Η ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ ΖΗΤΑ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ – Για την ανάπτυξη του θρησκευτικού τουρισμού της χώρας


Μια πολύ σοβαρή προσπάθεια ανάδειξης των Ελληνικών Ιερών Προσκυνηματικών Τόπων της χώρας μας έχει ξεκινήσει η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, δια του Συνοδικού της Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων το οποίο συστάθηκε το 2003 και το οποίο, με τη σύμφωνη γνώμη και την ευλογία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ Ιερωνύμου και με την έγκριση της Ιεράς Συνόδου, έχει ήδη υπογράψει «Σύμφωνο Συνεργασίας» με την Εκκλησία της Ρωσίας για την ανάπτυξη των προσκυνηματικών ταξιδίων. Με αφορμή την πρόσφατη υπογραφή συμφώνου συνεργασίας μεταξύ της Εκκλησίας της Ελλάδος και του Υπουργείου Τουρισμού, η εφημερίδα «Γνώμη» σε άρθρο της (1η Δεκέμβρη 2012) είχε επισημάνει τη μοναδική ευκαιρία που παρουσιάζεται για το Νομό Καρδίτσας να αναδείξει την πλούσια θρησκευτική και πολιτιστική του κληρονομιά, σε συνδυασμό με την περιοχή των Μετεώρων του Νομού Τρικάλων, μια περιοχή που έρχεται πρώτη σε επισκεψιμότητα ως περιοχή θρησκευτικού ενδιαφέροντος στην Ελλάδα.

 

Η επιστολή

 

Από τις 20 Ιανουαρίου λοιπόν, η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, με συντονιστή τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη κ. Σπυρίδωνα Κατραμάδο Γραμματέα του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων και με την επιστημονική υποστήριξη του Ειδικού Συνεργάτη του Συνοδικού Γραφείου κ. Χρήστο Πετρέα, Οικονομολόγο – Εμπειρογνώμονα Τουριστικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης, έστειλε επιστολές σε όλα τα ταξιδιωτικά και τουριστικά γραφεία της χώρας προκειμένου με τη βοήθειά τους να συγκεντρώσουν στοιχεία για τους υφιστάμενους θρησκευτικούς προορισμούς και ιερά μνημεία της κάθε περιοχής, όπου με τους κατάλληλους χειρισμούς εκ μέρους της Εκκλησίας της Ελλάδος να καταστούν επισκέψιμοι, μέσα από ένα συνολικό πρόγραμμα που θα εκπονηθεί. Όπως επισημαίνεται στην επιστολή, ο στόχος και κατ’ επέκταση και το αντικείμενο της παρούσας ερευνητικής προσπάθειας είναι διττό:

—        Η εκπόνηση συνεκτικής Έκθεσης για την δραστηριότητα των  Προσκυνηματικών Περιηγήσεων (Θρησκευτικού Τουρισμού) που ήδη πραγματοποιείται, με επισήμανση των χαρακτηριστικών της δραστηριότητας

—        Ο προσδιορισμός Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων, ενδιαφερομένων για ειδική συνεργασία με το Συνοδικό Γραφείο Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Ιεράς Συνόδου, στο πλαίσιο των μελλοντικών δράσεων βάσει και του προσφάτως υπογραφέντος «Συμφώνου Συνεργασίας» με την Εκκλησία της Ρωσίας, ως και τις συνεργασίες με την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία στο Βατικανό και τις  άλλες Ορθόδοξες Εκκλησίες και Χριστιανικές Ομολογίες.

 

 

Να διεκδικήσει θέση ο Ν. Καρδίτσας

 

Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε σε τι βαθμό έχουν ανταποκριθεί τα τουριστικά – ταξιδιωτικά γραφεία της περιοχής μας στην παραπάνω επιστολή, ωστόσο η περιοχή μας βρίθει από πολιτιστικά και ιστορικά μνημεία, εκτεταμένη θρησκευτική παράδοση και πλήθος προσκυνηματικών και θρησκευτικών ιερών μνημείων και τοποθεσιών. Η Μητροπολιτική μας περιφέρεια έχει ευνοηθεί με το να έχει πολλά ιστορικά και αξιόλογα μοναστήρια που ανέδειξαν έμμεσα ή άμεσα οκτώ αγίους, μεγάλους και σπουδαίους εκκλησιαστικούς άνδρες, πλήθος αγωνιστών και ηρώων της πατρίδας μας, κοινωνικούς εργάτες, δασκάλους του γένους και παιδαγωγούς. Έντεκα ανδρικά και γυναικεία μοναστήρια με μικρές ή μεγάλες αδελφότητες αποτελούν μέχρι και σήμερα πόλο έλξης εκατοντάδων και χιλιάδων ευλαβών προσκυνητών. Τα ενεργά μοναστήρια της περιοχής μας είναι: Το μοναστήρι της Κορώνας, της Ρεντίνας, της Πέτρας, της Σπηλιάς, του Αγ. Γεωργίου – Καραϊσκάκη, της Παναγίας Φανερωμένης Καλλιφωνίου, των Δώδεκα Αποστόλων, της Αγ. Τριάδας Δρακότρυπας, των Βραγκιανών, της Πελεκητής και του Κατουσίου. Ωστόσο υπάρχουν και μοναστήρια ερειπωμένα ή διαλυμένα όπως: το Μοναστήρι της Παναγίας Ελεούσας στη Λοξάδα, της Αγ. Τριάδος Μορφοβουνίου, του Βλασίου Αργιθέας, του Βελεσίου, του Κωστη, του Μεσοβουνίου, της Αγ. Τριάδας Οξυάς, του Πετρίλου, του Αγ. Παντελεήμονος, του Αγ. Δημητρίου, του Μεζήλου, του Τριζώλου, της Μούχας, του Αγ. Ιωάννη του Προδρόμου Παλιουρίου, της Κοιμήσεως της Θεοτόκου Μπουκοβίτσας, της Κοιμήσεως της Θεοτόκου Κοπλεσίου, της Αγ. Τριάδας Σιαϊκας Αγράφων και της Γεννήσεως της Θεοτόκου Νεράϊδας. Θα ήταν άδικο η Καρδίτσα να μην διεκδικήσει μια σημαντική θέση στην όλη προσπάθεια!

 

 

Προηγούμενο άρθρο Τον αντιπεριφερειάρχη Καρδίτσας Β. Τσιάκο επισκέφθηκε ο διοικητής του νοσοκομείου
Επόμενο άρθρο Κώστας Αγοραστός: «Απαραίτητη όσο ποτέ η αναβάθμιση των υπηρεσιών δημόσιας υγείας προς τους πολίτες»