Η διατροφή το καλοκαίρι


  Είμαστε στο καλοκαίρι για τα καλά πια. Η θερμοκρασία έχει φτάσει σε πολύ υψηλές τιμές, γεγονός που μας αναγκάζει να προσέχουμε ιδιαίτερα την διατροφή μας. Άλλωστε αυτό μας το επιβάλει και ο ίδιος ο οργανισμός μας. Καθώς το ανθρώπινο σώμα στον πυρήνα του δεν αντέχει θερμοκρασίες άνω των 42 βαθμών Κελσίου. Έτσι, πέρα από τις γνώστές μεθόδους προφύλαξης (σκιερά μέρη, καπέλα, λευκά ρούχα, αποφυγή έκθεσης στον ήλιο κ.α.) η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στην προφύλαξη μας από την υπερθέρμανση και τις επιπτώσεις της. Η  εφημερίδα «ΓΝΩΜΗ» επικοινώνησε με την κα. Αθηνά Παπαθανασίου, Κλινικός Διαιτολόγος -Διατροφολόγος προκειμένου να μας δώσει χρήσιμες συμβουλές για την διατροφή μας τους καλοκαιρινούς μήνες.

-Η διατροφή παίζει ρόλο!

 Τα σημαντικά σημεία στη διατροφή σας που θα πρέπει να προσέξετε είναι τα υγρά, η σύσταση, το μέγεθος και η συχνότητα των γευμάτων, το αλάτι, η ασφάλεια των τροφίμων και φυσικά οι ίδιες οι τροφές. Δεν είναι τυχαίο πως η διατροφή και το αίσθημα κόπωσης κατά τις ιδιαιτέρα ζεστές θερινές ημέρες γίνεται εντονότερο μετά από ένα φαγοπότι…

-Υγρά

Επιβάλλεται αυξημένη πρόσληψη υγρών, σε σχέση με το χειμώνα. και αυτό διότι με τον καύσωνα αυξάνεται πολύ η θερμοκρασία του σώματος και, προκειμένου ο οργανισμός μας να το «ψύξει» δαπανά ενέργεια αλλά και νερό (ιδρώτα). Αναλόγως, κάθε άνθρωπος έχει τις δικές του ανάγκες σε νερό για τη διατήρηση των σωστών επιπέδων υδατώδης. Πιο συγκεκριμένα, οι ανάγκες μας σε υγρά ανέρχονται σε 1ml υγρών / 1 θερμίδα πρόσληψης συν τις απώλειες από τον ιδρώτα. Οπότε μια πρόσληψη π.χ. 1 λίτρο υγρών το χειμώνα, το καλοκαίρι και ιδίως κατά τον καύσωνα δεν είναι αρκετό και πιθανό να αφυδατωθούμε. Ιδιαίτερη προσοχή και πιο πολλά υγρά χρειάζονται συνήθως τα παιδιά τα οποία είναι πολύ δραστήρια και ιδρώνουν συνεχώς, οι ηλικιωμένοι λόγω χαμηλών αποθεμάτων νερού αλλά και μειωμένης πρόσληψης αυτού, οι αθλητές για τους ευνόητους λόγους και τέλος τα άτομα που φέρουν περίσσεια βάρους μιας και ιδρώνουν εύκολα και παράλληλα έχουν μικρότερες αποθήκες σωματικών υγρών.

-Νερό

Πίνετε άφθονά υγρά 1-2 λίτρα ημερησίως. Μην περιμένετε να διψάσετε για να πιείτε νερό. Το πιθανότερο είναι ότι τότε ο οργανισμός σας ήδη έχει υποστεί ήπια αφυδάτωση, αφού η δίψα δυστυχώς, – ανάλογα με την ένταση της- είναι ένδειξη αφυδάτωσης. Ας μην ξεχνάτε, ότι τα φρούτα του καλοκαιριού είναι πολύ πλούσια σε νερό και έτσι μας δίνουν μια καλή λύση στην αποφυγή της αφυδάτωσης, δίνοντας μας γλυκιά απόλαυση, πολλές βιταμίνες, μέταλλά και ιχνοστοιχεία. Πίνετε λοιπόν άφθονο νερό καθημερινά για να ενυδατώσετε τον οργανισμό σας, να αποφύγετε την κόπωση και την αδυναμία, αλλά και για να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης ουρολοίμωξης, ιδιαίτερα συχνή τους καλοκαιρινού μήνες. 

-Λαχανικά και φρούτα

Αποτελούν την ιδανική επιλογή. Είναι πλούσια σε υγρασία (νερό), απαραίτητες βιταμίνες για την τόνωση και ενυδάτωση του οργανισμού το καλοκαίρι (π.χ. A, C, καροτένια κ.α.) και αναγκαίους για την υδατική ισορροπία ηλεκτρολύτες (π.χ. κάλιο, νάτριο, μαγνήσιο, κ.α. ) Οι τελευταίοι μάλιστα χρειάζονται συχνή αναπλήρωση στο σώμα μας, σε περιόδους καύσωνα. Έτσι, το καρπούζι (με μέτρο) ή το αγγούρι πέρα από νερό (95% περιεκτικότητα) και ιχνοστοιχεία θα μας δώσει λίγες θερμίδες ώστε να μην ζεσταθούμε με τη βρώση του, είναι εύπεπτο και περιέχει υδατάνθρακες (ήπια αύξηση γλυκόζης αίματος) ώστε να μας τονώσει και να μας «ξυπνήσει» από το λήθαργο και την ατονία της υπερβολικής ζέστης.

-Γεύματα

 Επιλέξτε λοιπόν λαχανικά και φρούτα ως σνακ, ενδιάμεσο και επιδόρπιο και ταυτόχρονα δημιουργήστε πιάτα με συνταγές που στη βάση τους έχουν δροσερά φρούτα και λαχανικά χρησιμοποιείστε τα εποχιακά και αξιοποιείστε έτσι τα πολλά δώρα της φύσης και του καλοκαιριού, δηλαδή τις τομάτες, τα αγγουράκια, τις αγκινάρες, τα φασολάκια, τις πιπεριές, τις; Μπάμιες, τις μελιτζάνες, τα κολοκυθάκια και άλλα. Διαλέξτε φρούτα όπως βερίκοκα, γιαρμάδες, πεπόνι, καρπούζι, κεράσια, σταφύλια και βύσσινα. Σε κάθε περίπτωση τα μεγάλα, λιπαρά και γενικότερα βαρία γεύματα και φαγητά θα σας φουσκώσουν, θα σας ζεστάνουν παραπάνω και τελικά θα σας επιφέρουν δυσφορία και λήθαργο…

-Αλάτι

Το αλάτι (χλωριούχο νάτριο) αυτήν την εποχή δεν θα πρέπει να αποκλείεται από το διαιτολόγιο μας, εκτός φυσικά αν οι συνθήκες (θέματα υγείας όπως υπέρταση, νεφρική ανεπάρκεια κ.α.) το απαιτούν. Διότι αυξάνοντας την πίεση το αλάτι διεγείρη και τη δίψα και μας οδηγεί στην πρόσληψη υγρών. Επιπρόσθετα ο ιδρώτας περιέχει μικρές ποσότητες νατρίου οπότε θα πρέπει να αναπληρωθούν. Προσέχετε όμως: Δεν υπάρχει λόγος να το παρακάνετε!

-Ασφάλεια

Η υψηλή θερμοκρασία είναι ικανή να αλλοιώσει γρηγορότερα τα τρόφιμα που αφήνουμε απροκάλυπτα. Έτσι κατά τη θερινή περίοδο φροντίζουμε να συντηρούμε και να ψύχονται σε κατάλληλη θερμοκρασία και να μην μένουν εκτεθειμένα πολύ ώρα στις περιβαλλοντικές συνθήκες. Να θυμάστε ότι σε περιόδους καύσωνα αυξάνεται ο κίνδυνος της αλλοίωσης και πιθανότατα της τροφικής δηλητηρίασης.

Είτε σας βρει ο καύσωνας στις παραλίες, είτε στο σπίτι είτε στο δρόμο, εξασφαλίστε ότι θα έχετε λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξής από την αφόρητη ζέστη . Και τι καλύτερο από το να το κάνετε συνδυάζοντας τη δροσιά, την απόλαυση και την τόνωση με την προστασία που μπορεί να προσφέρει η διατροφή σας, δρώντας πάντα από μέσα προς τα έξω. Να θυμάστε τα σοφά λόγια του Ιπποκράτη: «Είμαστε ότι τρώμε»….

Προηγούμενο άρθρο Βιβλίο – η ιδανική συντροφιά για το καλοκαίρι
Επόμενο άρθρο ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΔΗΛΩΝΕΙ Ο Γ. ΠΑΠΑΠΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ