Πρωτοσέλιδο

Η Καρδίτσα τίμησε τον Πολιούχο της Άγιο Σεραφείμ


Με κάθε επισημότητα και λαμπρότητα τίμησε η Καρδίτσα, την Τρίτη 4 Δεκεμβρίου, τη μνήμῃ του αγίου ενδόξου ιερομάρτυρος Σεραφείμ, αρχιεπισκόπου Φαναρίου και Νεοχωρίου, του θαυματουργού που είναι και ο Πολιούχος της πόλης.

Σύσσωμες οι τοπικές αρχές, εκπρόσωποι φορέων και πλήθος πιστών παρακολούθησαν το πρωί την Πανηγυρική Θεία Λειτουργία η οποία τελέστηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό των Αγίων Κων/νου και Ελένης.

Η λειτουργία τελέστηκε χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μάνης κ. Χρυσοστόμου και συγχοροστατούντων αυτώ των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου και Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμοθέου του τε Ποιμενάρχου ημών.

Μετά το πέρας της λειτουργίας έγινε και αναφορά στο βίο του Αγίου ο οποίος είναι ο πρωτοκορυφαίος του χορού των οκτώ τοπικών μας αγίων, πολιούχος και προστάτης της πόλεως Καρδίτσης, αλλά και ολοκλήρου της μητροπολιτικής μας περιφερείας. Εγεννήθη στην Πεζούλα των Αγράφων περί τα μέσα του ΙΣΤ΄ αἰ. (ίσως το 1550 μ.Χ.). Έτυχε ανωτέρας μορφώσεως και σε ηλικία 17 ετών εκάρη μοναχός στην Μονή Κορώνης με το όνομα Σεραφείμ. Αργότερα, κατεστάθη Αρχιεπίσκοπος Φαναρίου και Νεοχωρίου. Μαρτύρησε στο Φανάρι στις 4 Δεκεμβρίου του 1601, δεχόμενος τον δι’ ανασκολοπισμού φρικωδέστατον θάνατον. Είναι θαυματουργός και η τιμία κάρα του τεθησαύρισται στην Ιερά Μονή Κορώνης.

Αργότερα το απόγευμα τελέστηκε η Ακολουθία της Ιεράς Παρακλήσεως προς τον άγιο ένδοξο ιερομάρτυρα Σεραφεὶμ στον Ιερό Ναό Αγίου Σεραφεὶμ (Μετόχιον Ιεράς Μονής Κορώνης) Καρδίτσης.

 

 

Προηγούμενο άρθρο Κώστας Τσιάρας: Η δήλωση Ζάεφ επιβεβαιώνει πως η Συμφωνία των Πρεσπών συντηρεί τον αλυτρωτισμό των Σκοπίων
Επόμενο άρθρο Γιατί λέμε όχι στις αιολικές εγκαταστάσεις