Η κυβέρνηση έχει εγκαταλείψει παντελώς τους αγρότες


  Η Κυβέρνηση της Ν. Δημοκρατίας  θα καταγραφεί στην συνείδηση των Ελλήνων γεωργών ως ο υπαίτιος της οικονομικής τους χρεοκοπίας. Οι πολιτικές της Ν.Δ. έχουν καταστροφικά αποτελέσματα για την αγροτική οικονομία της χώρας. καρτέλ- ανοιχτές τιμές- απογείωση του κόστους παραγωγής- ασυδοσία των μεσαζόντων έφεραν τον κόσμο της υπαίθρου πολλά χρόνια πίσω. Επιπλέον η κυβέρνηση της Ν. Δημοκρατίας έδειξε ότι είναι απούσα από τις Ευρωπαϊκές εξελίξεις (νέα ΚΑΠ – έλεγχος υγείας κ.λ.π.) και εντελώς ανίκανη να διαχειριστεί τα κεκτημένα που με συνεχείς παρεμβάσεις και διεκδικήσεις πέτυχαν κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.

Η ολοκληρωτική έλλειψη συντονισμού και προγράμματος, από την κυβέρνηση, φαίνεται περίτρανα από το αλλαλούμ που επικρατεί αυτές τις ημέρες για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων της ενιαίας ενίσχυσης.

Το ΠΑΣΟΚ καλεί την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει άμεσα ότι οι αγρότες και οι συνταξιούχοι ΔΕΝ πρέπει να πληρώνουν για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων τους. Είναι ένα μέτρο που ισχύει και στην χώρα μας, ψηφίστηκε σχετικός νόμος τον Μάρτη του 2009 στην Βουλή των Ελλήνων και πρέπει να εφαρμοστεί.

Επίσης το ΠΑΣΟΚ υπόσχεται ότι σε λίγο καιρό που θα είναι κυβέρνηση θα δει το ζήτημα των δικαιωμάτων και της ενεργοποίησης τους ξανά από την αρχή, ώστε η χώρα μας να μην πληρώνει πρόστιμο εξαιτίας των παρανομιών και διαφάνειας που επικρατεί στο σύστημα ολοκληρωμένης διαχείρισης.

Φυσικά το ζήτημα της ενεργοποίησης των δικαιωμάτων δεν είναι το μοναδικό στο οποίο η σημερινή κυβέρνηση δείχνει ανευθυνότητα, ανικανότητα και αδιαφορία.

Στο θέμα της πρόωρης συνταξιοδότησης (μέτρο 1.1.3) που αφορά  την προγραμματική περίοδο 2007-20113 το υπουργείο αγροτικής Ανάπτυξης έχει προβλέψει, μέσω του προγράμματος «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» μόνο 6000 αγρότες και κανένα γεωργικό εργάτη. Η κυβέρνηση έχει ήδη καθυστερήσει κατά σχεδόν 3χρόνια και από αδυναμία αλλά για ψηφοθηρικούς λόγους. Επιπλέον στο μέτρο αυτό δεν έχουν ενταχθεί οι κτηνοτρόφοι ( σ’ αντίθεση με άλλες χώρες της Ε.Ε.) ενώ παραμένει επτασφράγιστο μυστικό τόσο το ύψος του ποσού, όσο και το αν θα συμψηφίζεται με την βασική σύνταξη του ΟΓΑ.

Για το μέτρο 1.1.2 (νέοι αγρότες) μέχρι σήμερα έχουν κατατεθεί 7.000 αιτήσεις ενδιαφέροντος. Ο απαιτούμενος προϋπολογισμός ξεπερνάει τα 200 εκατομ. Ε  όμως το υπουργείο εμμένει στην αρχική του εκτίμηση για 100 εκατομμύρια Ε, γεγονός που αυτόματα αφήνει εκτός του προγράμματος τους μισούς ενδιαφερόμενους.

Στο πρόγραμμα μείωσης νιτρορύπανσης υπάρχουν σημαντικές καθυστερήσεις τόσο για την ένταξη νέων εκτάσεων, όσο και για την επέκταση των υπαρχόντων κατά 2 έτη. Ειδικά για τα προγράμματα μείωσης νιτρορύπανσης παρατηρείται το αναχρονιστικό φαινόμενο επιλεκτικής ενημέρωσης ημετέρων από διάφορα πολιτικά γραφεία.

Γενικά τα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης για την περίοδο 2007-2013 υπολείπονται κατά 14 ποσοστιαίες μονάδες από τα αντίστοιχα 2001-2007. Εκείνο όμως που τα βάζει σε πολύ μεγάλο κίνδυνο είναι ότι ουσιαστικά δεν έχει ξεκινήσει η υλοποίηση τους γεγονός που φέρνει τη χώρα μας ουραγό στην απορρόφηση των Ευρωπαϊκών κονδυλίων (ΕΣΠΑ-Αλέξανδρος Μπαλτατζής).

Όλα τα παραπάνω δείχνουν κάτι που οι άνθρωποι της υπαίθρου το βιώνουν καθημερινά. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει φέρει τους γεωργούς της χώρας και την ζωή της περιφέρειας στο χείλος της καταστροφής. Αυτή η κυβέρνηση το Σεπτέμβρη θα «συρθεί» σε αποφάσεις για το μέλλον των Ευρωπαϊκών επιδοτήσεων χωρίς θέσεις, σχέδιο και πρόγραμμα.

Αυτή η κυβέρνηση βουλιάζει καθημερινά και δυστυχώς συμπαρασύρει μαζί της και τον κόσμο της υπαίθρου.

Εμείς στο ΠΑΣΟΚ είμαστε εδώ σταθερά δίπλα στον αγρότη με σχέδιο με όραμα και προοπτική, έχουν διδαχθεί από τα λάθη του παρελθόντος, θέλουμε ξανά τον πρωτογενή τομέα στο επίκεντρο της οικονομικής μας πολιτικής, κινητήριο μοχλό και πρωτεργάτη της πράσινης ανάπτυξης.

ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ

ΝΕ ΠΑΣΟΚ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

Προηγούμενο άρθρο Σήμα κινδύνου για τη γη από τα παιδιά του ΚΔΑΠ Δήμου Κάμπου
Επόμενο άρθρο Η συνάντηση παλαίμαχων όλων των εποχών της Αναγέννησης Καρδ.