Ειδήσεις

Η εξάλειψη της φτώχειας – Του Σεραφείμ Δ. Μπαζάνη (Συγγραφέα – Ερευνητή)


Σύμφωνα με τη UNICEF, σχεδόν το ήμισυ των ανθρώπων σε όλο τον πλανήτη που ζουν σε ακραία φτώχεια, είναι παιδιά. Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει παγκοσμίως, τεράστια πρόοδος για τη μείωση της φτώχειας. Μέσα από την επίτευξη των Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας, τα ποσοστά της φτώχειας έχουν μειωθεί στο μισό από το 1990. Παρόλα αυτά, τεράστιες ανισότητες εξακολουθούν να υφίστανται, ιδιαίτερα για τους πιο φτωχούς και ευάλωτους.

mpazanis

Πιο συγκεκριμένα: 836 εκατομμύρια άτομα εξακολουθούν να ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας. Περίπου 1 στα 5 άτομα στις αναπτυσσόμενες περιοχές, ζουν με λιγότερα από $1.25 δολάρια την ημέρα, η πλειοψηφία τους στη Νότια Ασία και την υποσαχάρια Αφρική. Τα υψηλότερα ποσοστά φτώχειας, συνήθως συναντώνται σε μικρές, ευάλωτες και σε εμπόλεμη κατάσταση χώρες. Σε καθημερινή βάση το 2014, 42.000 άτομα, αναγκάζονταν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους λόγω των συρράξεων. Η φτώχεια μπορεί να δημιουργήσει μακροχρόνια ζημιά στα παιδιά και τις κοινωνίες. «Η φτώχεια στην παιδική ηλικία είναι μια βασική αιτία για τη φτώχεια στην ενήλικη ζωή». Εξαθλιωμένα παιδιά συχνά μεγαλώνουν για να καταλήξουν φτωχοί γονείς που με τη σειρά τους αναγκάζονται να διαπαιδαγωγήσουν τα παιδιά τους σε συνθήκες φτώχειας. Αν και το κόστος του να μεγαλώνουν μέσα στη φτώχεια βαρύνει περισσότερο τα ίδια τα παιδιά, οι κοινωνίες πληρώνουν ένα εξίσου σημαντικό τίμημα: «χαμηλότερα επίπεδα εκπαίδευσης και υγείας και μειωμένη παραγωγικότητα και οικονομική ανάπτυξη».

Για να δημιουργήσει ένα πιο δίκαιο και ελπιδοφόρο μέλλον, η UNICEF θεωρεί ιδιαίτερα σημαντικούς τους τρεις πρώτους στόχους που υιοθετήθηκαν για την εξάλειψη της φτώχειας:

1)Εξάλειψη, μέχρι το 2030, της φτώχειας για κάθε άνθρωπο, παντού.

2)Μείωση τουλάχιστον στο μισό, μέχρι το 2030, του πληθυσμού των ανδρών, γυναικών και παιδιών κάθε ηλικίας που ζουν σε συνθήκες φτώχειας.

3)Εφαρμογή σε εθνικό επίπεδο κατάλληλων μέτρων και δημιουργία συστημάτων κοινωνικής προστασίας για όλους, συμπεριλαμβανομένων αυτών που βρίσκονται στα κατώτατα όρια, καθώς και επίτευξη ουσιαστικής κάλυψης των φτωχών και των ευάλωτων, μέχρι το 2030.

Η Γενική συνέλευση του ΟΗΕ κήρυξε την 17η Οκτωβρίου «Διεθνή Ημέρα για την εξάλειψη της φτώχειας» το έτος 1993.

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Ερευνητική αποστολή μαθήτριας του 4ου ΓΕΛ στα νησιά Φερόε
Επόμενο άρθρο Εφαρμογές του ΤΕΕ στην Έκθεση Καινοτομίας