να τα αναιρέσουν, γιατί είναι κατευθύνσεις του αστικού κράτους για την ανάπτυξη της καπιταλιστικής οικονομίας και όχι για την εξυπηρέτηση των λαϊκών αναγκών. Θεωρούμε, συνεπώς, και με τα ΤΠΣ, μοιραία την παραπέρα εμπορευματοποίηση της γης σε βάρος των λαϊκών οικογενειών (πχ αύξηση των αξιών γης, άρα αύξηση φορολογίας – ΕΝΦΙΑ κλπ).
Αφού λοιπόν δεν μπορεί να γίνει συζήτηση λόγω της συνεδρίασης ‘’δια περιφοράς’’ δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς θέλετε να πετύχετε με την ένταξη στο πρόγραμμα. Θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε αν μας πείθατε ότι στοχεύετε σε προτάσεις που λύνονται προβλήματα για τα λαϊκά στρώματα, όμως επιλέξατε παρωδία συνεδρίασης για να μην υπάρξει συζήτηση και αντίλογος. Η συνοπτική Τεχνική Έκθεση που συνοδεύει την εισήγηση στο σημερινό θέμα αποδεικνύει ότι πρώτη προτεραιότητα είναι οι λεγόμενες ιδιωτικές επενδύσεις. Άραγε μέχρι σήμερα τις εμπόδιζε η έλλειψη ΤΠΣ και δεν έγιναν στην περιοχή μας;
Θεωρούμε πως αν θέλατε να λύσετε προβλήματα ελεύθερων χώρων, λύση στο πρόβλημα π.χ. του οικισμού Μαύρικα, Χίλια Δένδρα, πρόβλεψη χώρων για υποδομές που εξυπηρετούν λαϊκές ανάγκες ή λύνουν άλλα προβλήματα, θα μπορούσατε να το κάνετε στα πλαίσια των αναθεωρήσεων των ισχυόντων ΓΠΣ και ΣΧΟΟΑΠ. Εξ’ άλλου η πρόσφατη αλλαγή χρήσης σε βάρος του πρασίνου στο πάρκο Λουμάκη επιβεβαιώνει την παραπάνω άποψή μας ότι στοχεύετε αλλού και αυτή η στόχευση δεν είναι άλλη από αυτή που επιδιώκει και προωθεί η κυβέρνηση με τον λεγόμενο ΄΄αναπτυξιακό’’ νόμο.
Κατά συνέπεια δεν θα συμφωνήσουμε με την εισήγησή σας.
Τοποθέτηση στην δια περιφοράς συνεδρίαση της 14ης/7/2020 για την εκδήλωση ενδιαφέροντος συμμετοχής του δήμου στο πρόγραμμα