Η Θεσσαλία στο επίκεντρο του Πολιτιστικού Τουρισμού στην εκδήλωση Open Days 2014 στις Βρυξέλλες


Η Θεσσαλία βρέθηκε στο επίκεντρο του Πολιτιστικού Τουρισμού στην εκδήλωση «Open Days 2014» στις Βρυξέλλες, όπου η Περιφέρεια Θεσσαλίας συμμετείχε στην παρουσίαση του διακρατικού έργου CHARTSINTERREG IVC της «Χάρτας της Θεσσαλίας» στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος CHARTS.

 

Με τη συμμετοχή εκπροσώπων από τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκπροσώπων πανευρωπαϊκών οργανισμών τουρισμού και πολιτισμού καθώς και άλλων αρμοδίων φορέων, η σύμπραξη εταίρων του έργου CHARTS παρουσίασε τη «Χάρτα για τη συνεισφορά του πολιτισμού και της κληρονομιάς στη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη» στις Βρυξέλλες, σε εκδήλωση ενταγμένη στην 12η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Περιφερειών και Πόλεων «European Week of Regions and CitiesOpenDays 2014».

 

H συγκεκριμένη Χάρτα είχε παρουσιαστεί και συζητηθεί κατά τη διάρκεια του Τελικού Συνεδρίου του έργου CHARTS στις 12 Σεπτεμβρίου του 2014, που πραγματοποιήθηκε στην Αγριά του Δήμου Βόλου υπό την αιγίδα των Υπουργείων Τουρισμού και Πολιτισμού. Η «Χάρτα της Θεσσαλίας», όπως θα είναι γνωστή, αφού παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην περιοχή της Θεσσαλίας, έχει εγκριθεί επί της αρχής από τους εταίρους του έργου CHARTS, με περαιτέρω διευκρινίσεις και κατάλληλες τροποποιήσεις, βελτιώσεις και προσθήκες.

 

Εκπρόσωποι από τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Γενική Διεύθυνση Επιχειρήσεων & Βιομηχανίας, Μονάδα Τουριστικών και Πολιτιστικών Οργάνων), από την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή, την Επιτροπή των Περιφερειών και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο παρευρέθηκαν στην ειδική εκδήλωση της παρουσίασης της Χάρτας στις Βρυξέλλες, καθώς και στελέχη από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Πολιτιστικών Διαδρομών που εδρεύει στο Λουξεμβούργο και από αυτοδιοικήσεις 11 χωρών.

 

Η εκδήλωση παρουσίασης της Χάρτας διοργανώθηκε από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Πολιτιστικού Τουρισμού (ECTN), το οποίο ιδρύθηκε στις Βρυξέλλες το 2009, ως ένα διεθνές δίκτυο.

 

Η Ελλάδα εκπροσωπούμενη από την Περιφέρεια Θεσσαλίας προεδρεύει στο ECTN με Πρόεδρο τον βολιώτη Περιφερειακό Σύμβουλο Κώστα Χαλέβα, ο οποίος επανεξελέγη δεύτερη φορά στη προεδρία για τη διετία 2015-2016, από τους εκπροσώπους των 10 Ευρωπαϊκών χωρών που συμμετέχουν στο δίκτυο. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας σκοπεύει, όπως έχει επισημάνει και ο Περιφερειάρχης  Κώστας Αγοραστός, να αξιοποιήσει αυτή την προεδρία, προκειμένου να δώσει έμφαση στον τουρισμό και ιδιαίτερα στον πολιτιστικό τουρισμό.

 

Σκοπός της «Χάρτας της Θεσσαλίας», όπως δήλωσε ο συντονιστής του έργου CHARTS κ. Μάνος Βουγιούκας είναι: «να συγκεντρώσει σε ένα ενιαίο, περιεκτικό και ολοκληρωμένο έγγραφο τις βασικές αρχές, τα χαρακτηριστικά, τα πορίσματα, τα συμπεράσματα και τις συστάσεις σχετικά με τις βέλτιστες πρακτικές αναφορικά με την αξιοποίηση του πολιτισμού και της πολιτιστικής κληρονομιάς για τη βιώσιμη ανάπτυξη του τουρισμού. Η Χάρτα έχει ως στόχο να αξιοποιήσει όλες τις σχετικές προηγούμενες πρωτοβουλίες, διακηρύξεις, ψηφίσματα, απόψεις και χάρτες, για την εκμετάλλευση των συνεργειών και για να διευκολυνθεί η εφαρμογή των πορισμάτων από τις αρμόδιες περιφερειακές και τοπικές αρχές προορισμών. Απευθύνεται σε περιφερειακές και τοπικές αρχές, φορείς διαχείρισης προορισμών, τουριστικών συμβουλίων, ενώσεων τουρισμού, τουριστικών και πολιτιστικών δικτύων, την κοινωνία των πολιτών και τις τοπικές κοινωνίες, μη κυβερνητικές οργανώσεις, συλλογικά όργανα Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διεθνείς οργανισμούς και άλλους ενδιαφερόμενους φορείς».

 

Η Χάρτα περιλαμβάνει τα θέματα των καθιερωμένων 12 καλών πρακτικών που εξετάζονται και τεκμηριώνονται στο έργο CHARTS, αλλά επίσης προτείνει περαιτέρω ενέργειες σχετικά με τα ακόλουθα θέματα: Κινητοποίηση Εθελοντών, Θρησκευτικό & Προσκυνηματικό Τουρισμό, Βιομηχανική  Κληρονομιά, Επεξηγηματικά Μέσα, Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά, Βιώσιμη Κινητικότητα εντός τουριστικών προορισμών και για την πρόσβαση σε προορισμούς.

 

Σύμφωνα  με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Δικτύου κ. Χαλέβα η «Χάρτα της Θεσσαλίας» μέσω των αρμόδιων υπουργείων των χωρών που συμμετείχαν στο πρόγραμμα, θα προωθηθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ώστε ο πολιτισμός και η πολιτιστική κληρονομιά να ληφθούν υπόψη στη χάραξη της Ευρωπαϊκής πολιτικής για την αειφορία του τουρισμού την περίοδο 2014-2020. Επίσης λόγω της σπουδαιότητά της θα αξιοποιηθεί μελλοντικά από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, που υπήρξε ένας από τους εταίρους του προγράμματος, σε εκπαιδευτικά προγράμματα προώθησης του πολιτιστικού τουρισμού.

 

Στη διάρκεια της εκδήλωσης «Open Days 2014 – 12η  Ευρωπαϊκή Εβδομάδα των Περιφερειών και των Πόλεων» πόλεις και περιφέρειες καλούνται να παρουσιάσουν τις δράσεις τους, να καταθέσουν τις προτάσεις τους και να ανταλλάξουν απόψεις σε θέματα όπως η προώθηση της ανάπτυξης, η δημιουργία θέσεων εργασίας, η ανάδειξη του πολιτισμού και η εφαρμογή της πολιτικής συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επίσης να καταδείξουν την ιδιαίτερη σημασία του τοπικού και περιφερειακού επιπέδου πολιτικής στην ορθή και αποτελεσματική ευρωπαϊκή διακυβέρνηση.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι θεσπίσθηκαν και απονεμήθηκαν για πρώτη φορά στη Θεσσαλία τα «Διεθνή  βραβεία εφαρμογής καλών πρακτικών προώθησης του πολιτιστικού τουρισμού» και όπως δήλωσε ο κ. Χαλέβας για τις επόμενες χρονιές προγραμματίζεται να καθιερωθεί η απονομή τους κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης Open Days στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες.

 

Προηγούμενο άρθρο Κατέθεσαν ασφαλιστές και τραπεζικοί για τη φωτιά στο Mall
Επόμενο άρθρο Στη Λίμνη Λογγά ο ΕΟΣΚ