Η Δημοτική Πινακοθήκη Καρδίτσας συμμετέχει στο 2ο φεστιβάλ ρετρό


 

Η Δημοτική Πινακοθήκη Καρδίτσας του Δημοτικού Οργανισμού Πολιτισμού & Αθλητισμού Καρδίτσας (Δ.Ο.Π.Α.Κ.) συμμετέχει στο 2ο φεστιβάλ ρετρό της Καρδίτσας με μία έκθεση· θα παρουσιάσει την ενότητα πλανόδια επαγγέλματα της παλιάς Αθήνας με χαρακτικά της Λέλας Πασχάλη.

Η Λέλα Πασχάλη (1914 – 1977) υπήρξε σημαντική ελληνίδα χαράκτρια, εικονογράφος και ζωγράφος. Σπούδασε ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας (1934 – 1938: εργαστήριο ζωγραφικής του Κ. Παρθένη), στην Ecole des Beaux Arts στο Παρίσι (1946 – 1949: εργαστήριο χαρακτικής αρχικά του R. Cami και στην συνέχεια του Lamanie και του Δ. Γαλάνη) και γαλλική φιλολογία στην Σορβόννη (1946 – 1949). Από το 1949 έως το 1963 σταδιοδρομεί στην γαλλική πρωτεύουσα σαν εικονογράφος – χαράκτρια σε πολυτελείς εκδόσεις (livres de luxe) μεγάλων εκδοτικών οίκων. Το 1963 επιστρέφει στην Ελλάδα, αφού προηγουμένως έχει γνωρίσει σημαντικές διακρίσεις για το έργο της. Ήδη από το 1970 σχεδιάζει την έκδοση ενός λευκώματος με θέμα τα πλανόδια επαγγέλματα της παλιάς Αθήνας. Ο πρόωρος θάνατός της το 1977 διέκοψε την εργασία αυτή, η οποία ωστόσο πραγματοποιήθηκε το 2001, όταν ο ιστορικός τέχνης και συγγραφέας κ. Νίκος Γρηγοράκης επιμελήθηκε κι εξέδωσε το υλικό που είχε ήδη προλάβει να ολοκληρώσει η χαράκτρια.

Ήδη από την 1η της ατομική έκθεση (Αθήνα, 1945) -πριν ακόμη φύγει για το Παρίσι- η Λέλα Πασχάλη έδειξε την προτίμησή της σε στιγμιότυπα από την καθημερινότητα και τις λαϊκές γειτονίες της παλιάς Αθήνας. Στα θέματα αυτά επανέρχεται και σε μεταγενέστερες εργασίες της. Παρατηρεί και καταγράφει έναν κόσμο που χάνεται σταδιακά. Παραδοσιακά επαγγέλματα και λαϊκές γειτονιές της Αθήνας. Εστιάζει ιδιαίτερα στις γραφικές μορφές των πλανόδιων τεχνητών και μικροπωλητών. Οι προσωπικές νοσταλγικές της μνήμες, αλλά και η επιθυμία της να καταγράψει συνήθειες χρόνων που τις βλέπει να φθίνουν δραματικά, την καθοδηγούν και διαμορφώνουν τον προβληματισμό και το αποτέλεσμα της έρευνάς της. Οι εικόνες της ευανάγνωστες, σχεδιασμένες με ευαισθησία, τοποθετούνται σκηνογραφικά σε ένα νοσταλγικό και μάλλον ονειρικό περιβάλλον.

Τα χαρακτικά που θα παρουσιαστούν στην έκθεση, προέρχονται από το ομώνυμο λεύκωμα που εκδόθηκε με την επιμέλεια του κ. Νίκου Γρηγοράκη, ο οποίος δώρισε ένα αντίτυπο του βιβλίου και μία σειρά αυθεντικών χαρακτικών στην Δημοτική Πινακοθήκη Καρδίτσας. Τα έργα αυτά εντίθενται για πρώτη φορά από την Δημοτική Πινακοθήκη Καρδίτσας και παρουσιάζονται στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων (4ος όροφος).

διάρκεια έκθεσης: 27 Νοεμβρίου – 31 Δεκεμβρίου 2015

ωράριο λειτουργίας: Τρίτη & Παρασκευή: 9π.μ. – 1μ.μ. & 5μ.μ. – 8μ.μ.

Τετάρτη, Πέμπτη & Σάββατο: 8π.μ. – 2μ.μ.

Κυριακή & Δευτέρα: κλειστά

Προηγούμενο άρθρο Ασημίνα Σκόνδρα : Χτυπούν την αμπελο-οινοποιϊα, αντί να τη στηρίξουν
Επόμενο άρθρο Επίλεκτο πρώην στέλεχος της Ιντερπόλ στο Αστυνομικό Μουσείο