Κάδοι δεν υπάρχουν αρκετοί, περίοικοι σε γειτονιές τσακώνονται για κάδους και στο κέντρο τα καλαθάκια απορριμμάτων ή απουσιάζουν ή είναι μονίμως γεμάτα.
Τελικά η Καρδίτσα είναι ή όχι μία καθαρή πόλη; Έχουν ή όχι αποτέλεσμα οι ατέλειωτες συμβουλές που έχει δημοσιοποιήσει κατά καιρούς δια του τοπικού Τύπου ο αρμόδιος αντιδήμαρχος καθαριότητας κ. Γιώργος Χατζοπλάκης; Οι ερωτήσεις μπορεί να θεωρηθούν άνετα ρητορικές. Η Καρδίτσα δεν είναι μία καθαρή πόλη και αυτό το διαπιστώνουμε όλοι καθημερινά από μία απλή βόλτα που μπορεί να κάνουμε σε κεντρικούς δρόμους της πόλης. Άλλωστε ούτε η Δημοτική Αρχή Καρδίτσας είναι στο 100% ικανοποιημένη από την επικρατούσα κατάσταση. Σε ορισμένες περιπτώσεις υπάρχουν ολόκληροι δρόμοι που δεν έχουν κάδους απορριμμάτων, ή υπάρχουν δρόμοι που δεν έχουν καλαθάκια απορριμμάτων. Και αναρωτιέται κανείς. Είναι δυνατό να μην υπάρχουν κάδοι απορριμμάτων μικροί ή μεγάλοι σε αυτή την πόλη; Οι εξηγήσεις είναι απλές. Σε κάποιες περιπτώσεις δεν επιθυμούν οι περίοικοι να υπάρχει κάδος στην γειτονιά τους. Διότι, όπως υποστηρίζουν οι κάδοι δεν πλένονται και, επομένως η δυσοσμία είναι έντονη. Είναι, όμως λιγότερο έντονη η δυσοσμία των εκτεθειμένων στα πεζοδρόμια απορριμμάτων, τα οποία, παρεμπιπτόντως διαλύονται εις τα εξ ων συνετέθησαν από γάτες και αδέσποτους σκύλους που κυκλοφορούν στην πόλη; Προφανώς όχι.
Η πραγματικότητα, όμως είναι τελείως διαφορετική. Και η πραγματικότητα είναι ότι θα έπρεπε να υπάρχουν κάδοι, πολλοί, σε όλη την έκταση της πόλης, είτε πρόκειται για κέντρο, είτε πρόκειται για συνοικίες. Αυτοί οι κάδοι θα έπρεπε παράλληλα να πλένονται σε τακτά χρονικά διαστήματα, κυρίως τους μήνες του καλοκαιριού. Το ίδιο θα έπρεπε να γίνεται και με τους δρόμους της πόλης καθώς και με τα πεζοδρόμια.
Επίσης, για να είναι η Καρδίτσα μία πόλη καθαρή θα έπρεπε εκτός από κάδους απλούς να υπάρχουν και κάδοι ανακύκλωσης, οι οποίοι να χρησιμοποιούνται αποκλειστικά και μόνο για να ανακυκλώσιμα απορρίμματα.
Για να μιλάμε επίσης για μία στοιχειωδώς καθαρή πόλη θα έπρεπε να υπάρχουν και καλαθάκια απορριμμάτων σε πεζοδρόμια και πεζοδρόμους. Υπάρχουν παντού; Και βέβαια δεν υπάρχουν. Έτσι, εάν κάποιος βρεθεί στον πεζόδρομο της αναπλασμένης περιοχής του Αγίου Κωνσταντίνου και έχει στο χέρι του, για παράδειγμα ένα χαρτάκι, έχει δύο επιλογές: ή θα το κρατήσει μέχρι να βρει κάπου καλαθάκι απορριμμάτων ή θα το πετάξει στο δρόμο, συμβάλλοντας, έτσι στην έλλειψη καθαριότητας.
Και, βέβαια, σε όλα αυτά πρέπει να προστεθεί το γεγονός ότι δεν υπάρχει έλεγχος επί της τήρησης της καθαριότητας. Έτσι, σε ολόκληρες γειτονιές οι κάδοι μεταφέρονται από δημότες από το ένα σημείο στο άλλο, διότι δυστυχώς, ουδείς φρόντισε να εμφυσήσει στους κατοίκους οικολογική συνείδηση. Έτσι, κάδοι που τη μία μέρα βρίσκονται σε ένα σημείο του «χ» δρόμου, την επόμενη βρίσκονται τουλάχιστον 20 μέτρα πιο κάτω από το σημείο. Επίσης, σε γειτονιές της πόλης, το μόνιμο σημείο τριβής μεταξύ περιοίκων είναι ένας κάδος απορριμμάτων. Και αυτό γιατί ούτε έλεγχος υπάρχει, ούτε πολύ περισσότερο διασφαλίζεται από το Δήμο Καρδίτσας η τήρηση του κανονισμού καθαριότητας. Ο οποίος κανονισμός, ειρήσθω εν παρόδω προβλέπει ότι δεν επιτρέπεται να εναποθέτονται σακούλες απορριμμάτων εκτός κάδων. Και μάλιστα για τον ίδιο σκοπό προβλέπει και πρόστιμα…