Στην πρόσφατη πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τον ορισμό Κέντρων Πιστοποίησης των μαθητών στις Τεχνολογίες Πληρ/κής και Επικοινωνιών-ΤΠΕ (στάλθηκε αρχές Μαρτίου στα σχολεία: http://com2cert.cti.gr/images/pdf/prosklisiKEPIS_175_20150225.pdf) στη σελίδα 23 γίνεται κατηγορηματική αναφορά τόσο σε υλικό όσο και σε πακέτα λογισμικού, συγκεκριμένων εταιρειών με αποτέλεσμα:
- Να αποκλείονται άλλες λύσεις, με αντίστοιχα χαρακτηριστικά οι οποίες διατίθενται δωρεάν, σε μια εποχή που η χώρα πένεται.
- Nα αποκλείονται δεκάδες σχολεία σε όλη τη χώρα απλώς επειδή επέλεξαν τον ασφαλέστερο και οικονομικότερο τρόπο για τη δημιουργία και λειτουργία των εργαστηρίων Πληροφορικής τους.
Αγνοείται δε προκλητικά το δωρεάν λειτουργικό Linux και ειδικά η λύση LTSP (http://ts.sch.gr/wiki/Linux) χάρη στην οποία εκατοντάδες σχολεία σε ολόκληρη την επικράτεια μπορούν και αξιοποιούν αποτελεσματικά ακόμη και παρωχημένο εξοπλισμό, παρέχοντας αξιοπρεπέστατες υπηρεσίες Ψηφιακού Αλφαβητισμού στους μαθητές. Μάλιστα η χώρα μας είναι πρώτη στον κόσμο σε ποσοστό χρήσης της συγκεκριμένης λύσης (60%): http://www.ltsp.org/stories/. Όλα αυτά τα εργαστήρια που χρησιμοποιούνται καθημερινά από χιλιάδες μαθητές σε όλη την Ελλάδα σύμφωνα με την προκήρυξη του ΙΤΥΕ δεν μπορούν να συμμετέχουν στη δράση.
Επιπλέον σύμφωνα με την προκήρυξη «το πιστοποιητικό χορηγείται από το ΙΤΥΕ Διόφαντος και δεν σχετίζεται με τα αντίστοιχα που υπάρχουν στην ελληνική αγορά», δηλαδή για άλλη μια φορά υλοποιείται ένα έργο με κύριο στόχο την απορρόφηση κονδυλίων χωρίς να υπάρχει γενικότερος σχεδιασμός και ορθολογική αξιοποίηση. Έτσι, θα υποχρεωθούν ξανά οι Ελληνικές οικογένειες να πληρώσουν από την -σχεδόν άδεια- τσέπη τους ιδιωτικά κέντρα πιστοποίησης, προκειμένου να προμηθεύσουν στα παιδιά τους τέτοιου είδους πιστοποιητικά. Η πολιτεία οφείλει άμεσα να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για να θεσμοθετηθεί η αναγνώριση του συγκεκριμένου πιστοποιητικού ως ισότιμο με τα πιστοποιητικά γνώσης χειρισμού Η/Υ που εκδίδουν οι ιδιωτικοί φορείς που έχει αναγνωρίσει ο ΕΟΠΠΕΠ.
Πιο συγκεκριμένα εισηγούμαστε:
Τη θεσμοθέτηση του Ενδεικτικού Χρήσης Υπολογιστών (ΕΧΥ) που θα αντιστοιχεί στις γνώσεις Πληροφορικής που περιγράφονται στο αναλυτικό πρόγραμμα του Γυμνασίου και θα χορηγείται σε κάθε ενδιαφερόμενο μέσω εξετάσεων που θα διενεργούνται υπό την εποπτεία του Υπουργείου Παιδείας. Κάτι αντίστοιχο δηλαδή με το σημερινό Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας.
Απαιτείται η επεξεργασία μιας συγκροτημένης πρότασης προς την πολιτεία για την σύνδεση των σχολείων με την αδήριτη κοινωνική ανάγκη για επιμόρφωση στη χρήση υπολογιστών και την πιστοποίηση αυτών των γνώσεων μέσω ενός Ενδεικτικού Χρήσης Υπολογιστών (ΕΧΥ).
Το ΕΧΥ θα βασίζεται σε ένα περίγραμμα βασικών γνώσεων που θα αποτελεί και το βασικό κορμό της τριετούς διδασκαλίας της Πληροφορικής στο Γυμνάσιο. Με άλλα λόγια θα συνδεθεί με τα αναλυτικά προγράμματα των μαθημάτων Πληροφορικής στο Γυμνάσιο (που θα πρέπει να αναμορφωθούν ανάλογα). Ενδεχομένως, θα έχει διαφορετικά επίπεδα ώστε να μπορεί κάποιος να επιλέξει το επίπεδο που τον ενδιαφέρει. Τα υψηλότερα επίπεδα θα συνδεθούν με τις Λυκειακές σπουδές. Η διδασκαλία των μαθημάτων Πληροφορικής στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση θα καταλήγει σε εξετάσεις σε επίπεδο σχολείου που θα διενεργούνται με συγκεκριμένο τρόπο και θα περιλαμβάνουν και εργαστηριακές ασκήσεις. Οι εξετάσεις θα είναι ΑΝΟΙΚΤΕΣ σε όλους τους ενδιαφερόμενους, μαθητές και μη. Τέλος, να σημειώσουμε ότι ταυτόχρονα μπορούν να λειτουργούν μέσα στα σχολεία, με αξιοποίηση του εργαστηριακού εξοπλισμού, τμήματα για μη μαθητές.
Ομόφωνα
Το ΔΣ της ΕΛΜΕ Καρδίτσας