«Κτηνοτροφική» θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η περασμένη Εβδομάδα αφού υπήρξε μια σειρά επισκέψεων και συναντήσεων στο ΥΠΑΑΤ με φορείς για τα θέματα της κτηνοτροφίας.
Αποκορύφωμα η Παρασκευή όπου ο υπουργός είχε διαδοχικά συνάντηση με μέλη του ΣΕΚ (Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας) του ΠΕΚ (Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων) και η μέρα έκλεισε με μια ευρεία σύσκεψη με θέμα τους βοσκότοπους όπου συμμετείχαν οι περιφερειάρχες της χώρας, ο ΟΠΕΚΕΠΕ, το ΓΕΩΤΕΕ, η διεύθυνση δασών και οι συνδικαλιστικοί φορείς των κτηνοτρόφων.
Είχα την ευκαιρία να συμμετέχω στις δύο από τις τρείς αυτές συσκέψεις και θεωρώ υποχρέωσή μου να ενημερώσω τον κτηνοτροφικό κόσμο της περιοχής μας τόσο για τα γεγονότα αυτά καθ’ αυτά αλλά και για τα συμπεράσματα που εγώ μπόρεσα να βγάλω.
Στην πρώτη συνάντηση του υπουργού με το με το ΣΕΚ, στην οποία δεν συμμετείχα, συζητήθηκε η πρόταση για ανάληψη από μέρους του ΣΕΚ της σύνταξης των προσωρινών διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης.
Στη δεύτερη συνάντηση, ο πρόεδρος του ΠΕΚ έθεσε στον υπουργό μια σειρά από θέματα που αφορούν τον κλάδο συνοψίζοντας τα ως εξής:
-
Κακές πληρωμές επιδοτήσεων (ελλιπής η και καθόλου πληρωμές) κυρίως λόγω του προβλήματος με τους βοσκότοπους.
-
Πρόγραμμα βιολογικής κτηνοτροφίας, μπήκαμε στον τέταρτο χρόνο εφαρμογής του πενταετούς προγράμματος και δεν έχει γίνει καμία πληρωμή.
-
Καταρροϊκός πυρετός. Προμήθεια εμβολίου άμεσα, ένταξη της νόσου στη λίστα αυτών που αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ, άμεση πληρωμή των αποζημιώσεων για το 2014.
-
Κατάργηση του θεσμού του κτηνιάτρου εκτροφής.
-
Αδειοδότηση σταβλικών εγκαταστάσεων. Παράταση της καταληκτικής ημερομηνίας. Απλοποίηση της διαδικασίας. Μη απαίτηση για κάποιες περιπτώσεις.
-
Εκπροσώπηση των κτηνοτρόφων στα διοικητικά συμβούλια σχετικών οργανισμών όπως ΟΠΕΚΕΠΕ, ΕΛΓΑ κλπ.
-
Διατήρηση των «ειδικών δικαιωμάτων» κατά την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ.
-
Επίλυση του θέματος των βοσκοτόπων.
-
Κατάργηση των μητρώων ζωικού κεφαλαίου.
Μετά την εισήγηση του προέδρου πήραν το λόγο κτηνοτρόφοι όπου κάποιοι υπερθεμάτισαν αλλά και κάποιοι διαφώνησαν με την εισήγηση του προέδρου και κάποιοι έθεσαν άλλα ζητήματα.
Συνοψίζοντας, τέθηκαν τα θέματα των παράνομων Ελληνοποιήσεων κτηνοτροφικών προϊόντων, η άδικη κατανομή των επιδοτήσεων , η παράνομη κατανομή των βοσκοτόπων, αλλά και η ελλιπής ενημέρωση των κτηνοτρόφων.
Οι απαντήσεις του υπουργού υπήρξαν επιγραμματικές τόσο λόγω του πολύ μικρού χρόνου της θητείας του υπουργού και της κυβέρνησης αλλά και λόγω έλλειψης χρόνου εξαιτίας της επόμενης προγραμματισμένης σύσκεψης.
Για τις πληρωμές κάθε είδους δήλωσε ότι θα κάνει ότι είναι δυνατόν για να επισπευσθούν χωρίς να είναι σε θέση να δώσει χρονοδιάγραμμα.
Για τον καταρροϊκό είπε ότι στο υπουργείο δεν έχουν ακόμη πλήρη εικόνα, αλλά προσπαθούν να εξασφαλίσουν ικανά κονδύλια ώστε το ποσό της αποζημίωσης να φτάσει τα 200 με 220 ευρώ ανά ζώο (πρόβατο). Μέχρι την Τετάρτη 25/2 θα έχει τις προτάσεις για την αντιμετώπιση της νόσου τη νέα σεζόν και μέχρι το τέλος του μήνα θα έχουν παρθεί οι αποφάσεις.
Για τον κτηνίατρο εκτροφής δήλωσε ότι πρόθεσή του είναι να υπάρχουν κτηνίατροι παντού. Με δεδομένο ότι είναι δύσκολο να γίνουν άμεσα οι προσλήψεις που απαιτούνται για την σωστή στελέχωση των δημόσιων κτηνιατρείων, ο ιδιώτης κτηνίατρος είναι η μόνη λύση. Δεσμεύτηκε δε ότι δεν πρόκειται να επιβαρυνθούν οι κτηνοτρόφοι.
Η απάντησή του για την αδειοδότηση των σταβλικών εγκαταστάσεων ήταν ότι θα υπάρξει παράταση ενάμισι χρόνου με παράλληλη απλοποίηση της διαδικασίας.
Όσο για την εκπροσώπηση των κτηνοτρόφων στους διάφορους οργανισμούς, δήλωσε ότι κατ’ αρχήν δεν έχει πρόβλημα.
Η εφαρμογή της νέας ΚΑΠ θα ξεκινήσει ως έχει και στην πορεία θα γίνονται βελτιώσεις όπου κρίνεται αναγκαίο.
Υπήρξε κάθετα αντίθετος στην κατάργηση των μητρώων ζωικού κεφαλαίου και για ότι αφορά τα βοσκοτόπια, κάλεσε τους κτηνοτρόφους να παραμείνουν στην αίθουσα και να παρακολουθήσουν τη συζήτηση που θα ακολουθούσε με τους φορείς, ακριβώς για αυτό το θέμα.
Η τρίτη και σημαντικότερη σύσκεψη της ημέρας ξεκίνησε με εισήγηση του υπουργού στην οποία τόνισε τη σπουδαιότητα αλλά και την αναγκαιότητα της άμεσης κατάρτισης των προσωρινών διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης ώστε να επιλυθεί οριστικά το πρόβλημα που προέκυψε κατά τη διαπραγμάτευση της νέας ΚΑΠ το 2011 και επηρεάζει τις πληρωμές επιδοτήσεων για τα έτη 2012 έως και 2014. Στη συνέχεια ζήτησε από το γενικό διευθυντή δασών και την εκπρόσωπο του ΟΠΕΚΕΠΕ να ενημερώσουν για το στάδιο στο οποίο βρίσκεται η υπόθεση αυτή τη στιγμή. Από την ενημέρωση των φορέων προέκυψε ότι για 21 περιφερειακές ενότητες και έκταση περίπου 61 εκ στρέμματα,. ή περίπου το 50% των εν δύναμη βοσκήσιμων γαιών, υπάρχουν δασικοί χάρτες και πληροφοριακό υπόβαθρο ώστε τα διαχειριστικά σχέδια να μπορούν να καταρτιστούν άμεσα. Για την υπόλοιπη έκταση υπάρχει μόνο το υλικό που χρησιμοποιεί ο ΟΠΕΚΕΠΕ, και χρειάζεται περισσότερες πληροφορίες και δουλειά ώστε να χρησιμοποιηθεί για την κατάρτιση των σχεδίων.
Στη συνέχεια το λόγο πήραν οι περιφερειάρχες με πρώτον τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας κύριο Κ. Αγοραστό.
Υπήρξαν διαφορετικές προσεγγίσεις αλλά και κάποιες επιφυλάξεις για το πώς θα υλοποιηθεί το έργο, ποιοι θα πρέπει να συνεργασθούν, ποιος τελικά θα επωμιστεί το κόστος, τι υπόβαθρο υπάρχει και τι δουλειά έχει γίνει μέχρι τώρα, ποια θα είναι η στάση από πλευράς δασικών υπηρεσιών και αν τελικά επαρκεί ο χρόνος για τον όγκο δουλειάς που πρέπει να γίνει.
Κάποιοι περιφερειάρχες τέλος αμφισβήτησαν ότι οι διαθέσιμες εκτάσεις επαρκούν τόσο σε επίπεδο περιφερειών όσο και συνολικά.
Παρ’ όλα αυτά τελικά όλοι συμφώνησαν και αποδέχθηκαν την πρόταση του υπουργού ότι οι περιφέρειες είναι οι φορείς εκείνοι που μπορούν και πρέπει να αναλάβουν αυτό το έργο και ότι η όποια έκβαση θα χρεωθεί στο υπουργείο.
Στη συνέχεια ο πρόεδρος του ΣΕΚ παρουσίασε το σχέδιο σύμφωνα με το οποίο το έργο της κατάρτισης των διαχειριστικών βόσκησης θα μπορούσε να απλοποιηθεί από τον ίδιο. Επέρριψε ευθύνη στην πολιτεία για το γεγονός ότι πλήρωσε χρήματα χωρίς να παραλάβει έργο, αλλά και στον ΟΠΕΚΕΠΕ για την εξαφάνιση κάποιων εκατομμυρίων στρεμμάτων, όπως είπε.
Ο πρόεδρος του ΠΕΚ αντέδρασε στην πρόταση του ΣΕΚ και αντιπρότεινε την επιδότηση με βάση το ζωικό κεφάλαιο και όχι το βοσκότοπο.
Ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ αφού σημείωσε ότι η πρόταση του επιμελητηρίου εξ’ αρχής ήταν να μην εμπλέκεται ο βοσκότοπος στην κατανομή των επιδοτήσεων δήλωσε ότι στηρίζει την προσπάθεια. Σύμφωνα με το ΓΕΩΤΕΕ ο σχεδιασμός πρέπει να είναι κεντρικός από το υπουργείο, οι μελέτες σε επίπεδο περιφερειών και η τελική εξειδίκευση σε επίπεδο δήμων.
Θεωρεί δε ότι τα διαχειριστικά σχέδια μπορούν να λύσουν οριστικά το πρόβλημα της επιλεξιμότητας.
Τέλος ο γενικός διευθυντής δασών διαβεβαίωσε ότι ο δασικός νόμος δεν είναι τροχοπέδη. Περιπτώσεις όπως η εξαίρεση της αλπικής ζώνης λόγο της δασικής νομοθεσίας είπε, μπορούν να αλλάξουν. Επεσήμανε τέλος ότι είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι πρέπει να μιλάμε για βοσκήσιμες γαίες και όχι για βοσκοτόπους.
Παρακολουθώντας από κοντά αυτές τις συζητήσεις μπορώ να συνοψίσω στα ακόλουθα συμπεράσματα:
-
Είναι προφανές ότι ο σημερινός υπουργός αγροτικής ανάπτυξης και γνωρίζει και κατανοεί και έχει την πρόθεση να λύσει τα πολλά και χρονίζοντα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα.
-
Το αγροτικό συνδικαλιστικό κίνημα το οποίο έχει χάσει το δρόμο του εδώ και πάρα πολύ καιρό, ακόμη και σ’ αυτές τις δύσκολες εποχές, συνεχίζει να πελαγοδρομεί. Διασπασμένο και ταγμένο σε ιδιοτελείς προσωπικές επιδιώξεις, αδυνατεί να υπηρετήσει το μοναδικό σκοπό του που έπρεπε να είναι η εξυπηρέτηση των συμφερόντων των μελών του.
-
Η κακοδιαχείριση και η παροιμιώδης ανικανότητα των εχόντων την ευθύνη του πρωτογενούς τομέα τα προηγούμενα χρόνια, οδήγησε σε αδυναμία πληρωμών των ευρωπαϊκών ενισχύσεων, εξοντωτικά πρόστιμα για τη χώρα και τελικά σε αδιέξοδο εκατοντάδες χιλιάδες αγρότες.
-
Οι πολλές, διαφορετικές και υποστελεχωμένες υπηρεσίες που υποτίθεται ότι εξυπηρετούν τον ίδιο σκοπό, αδυνατούν αλλά και αρνούνται να συνεργαστούν με αποτελέσματα κατώτερα των προσδοκιών και σχεδόν πάντα εκπρόθεσμα.
Οι εποχές είναι δύσκολές και η δουλειά που πρέπει να γίνει πολύ, είναι ευθύνη όλων μας να σκεφτούμε και να δράσουμε συλλογικά και υπεύθυνα. Καθ’ ένας από εμάς που με κάποιον τρόπο εμπλέκεται στον πρωτογενή τομέα πρέπει να κάνει δική του υπόθεση τη λύση των χρόνιων και μεγάλων προβλημάτων.
Βράντζα Παναγιώτα – Κτηνίατρος