Ειδήσεις

Η ΕΟΑΣΚ για τις πρόσφατες πλημμύρες


Χιλιάδες στρέμματα και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις πλημμύρισαν στο Ν. Καρδίτσας από την κακοκαιρία των προηγούμενων ημερών, ζημιώνοντας τους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους που προσπαθούν να επιβιώσουν.
Παρόλο που οι σύγχρονες και οι τεχνικές που προσφέρει σήμερα η επιστήμη, επιτρέπουν την έγκαιρη πρόβλεψη τέτοιων φαινόμενων, τη λήψη κατάλληλων μέτρων πρόληψης και την εκπόνηση σχεδίων αντιμετώπισης των πλημμυρικών φαινομένων, εμείς βρισκόμαστε στο ίδιο έργο θεατές με καταστροφές στην αγροκτηνοτροφική  παραγωγή και όχι μόνο.

Αποκαλύφθηκε η έλλειψη συντήρησης, καθαρισμού και βελτίωσης του δικτύου των ποταμών, των παραποτάμων, των στραγγιστικών τάφρων αλλά και η ανυπαρξία σε πολλές περιοχές αντιπλημμυρικών – εγγειοβελτιωτικών – αποστραγγιστικών και άλλων έργων.

Για όλη αυτή την κατάσταση μεγάλες είναι οι ευθύνες των εκάστοτε κυβερνήσεων, της περιφέρειας, των Τοπικών Διοικήσεων (Δήμοι) και άλλων αρμόδιων φορέων (ΓΟΕΒ – ΤΟΕΒ) διότι πολλές φορές η περιοχή μας γνώρισε καταστροφικές πλημμύρες.
Από την πλευρά της η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ που ευαγγελίζεται τη «δίκαιη ανάπτυξη», αντί να πάρει μέτρα ουσιαστικής θωράκισης των αγροτικών καλλιεργειών και κτηνοτροφικών μονάδων από φυσικές καταστροφές, εφαρμόζει πολιτικές, σύμφωνες με την ΕΕ, που ξεκληρίζουν κυριολεκτικά τους μικρομεσαίους αγρότες.

Η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας (ΕΟΑΣΚ) έχει θέσει επανειλημμένα το θέμα και προτάσεις για την αντιπλημμυρική θωράκιση του Νομού, όμως όλες οι κυβερνήσεις δίνουν απλώς υποσχέσεις, αφήνοντας τον αγροτικό πληθυσμό της περιοχής μας αβοήθητο.

Καλούμε όλους τους αγροτοκτηνοτρόφους μέσα από το οργανωμένο αγροτικό κίνημα, την Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας και τους Αγροτικούς Συλλόγους σε κάθε χωριό, να συνεχίσουμε τον αγώνα μας για να ανατρέψουμε αυτή την πολιτική και ταυτόχρονα να διεκδικήσουμε:

– Να καταγραφούν άμεσα οι ζημιές σε όλες τις καλλιέργειες και να προχωρήσουν σε γρήγορη και δίκαιη αποζημίωση στο 100% της ζημιάς. Πάγιο αίτημα της ΕΟΑΣΚ είναι  να αλλάξει ο σημερινός νόμος  έκτρωμα του ΕΛΓΑ και λειτουργεί ως χαράτσι. Ο  ΕΛΓΑ να είναι κρατικός φορέας και να καλύπτει στο 100% τις ζημιές από όλες τις αιτίες καταστροφής σε φυτική, ζωική παραγωγή και πάγια κεφάλαια χωρίς καθυστερήσεις.

– Να αναπληρωθεί άμεσα το χαμένο εισόδημα των πληγέντων αγροτών και κτηνοτρόφων, με έκτακτη οικονομική ενίσχυση. Να παγώσουν υποχρεώσεις των πληγέντων προς Δημόσιο, τράπεζες, ΕΦΚΑ, σε άλλες υπηρεσίες – οργανισμούς, να εξαιρεθούν από χαράτσια όπως ΕΝΦΙΑ κλπ.

– Να γίνουν άμεσα όλα τα αναγκαία και απαραίτητα αντιπλημμυρικά και εγγειοβελτιωτικά μέτρα προστασίας των αγροτικών καλλιεργειών, καθώς και όλα τα έργα υποδομής για την εξασφάλιση επαρκούς άρδευσης.

ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΚΙΛΕΛΕΡ!

Σε συνέχεια των αγροτικών κινητοποιήσεων και των μπλόκων, διεκδικούμε την επιβίωση μας και λύσεις στα προβλήματα, συμμετέχοντας μαζικά στο συλλαλητήριο της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων (ΠΕτΜ) την Κυριακή 11  Μάρτη στο Κιλελέρ στις 12 το μεσημέρι. Ραντεβού στις 10.00’ πμ στην Ιτέα με τα αυτοκίνητά μας, ενώ και λεωφορείο θα αναχωρήσει από Καρδίτσα στις 10.00 πμ.

 Το μήνυμα της εξέγερσης των κολίγων πριν από 108 χρόνια παραμένει και σήμερα επίκαιρο. Το Κιλελέρ αποτελεί φάρο και οδηγό της δράσης μας.

Για το ΔΣ της ΕΟΑΣΚ

Ο πρόεδρος:

Β. Μπούτας,                                                           Ο γραμματέας

 Κ. Τζέλλας

Προηγούμενο άρθρο Εγκαινιάστηκε η έκθεση: Λουκάς Βενετούλιας (1930 - 1984)
Επόμενο άρθρο Σημαντικά έργα υποδομής στο Δήμο Σοφάδων