Να ολοκληρωθούν τα ημιτελή έργα
Τόνισε στη Βουλή ο Σπύρος Ταλιαδούρος
Ο Βουλευτής Καρδίτσας και τ. Υφυπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Σπύρος Ταλιαδούρος, κατά τη συζήτηση επερώτησης για τη συνέχιση του έργου της εκτροπής του άνω ρου του Αχελώου, που έγινε χθες στη Βουλή, τόνισε στην ομιλία του ότι η κυβέρνηση όφειλε να διασφαλίσει την αναγκαία ενιαία νομική υποστήριξη για το έργο της εκτροπής του Αχελώου και ζήτησε τη δέσμευση της Κυβέρνησης για την ολοκλήρωση των ημιτελών έργων για να διασωθεί η Θεσσαλία από την οικονομική καταστροφή, που θα επιφέρει η ερημοποίηση της. ΄
Ειδικότερα το κείμενο της ομιλίας του έχει ως εξής:
«Το γεγονός ότι, μεγάλο μέρος του έργου έχει ήδη εκτελεστεί και συνεπώς οι οικονομικοί πόροι, που έχουν επενδυθεί, δεν θα αξιοποιηθούν, αν αυτό δεν προχωρήσει, είναι μια ακόμη νέα συνθήκη, που συνηγορεί υπέρ της συνέχισης της ολοκλήρωσης του έργου. Συνολικά για το έργο της μερικής εκτροπής του άνω ρου του Αχελώου έχει ολοκληρωθεί το 86% των εργασιών και οι Έλληνες πολίτες έχουν πληρώσει για τις εργασίες αυτές. Το σταμάτημα ενός έργου έτοιμου κατά 86% προσκρούει στην κοινή λογική αφού με ελάχιστα χρήματα μπορούμε να έχουμε μια υποδομή, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατά το δοκούν ανάλογα με τις ανάγκες μέσα στο χρόνο. Άλλωστε σε περίπτωση διακοπής των εργασιών με ευθύνη του Δημοσίου οι ανάδοχοι θα απαιτήσουν τις νόμιμες αποζημιώσεις που μπορεί να ανέλθουν και στα 50 εκατομμύρια Ευρώ.
Οι κανόνες της τέχνης και της επιστήμης και πρώτα και πάνω απ’ όλα το δημόσιο συμφέρον επιβάλλουν στο Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων να συνεχίσει τις εργασίες και να ολοκληρώσει την επένδυση της σήραγγας για να μην συμβεί κατάρρευση.
Υπάρχει αντίστοιχος κίνδυνος για τα έργα στο φράγμα της Συκιάς, που πραγματοποιούνται σήμερα και έχουν ολοκληρωθεί η κατασκευή των σηράγγων εκτροπής του Αχελώου και Κουμπουργιανίτικου, η κατασκευή των κυρίων ανάντη και κατάντη προφραγμάτων και έγινε η εκτροπή Αχελώου δια μέσου της σήραγγας εκτροπής του φράγματος. Επίσης πραγματοποιήθηκαν σημαντικές εκσκαφές στα πρανή του δεξιού και αριστερού αντερείσματος, ολοκληρώθηκε η διάνοιξη της πρόσθετης σήραγγας εκτροπής Αχελώου και κατασκευάστηκαν τμήματα του υπερχειλιστού , των σωμάτων στήριξης του φράγματος ανάντη και κατάντη του πυρήνα. Σε περίπτωση εντάσεως καιρικών φαινομένων ποιες ζημιές θα προξενηθούν στα υπό ολοκλήρωση έργα;
Όφειλε συνεπώς η Κυβέρνηση να διασφαλίσει την αναγκαία ενιαία νομική υποστήριξη του έργου. Όφειλε να προχωρήσει στην άμεση ολοκλήρωση των μελετών προσαρμογής των Σχεδίων Διαχείρισης στην οδηγία. Από τη δική μας Κυβέρνηση είχε γίνει η σχετική προεργασία για τη διαχείριση των υδατικών πόρων μέσω των διαχειριστικών σχεδίων ανά υδατικό διαμέρισμα που ολοκληρώθηκαν το 2008 από το Υπουργείο ΥΠΕΧΩΔΕ. Ερωτήθηκε η Περιφέρεια Θεσσαλίας σχετικά με τα διαχειριστικά σχέδια;
Δεν μπορεί να συνεχίζεται άλλο η διγλωσσία και οι ανέξοδες υποσχέσεις, που υποσκάπτουν την προοπτική συνέχισης ενός έργου περιβαλλοντικού και ταυτόχρονα αρδευτικού, υδρευτικού και ενεργειακού, με πολλαπλά οφέλη για τη χώρα.
Συγκεκριμένα, τη στιγμή που ο σημερινός Πρωθυπουργός κατά την προεκλογική του ομιλία στη Λάρισα δήλωνε ότι εγγυάται και δεσμεύεται «για μια ολοκληρωμένη πολιτική για τους υδάτινους πόρους, που θα συμπληρώνεται με τις αναγκαίες ποσότητες νερού από τον Αχελώο» και ο Υπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων δηλώνει ότι «το έργο συνεχίζεται» και ότι η εκτροπή θα είναι έτοιμη «σε δυόμισι – τρία χρόνια το πολύ», η μη ρητή υποστήριξη της συνέχισης του έργου από την Υπουργό Περιβάλλοντος και η δήλωση της για επανεξέταση της σκοπιμότητας του έργου εκθέτει την πολιτική ζωή του τόπου, προσβάλλει τους Έλληνες φορολογούμενους, που δικαιολογημένα αισθάνονται εξαπατημένοι, καθώς επί τριάντα και πλέον έτη πίστεψαν στο έργο αυτό και πλήρωσαν μέχρι σήμερα περίπου 400 εκ. Ευρώ και προκαλεί την οργή των Θεσσαλών που το μέλλον τους, στον τόπο τους, βρίσκεται σε ομηρία με τη συναίνεση της κυβέρνησης αυτή τη φορά.
Επειδή προϋπόθεση για την αγροτική ανάπτυξη είναι η εξασφάλιση των υδάτινων πόρων και η αειφορική χρήση τους πως θα αναπληρωθούν τα 600 εκατ. Κυβικά μέτρα νερό που θα προσέφερε ο Αχελώος για να ενισχυθεί το υδάτινο δυναμικό της Θεσσαλίας;
Για όλους αυτούς του λόγους το έργο πρέπει να προχωρήσει. Η απόφαση για τη διακοπή των εργασιών του θα οδηγήσει στην ερημοποίηση του πιο παραγωγικού τμήματος της χώρας και οι ευθύνες της Κυβέρνησης προς τις μελλοντικές γενιές θα είναι τεράστιες.
Ζητούμε τη δέσμευση της Κυβέρνησης ότι έχει τη βούληση να προχωρήσει το έργο και να διασωθεί η Θεσσαλία από την οικονομική καταστροφή, που θα επιφέρει η ερημοποίηση της.
Το θέμα είναι κυρίως πολιτικό. Η Κυβέρνηση οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες της ώστε να παρακαμφθούν όλα τα εμπόδια, όπως έπραξαν, σε αντίστοιχες περιπτώσεις, οι Κυβερνήσεις της Γαλλίας και της Ολλανδίας για την κατασκευή δύο αυτοκινητοδρόμων, υποστηρίζοντας την ύψιστη εθνική σημασία των έργων. Το ίδιο άλλωστε έπραξε και η Ελλάδα στη μεταφορά νερού από τον Εύηνο και το Μόρνο προς το λεκανοπέδιο της Αττικής, αφού προτάχθηκε η ανάγκη για υδροδότηση των κατοίκων της Αθήνας.
Απαίτηση της ελληνικής κοινωνίας είναι η ολοκλήρωση του έργου . Και αυτό διότι πώς αλήθεια μπορεί, να αμφισβητηθεί η περιβαλλοντική συνεισφορά του έργου, όταν η μείωση των βροχοπτώσεων ή αντίθετα, οι έντονες βροχοπτώσεις, αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής, απειλούν με ερημοποίηση τον Θεσσαλικό κάμπο ή επιφέρουν καταστροφές σε καλλιέργειες και άλλες οικονομικές δραστηριότητες, όπως συνέβη πρόσφατα με την υπερχείλιση της λιμνοθάλασσας του Μεσολογγίου, που προκάλεσε σημαντικές καταστροφές στους αλιείς της περιοχής;
Το νερό που θα μεταφέρεται στη Θεσσαλία από τον άνω ρου του Αχελώου είναι νερό που επί χρόνια καταλήγει στη θάλασσα και χάνεται αναξιοποίητο. Σήμερα δεν έχουμε πια την πολυτέλεια αλλά ούτε και το δικαίωμα να αδιαφορήσουμε έστω και για μια σταγόνα από αυτό, το ανανεώσιμο υδατικό απόθεμα καθώς δεν μας έχει απομείνει καθόλου μόνιμο απόθεμα.
Το πρόσχημα του «μη οικολογικού και του μη περιβαλλοντικού» καταρρέει σαν χάρτινος πύργος όταν η αποκατάσταση των υποβαθμισμένων υδατικών συστημάτων παραπέμπει μονόδρομα στην εφαρμογή μεθόδων τεχνητού εμπλουτισμού. Όταν η χώρα αντιμετωπίζει θέμα βιωσιμότητας του αγροτικού τομέα. Αντίθετα, η μη συνέχιση του έργου είναι θέμα καθαρά «αντιοικοινομικό», καθώς σε μια κρίσιμη οικονομική συγκυρία για το κράτος πετάμε τα 400 εκ. που ήδη έχουν δοθεί για την υλοποίηση του 86% του έργου, το οποίο και θα αναγκαστούμε να το αποπληρώσουμε κανονικά και δεν θα το επωφεληθούμε προς όφελος της αειφορίας, της πράσινης ανάπτυξης και της ευημερίας του τόπου μας.
Η κυβέρνηση ας αναλάβει τις ευθύνες της.»