Ειδήσεις

Η Λαϊκή Συσπείρωση για τα νέα πλημμυρικά φαινόμενα σε αγροτικές περιοχές του Δ. Παλαμά


Με επερώτηση που κατέθεσε η Λαική Συσπείρωσης, προς την περιφερειακή αρχή Θεσσαλίας, στις 21/12/2020, επεσήμανε ότι ενώ πέρασαν πάνω από 3 μήνες από την καταστροφική πλημμύρα που έπληξε το Νομό Καρδίτσας, σε μια σειρά περιοχές, όπως σε περιοχές του Δήμου Παλαμά, δεν έγινε τίποτα ακόμα για την αποκατάσταση των ζημιών, για τον σχεδιασμό και υλοποίηση της αντιπλημμυρικής θωράκισης οικισμών και χωραφιών, ελλοχεύοντας κινδύνους για νέες πλημμύρες.

Έτσι οι βροχοπτώσεις του τελευταίου διημέρου, οδήγησαν σε νέα πλημμυρικά φαινόμενα σε αγροτικές εκτάσεις στις περιοχές Μακρυχωρίου, Κοσκινά, όπου ο ποταμός Καλέντζης δεν είναι σε αρκετά σημεία καθαρισμένος και σε πολλά σημεία το ανάχωμα από την πλευρά του Μακρυχωρίου, παραμένει καταστραμμένο.

Ανάλογα πλημμυρικά προβλήματα, υπήρξαν στην περιοχή των χωριών Ορφανά, Φύλο, Λεύκη, όπου τόσο πριν, όσο και μετά το φράγμα στον ποταμό Ενιππέα, δεν έχει γίνει τίποτα για την αποκατάσταση του αναχώματος και σε μια νέα έντονη βροχόπτωση υπάρχει άμεσος κίνδυνος να πλημμυρίσουν τα Ορφανά, πολλά χωράφια των χωριών Ορφανά, Φύλλο, Λεύκη, αλλά και η Υπέρεια στον γειτονικό Νομό Λάρισας, όπως και στην πλημμύρα στις 18/9/20. Ειδικά στο τμήμα πριν και μετά το φράγμα Ενιππέα, που έχει καταστραφεί το ανάχωμα, χρειάζεται όχι απλά η αποκατάσταση με επιχωμάτωση, αλλά και ανύψωση του και κατασκευή προστατευτικού τύπου «σαρζανέτ».

Η Λαική Συσπείρωση θεωρεί ότι χρειάζονται άμεσες παρεμβάσεις από την περιφερειακή αρχή, για:

Να ξεκινήσει και να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν ο καθαρισμός και η διεύρυνση της κοίτης των ποταμών Καλέντζη, Ιταλικού και Ενιππέα στην περιοχή του Δήμου Παλαμά και σε όλη τη διαδρομή τους.

Να ξεκινήσει και να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν η αποκατάσταση και ενίσχυση των καταστραμμένων αναχωμάτων στους ποταμούς Καλέντζη, Ιταλικό (περιοχή Μακρυχωρίου, Ψαθοχωρίου, Κοσκινά, Μεταμόρφωσης), η εκβάθυνση της κοίτης του Καλέντζη στο ύψος της γέφυρας της Μεταμόρφωσης και του ηλεκτροφωτισμού επί της γέφυρας.

Να ξεκινήσει άμεσα και να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν, η αποκατάσταση, ανύψωση και ενίσχυση με «σαρζανέτ» των καταστραμμένων αναχωμάτων του ποταμού Ενιππέα, στην περιοχή (Ορφανών, Φύλου).

Και να καθαριστούν τα κεντρικά κανάλια των χωριών.

Πέρα όμως απ’ αυτές τις άμεσες παρεμβάσεις για τον καθαρισμό των ποταμών, την αποκατάσταση των ζημιών στα αναχώματα, κλπ, στις συγκεκριμένες περιοχές και άλλες, αναδεικνύεται πιο έντονα η ανάγκη ενός συνολικού σχεδιασμού και υλοποίησης έργων αντιπλημμυρικής προστασίας και διαχείρισης των υδάτων στο Νομό Καρδίτσας και γενικότερα στη Θεσσαλία. Ειδικά η ανάγκη κατασκευής του φράγματος της Σκοπιάς Φαρσάλων, του Μουζακίου, των έργων εκτροπής του Αχελώου.

 

Προηγούμενο άρθρο Οι μετρήσεις του Σταθμού του Υπ. Περιβάλλοντος για την ποιότητα της ατμόσφαιρας
Επόμενο άρθρο Διακοπή κυκλοφορίας στην Επαρχιακή Οδό Κλοκοτού – Μαραθέας