Κατά κοινή ομολογία, ο 21ος αιώνας χαρακτηρίζεται ως ο αιώνας της καταξίωσης και της ανάδειξης του κοινωνικού φύλου των γυναικών. Της ανάδειξης, που σημαίνει ισοτιμία, ισότητα, συμπληρωματικότητα, αλληλοσεβασμό, ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα και για τα δύο φύλα. Σημαίνει απελευθέρωση των δημιουργικών δυνατοτήτων των γυναικών για την ατομική τους ολοκλήρωση, σε όφελος της κοινωνίας και των δημοκρατικών θεσμών.
Η Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας, όπως θεσμοθετήθηκε το 1977 από τον ΟΗΕ, καθιερώθηκε για να μας θυμίσει, ότι μετά από πολλές θυσίες και σκληρούς αγώνες, το γυναικείο φύλο κατέκτησε ίσα δικαιώματα με τους άντρες, διεκδίκησε καλύτερες συνθήκες εργασίας καθώς και δικαίωμα ψήφου. Παραδοσιακά, ενώσεις για τα δικαιώματα των γυναικών και ακτιβιστές διαδηλώνουν σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο στις 8 Μαρτίου, για να κάνουν γνωστά τα αιτήματά τους για βελτίωση της θέσης των γυναικών, καθώς και να εορτάσουν τις νίκες και τα επιτεύγματα του κινήματος. Το γυναικείο κίνημα καταγράφεται από πολιτικούς και ιστορικούς αναλυτές ως το πλέον πετυχημένο, ανατρεπτικό, προοδευτικό κίνημα του 20ου αιώνα. Παρόλα αυτά, ακόμη και σήμερα υπάρχουν πολλά σημεία στο πλανήτη, που ο ρόλος των γυναικών είναι υποβαθμισμένος. Εκατομμύρια γυναίκες και ανήλικα κορίτσια, γίνονται θύματα πολιτισμικών και κοινωνικών «εθίμων», πέφτουν θύματα trafficking και ανήλικης εργασίας, ενώ η ανεργία τείνει να είναι πλέον γένους θηλυκού.
Αν και το γυναίκειο κίνημα έχει κατακτήσει πολλά, δεν απολαμβάνουν όλες οι γυναίκες του πλανήτη τις νίκες του κινήματος, όπως στο δυτικό κόσμο. Γυναίκες επιστήμονες πολιτικοί, μάνατζερς, πανεπιστημιακοί καλλιτέχνες, επαγγελματίες, αγρότισσες, νοικοκυρές και μητέρες , όποιος και αν είναι ο ρόλος τους , αγωνίζονται ανταπεξέλθουν με τον καλύτερο τρόπο μέσα σε ένα δυσμενές περιβάλλον με τα κοινωνικά στερεότυπα και τις διακρίσεις να τις πλήττουν περισσότερο. Η οικονομική κρίση επιπλέον ανέδειξε τα ελλείμματα της πολιτείας απέναντι στις γυναίκες και οδήγησε σε διολίσθηση τα δικαιώματα τους .
Καλό είναι να παραδειγματιστούμε από τις νίκες των προηγουμένων γενιών και όλες οι γυναίκες να συσπειρωθούμε για να διεκδικήσουμε ένα καλύτερο αύριο, για τις κοπέλες που δεν μπορούν, για τις γυναίκες που φοβούνται, για τις επόμενες γενιές που τους αξίζει να χαίρονται τη φύση τους.
ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΟΚΚΑΛΗ – ΚΟΥΒΕΛΗ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ
ΜΕΛΟΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ