Την Τρίτη 13 Οκτωβρίου, ενώσαμε τη φωνή μας ακόμα μια φορά με τους εργαζόμενους, με τους αγρότες και με τους πληγέντες άλλων συνοικιών της πόλης. Στο μεγάλο δρόμο της συμπόρευσης και της κοινής διεκδίκησης που ξεκίνησε με το μεγάλο πανκαρδιτσιώτικο συλλαλητήριο για αποκαταστάσεις και αποζημιώσεις στο 100% με ευθύνη του κράτους, της περιφέρειας και των δήμων. Συνεχίσαμε με την ενιαία διεκδίκηση για τα δικαιώματά μας για υγεία, μισθούς και εργασιακά δικαιώματα.
Οι μουσικοί της Καρδίτσας έδωσαν ένα άλλο τόνο στη χτεσινή μας συγκέντρωση. Αποκτήσαμε τον τόνο της αισιοδοξίας αλλά και της επιμονής στα δίκαια αιτήματά μας στα οποία συμφωνεί η συντριπτική πλειοψηφία των πληγέντων, των εργαζομένων, των ανέργων, των αγροτών των εμπόρων και των επαγγελματιών.
Η διεκδίκησή μας φέρνει αποτελέσματα όσο ο αγώνας μας συντονίζεται και δυναμώνει
Η επιμονή στα αιτήματά μας, η ανάδειξη και διεκδίκησή τους με πολλές μορφές, όπως οι συσκέψεις στη γειτονιά, η συλλογή υπογραφών, οι παραστάσεις διαμαρτυρίας, τα συλλαλητήρια, η αλληλεγγύη με διανομή ειδών πρώτης ανάγκης, δείχνουν ότι ο αγώνας μας μπορεί να έχει αποτελέσματα.
Δεν είναι τυχαίο ότι ενώ η κυβέρνηση είχε ήδη ψηφίσει το νόμο για μειωμένες αποζημιώσεις, λίγες μέρες μετά από τον πανκαρδιτσιώτικο ξεσηκωμό και κάτω από τη μαζική πίεση των διεκδικήσεών μας, αναγκάστηκε να συμπεριλάβει πρόσθετες αποζημιώσεις (ασανσέρ, λέβητες, κλπ). Ήδη, κάτω από τη συνεχή μας πίεση, οι υπηρεσίες του δήμου έκαναν την εμφάνισή τους στη συνοικία μας, αν και καθυστερημένα 25 ημέρες μετά την καταστροφική πλημμύρα. Η καθαριότητα και η διανομή ειδών πρώτης ανάγκης στους πληγέντες είναι υποχρέωση του κράτους και του δήμου και δεν μας χαρίστηκε. Επειδή δεν μείναμε με σταυρωμένα τα χέρια, ο κρατικός μηχανισμός αναγκάστηκε έστω και καθυστερημένα να αναλάβει κάποιες από τις ευθύνες του.
Δεν είμαστε ικανοποιημένοι με τα ψίχουλα, μπορούμε να πιέσουμε και να καταφέρουμε να υλοποιηθούν τα αιτήματά μας στο ακέραιο. Αυτοί προσπαθούν να «σώσουν» τα «ασυμμάζευτα», ενώ ο κόσμος ήδη έχει καθαρίσει μόνος του σπίτια, καταστήματα, αποθήκες, υπόγεια και αυλές. Μπορεί να θέλουν να κλείσουν τα στόματά μας χρησιμοποιώντας την πενιχρή αρχική αποζημίωση των 600ευρώ, αλλά δεν θα τα καταφέρουν. Για αυτό αποκαλούν τα αιτήματά μας ως ακραία, όπως έκανε ο δήμαρχος στη περιοδεία του 25 ημέρες μετά στον «τόπο του εγκλήματος». Αυτό αποδεικνύει ότι για αυτούς οι ανάγκες μας και οι διεκδικήσεις μας είναι «ακραίες φωνές». Δεν θα σταματήσουμε το συντονισμό και τη διεκδίκηση.
Η υγεία των πληγέντων, που έχουν αυξημένες ανάγκες, είναι αδιαπραγμάτευτη υποχρέωση του κράτους.
Στην προσπάθεια αντιμετώπισης του ζητήματος της διαμορφωμένης μετά τις πλημμύρες «υγειονομικής βόμβας», με άστεγους, στάσιμα νερά, υγρασία, κουνούπια και ιδιαίτερα στο έδαφος της πανδημίας του κορονοϊού, η Συντονιστική Επιτροπή Πληγέντων Καμινάδων συναντήθηκε με τον Διευθυντή και το προσωπικό του Κέντρου Υγείας Καρδίτσας (πρώην πολυϊατρεία ΙΚΑ). Ζητήσαμε τη βοήθειά τους για την όσο το δυνατόν άμεση εξυπηρέτηση των πληγέντων για συνταγογράφηση, εξετάσεις και τακτική παρακολούθηση των χρονίως πασχόντων γειτόνων μας. Επίσης, ζητήσαμε την όσο το δυνατόν ταχύτερη και οργανωμένη ολοκλήρωση των αντιγριπικών εμβολιασμών στους πληγέντες.
Ζητήσαμε να συμπεριληφθεί στους δικαιούχους ο αντιγριπικός εμβολιασμός όλων των πληγέντων, ανεξάρτητα από το εάν ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Η απάντηση σύσσωμου του προσωπικού ήταν θετική και αλληλέγγυα στο να κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν για τους πληγέντες παρά τις μεγάλες ελλείψεις σε γιατρούς, προσωπικό και υλικοτεχνικό εξοπλισμό. Σε αυτή την κατάσταση έχει αφήσει η κυβέρνηση τις δημόσιες δομές υγείας. Οι εργαζόμενοι του Κέντρου Υγείας αποφάσισαννα μεταφέρουν το αίτημά μας για αντιγριπικά εμβόλια σε όλους τους πληγέντες, στις υπεύθυνες υγειονομικές υπηρεσίες. Το επόμενο διάστημα η Επιτροπή μας θα λάβει πρωτοβουλίες για την ανάδειξη των προβλημάτων υγείας στους πληγέντες ώστε αυτά να βρουν τη λύση τους με την απαραίτητη κρατική ευθύνη.
Της Συντονιστικής Επιτροπής Πληγέντων Καμινάδων