Στην Καρδίτσα βρέθηκε χθες το απόγευμα ο γραμματέας της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του Συνασπισμού της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας κ. Δημήτρης Βίτσας, προκειμένου να συμμετάσχει στην ολομέλεια των μελών του ΣΥΝ Ν. Καρδίτσας. Λίγο πριν παραχώρησε συνέντευξη τύπου στην οποία αναφέρθηκε στην κρίση που μαστίζει τη χώρα αλλά και στις εναλλακτικές προτάσεις του ΣΥΝ για να ξεπεραστεί. Μεταξύ άλλων ανέφερε: «Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ εδώ και καιρό έχει επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου για τη διάλυση κάθε μορφής κοινωνικού κράτους και οποιουδήποτε εργασιακού δικαιώματος που κατακτήθηκε με αγώνες. Η κυβέρνηση, με δικαιολογία την συμμόρφωση με την Τρόικα έχει βρει το καλύτερο πρόσχημα για να φέρει εις πέρας ένα σχέδιο οικονομικής και κοινωνικής αναδιάρθρωσης που εδώ και χρόνια επιζητούσαν οι δυνάμεις του κεφαλαίου, οι πολιτικοί εκφραστές τους και τα κάθε λογής φερέφωνα τους. Στην «εποχή του Μνημονίου», το καθεστώς έκτακτης ανάγκης που έχει εγκαθιδρύσει η κυβέρνηση Παπανδρέου δεν έχει σκοπό να επιλύσει τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, ούτε να διασώσει τη χώρα από τη χρεοκοπία.
Υπάρχει όμως εναλλακτική λύση;
Για το μεγάλο Κεφάλαιο στην Ελλάδα και ειδικότερα για τα βραχυπρόθεσμα οφέλη του δεν φαίνεται να υπάρχει. Όμως για την εργατική τάξη, τα φτωχά στρώματα και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις υπάρχει και είναι πολύ πιο ρεαλιστική από μία πολιτική που καταστρέφει την οικονομία και την κοινωνία και καταδικάζει τις επόμενες γενιές στην απόγνωση και το περιθώριο. Η αντιμετώπιση του δημόσιου χρέους απαιτεί μία διαπραγμάτευση με τους πιστωτές με όρους που να εξασφαλίζουν τα συμφέροντα των εργαζομένων και τους αναπτυξιακούς στόχους της ελληνικής οικονομίας. Η οποιαδήποτε όμως ρύθμιση του δημόσιου χρέους δεν θα έχει νόημα χωρίς την αντιπαράθεση με τις πολιτικές που μας οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση.
Τα φορολογικά έσοδα πρέπει να αυξηθούν αλλά όχι με τον κοινωνικά άδικο και απαράδεκτο τρόπο της κυβέρνησης, που αυξάνει τους έμμεσους φόρους και επιβαρύνει επιπλέον τους μισθωτούς. Πρέπει να πληρώσουν όλοι αυτοί που όχι μόνο ευνοήθηκαν από την φορολογική ασυλία του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ αλλά ήταν και οι οφελημένοι της ανάπτυξης των περασμένων χρόνων. Η αύξηση της φορολογίας του κεφαλαίου, η κατάργηση προκλητικών φοροαπαλλαγών, η φορολόγηση της περιουσίας της εκκλησίας και η επιβολή φόρου στις χρηματιστηριακές συναλλαγές θα αυξήσουν τα δημόσια έσοδα θα μειώσουν τις εισοδηματικές ανισότητες. Επίσης, η ουσιαστική αξιοποίηση και όχι εκποίηση, δηλαδή απλά εισπρακτική εκμετάλλευση της δημόσιας περιουσίας με τρόπο που δεν θα την καθιστά κοινωνικά και μακροπρόθεσμα αποδοτική.
- Μείωση των αμυντικών δαπανών.
- Παραγωγική ανασυγκρότηση
- Πρέπει να καταπολεμηθεί δραστικά η ανεργία που αναμένεται να φτάσει το 18% μέσα στο 2011.
- Το χρηματοπιστωτικό σύστημα που αποτέλεσε και την αφετηρία της κρίσης χρειάζεται ριζική μεταρρύθμιση.
- Η νεοφιλελεύθερη αρχιτεκτονική της ΟΝΕ πρέπει να ανατραπεί καθώς αυτή μας έχει οδηγήσει σε αυτή την κατάσταση.
- Επίσης πρέπει να προωθηθούν συμμαχίες και να αναπτυχθεί αγώνας για να αποτραπεί το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας, που εντάσσει την «αντιμετώπιση» της κρίσης (π.χ. επιμήκυνση των ελληνικών δανείων για την Ελλάδα) σε ένα ακραία αντικοινωνικό σχέδιο σε βάρος των λαών της Ευρώπης.
Όλα τα παραπάνω είναι και ρεαλιστικά και αναγκαία για ένα μέλλον διαφορετικό. Μη ρεαλιστικά είναι τα μέτρα της κυβέρνησης και της τρόικας και για αυτό το λόγο ακριβώς δεν πρόκειται οδηγήσουν πουθενά αλλού από την καταστροφή της οικονομίας και της κοινωνίας.
Για μια άλλη πορεία του τόπου είναι αναγκαίο περισσότερο από ποτέ, σήμερα, η ανάπτυξη αγώνων από όλες τις τάξεις και κοινωνικές ομάδες που πλήττονται (εργατοϋπάλληλοι, αγρότες, επαγγελματοβιοτέχνες, νέοι) και η μέγιστη δυνατή αλληλεγγύη σε αυτούς και ανάμεσα σε αυτούς. Αγώνας για προστασία και ενδυνάμωση του κοινωνικού κράτους αντί της κατεδάφισής του»