Ειδήσεις

Η Καρδίτσα συνεχίζει να μετράει τις πληγές της


Συνεχίζει να μετράει τις πληγές της η Καρδίτσα λίγα εικοσιτετράωρα μετά την επέλαση της σφοδρής κακοκαιρίας «Ιανός» που άφησε στο πέρασμά της θύματα, τεράστιες απώλειες και απίστευτες καταστροφές.

Ολόκληρος ο Νομός εξακολουθεί να θυμίζει βομβαρδισμένο τοπίο αφού οι ζημιές δεν έχουν προηγούμενο και είναι ολοκληρωτικές.

Σπίτια έχουν καταρρεύσει, γέφυρες γκρεμίστηκαν, υποδομές καταστράφηκαν (όπως η περίπτωση του Κέντρου Υγείας Μουζακίου), δρόμοι έχουν υποστεί ζημιές, επιχειρήσεις πλημμύρισαν και έχασαν κυριολεκτικά τα πάντα (από μηχανήματα και εξοπλισμό μέχρι εμπορεύματα που αχρηστεύτηκαν και τώρα έχουν μετατραπεί σε σκουπίδια), χωράφια και καλλιέργειες πλημμύρισαν, ζώα πνίγηκαν και ακόμα και τώρα πολλοί χώροι (κυρίως υπόγεια) είναι γεμάτοι με νερό.

Όλα σκεπάστηκαν με λασπόνερα και οι αφηγήσεις των πληγέντων για τα όσα βιώνουν όλο αυτό το διάστημα μόνο θλίψη προκαλούν.

Οι εικόνες καταστροφής συνεχίζονται και το δράμα όλων αυτών των ανθρώπων δεν έχει τέλος.

Στο μεταξύ, αποκλεισμένοι παραμένουν πολλοί κάτοικοι σε τουλάχιστον 13 οικισμούς κοντά στο χωριό Οξυά Καρδίτσας όπου στήθηκε επιχείρηση για τη μεταφορά κατοίκων με ελικόπτερα της Πυροσβεστικής. Οι δρόμοι έχουν κοπεί στα δυο ενώ οι περισσότεροι από αυτούς είναι χωρίς νερό και ρεύμα για έκτη ημέρα.

Επίσης, κάτοικοι από την κοινότητα Πευκοφύτου και τις γύρω περιοχές μεταφέρονται μέσα σε φαγάνες χωματουργικών μηχανημάτων προκειμένου να φτάσουν στη πόλη του Μουζακίου.

Το ζητούμενο της επόμενης μέρας για όλους όσους έχουν πληγεί, και ενώ ακόμα προσπαθούν να αδειάσουν και να καθαρίσουν τους χώρους και τα καταστήματά τους, είναι η καταγραφή των ζημιών ώστε να μπορέσουν να λάβουν τις αποζημιώσεις για τις οποίες έχει δεσμευτεί η πολιτεία και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός που επισκέφθηκε την Τρίτη την Καρδίτσα.

Στις πληγείσες οικείες η καταγραφή γίνεται από κλιμάκια του Δήμου, ενώ για τις επιχειρήσεις που έχουν υποστεί ζημιές οι ιδιοκτήτες τους θα πρέπει να προσέρχονται στην Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας.

Στο κέντρο της Καρδίτσας ο καθαρισμός συνεχίστηκε και την Τετάρτη και στην κατεύθυνση αυτή βοήθησαν και υδροφόρες από τη Λάρισα.

Κάποια ελάχιστα καταστήματα (φούρνοι, καφετέριες) άρχισαν να λειτουργούν ξανά και σίγουρα θα χρειαστεί πολύς χρόνος ακόμη για να επανέλθουν οι κανονικοί ρυθμοί στην πόλη.

Σύσσωμες οι τοπικές αρχές (Περιφέρεια Θεσσαλίας-Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, Δήμοι) αλλά και ο μηχανισμός της Πολιτικής Προστασίας (Αστυνομία, Πυροσβεστική και άλλοι) συνεχίζουν να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αγώνα ώστε ολόκληρος ο Νομός να αρχίσει να επουλώνει τις πληγές του και να βρει το βηματισμό του για τη συνέχεια.

 

210.000 στρέμματα οι πλημμυρισμένες εκτάσεις του Νομού

Πάνω από 210.000 στρέμματα ήταν οι πλημμυρισμένες εκτάσεις του Νομού Καρδίτσας την Κυριακή, όπως τις κατέγραψε ο ευρωπαϊκός δορυφόρος Sentinel-2, περίπου δύο ημέρες μετά τα ακραία καιρικά φαινόμενα και αφότου ένα μέρος των υδάτων είχε ήδη υποχωρήσει, σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ).

Οι πολύωρες ισχυρές βροχοπτώσεις στην Πίνδο και στον θεσσαλικό κάμπο, κατά τη διάρκεια του καταστροφικού περάσματος του Μεσογειακού Κυκλώνα «Ιανού», βύθισαν τεράστιες αγροτικές και αστικές εκτάσεις κάτω από τόνους νερού προκαλώντας μεγάλες καταστροφές.

Παράλληλα, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις που παρέχουν οι μετεωρολογικοί δορυφόροι, σημαντική ήταν επίδραση του «Ιανού» στις θερμοκρασίες της επιφάνειας της θάλασσας στο Ιόνιο και ιδιαίτερα στις περιοχές όπου ο κυκλώνας βρέθηκε κατά τη φάση της μεγαλύτερης ισχύος του. Μεταξύ 15/9 και 20/9 οι θερμοκρασίες της επιφάνειας της θάλασσας στη δυτική Ελλάδα υποχώρησαν έως και κατά τρεις βαθμούς Κελσίου.

Τέλος, τα επικαιροποιημένα μεγαλύτερα ύψη βροχόπτωσης του «Ιανού» μεταξύ Πέμπτης και Κυριακής, σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, εμφανίζονται στο Περτούλι (317 χιλιοστά), στο Μουζάκι (274), στη Μυρίκη Καρπενησίου (224) και στην Καρδίτσα (213).

Προηγούμενο άρθρο Συνάντηση Κουτσούμπα με το Δήμαρχο Καρδίτσας κ. Β. Τσιάκο
Επόμενο άρθρο Aίρεται η διακοπή κυκλοφορίας στην Ε.O. Μεγάλων Καλυβίων Τρικάλων – Μαγούλας Καρδίτσας