Η αποτυχία του κ. Καραμανλή και της κυβέρνησης του είναι καθολική


«Είναι ώρα για εκλογές» επεσήμανε στην ομιλία του ο πρ. Βουλευτής Καρδίτσας κ. Νίκος Σαλαγιάννης στην εκδήλωση που πραγματοποίησε στο ξενοδοχείο Κιέριον, η οποία είχε έντονο άρωμα προεκλογικής εκστρατείας. Ο κ. Σαλαγιάννης κατηγόρησε την κυβέρνηση για παταγώδη αποτυχία σε όλους τους τομείς και ανέπτυξε τα τέσσερα σημεία στα οποία θα στηριχθεί το ΠΑΣΟΚ για να ασκήσει την πολιτική του όταν θα γίνει κυβέρνηση. Έκλεισε δε λέγοντας, ότι το ΠΑΣΟΚ θα είναι πολύ σύντομα κυβέρνηση και ο Γ. Παπανδρέου πρωθυπουργός αυτής της χώρας. Μεταξύ άλλων στην ομιλία του ανέφερε:

«θέλω να σας ευχαριστήσω από καρδιάς, για την μεγάλη, την πολύ μεγάλη παρουσία σας στην αποψινή μας εκδήλωση.

Με τιμάτε και με συγκινείτε. Αλλά και μ’ εμψυχώνετε…

Είμαστε όλοι εδώ απόψε! Όλο το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ απόψε!

Σας κάλεσα απόψε εδώ, γιατί πιστεύω ότι έχουμε ουσιαστικά πράγματα να πούμε. Γιατί είμαστε σ’ ένα  μεγάλο – ιστορικό σταυροδρόμι. Ο δρόμος που θα ακολουθήσουμε, θα σημαδέψει την πορεία του τόπου μας. Κι επειδή πιστεύω ότι το ΠΑΣΟΚ θα γίνει γρήγορα, ίσως πολύ γρήγορα Κυβέρνηση, θέλω απόψε να απαντήσω σε δυο κρίσιμα ερωτήματα:

«Μπορεί το ΠΑΣΟΚ ν’ αλλάξει τα πράγματα; Ή θα κάμει κι αυτό μια απ’ τα ίδια;»

Φίλες και φίλοι, έχω την πεποίθηση ότι υπάρχει ο άλλος δρόμος για το λαό μας και τη χώρα μας. Και θέλω απόψε να βάλω οδοδείκτες, να βάλω σημάδια σ’ αυτόν τον δρόμο, που λέμε στην λαϊκή μας γλώσσα.

Όμως, για να δούμε πως θα αλλάξουμε τα πράγματα, πρέπει να δούμε πρώτα που βρισκόμαστε.

Η χώρα μας βρίσκεται στη χειρότερη κατάσταση εδώ και δεκαετίες. Η παγκόσμια κρίση, μας βρήκε γυμνούς. Η «απέξω» κρίση, συνάντησε την «από μέσα» κρίση. Γι’ αυτό και βρεθήκαμε σε τόσο δύσκολη θέση.

Και είναι προσπάθεια εξαπάτησης, να ισχυρίζεται η Κυβέρνηση ότι για όλα φταίει η παγκόσμια κρίση.

  • Το εξαιρετικά μεγάλο δημόσιο χρέος,
  • Το εξαιρετικό μεγάλο δημοσιονομικό έλλειμμα,
  • Το ρεκόρ στο έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, είναι κατορθώματα της Κυβέρνησης. Και η παγκόσμια κρίση τα ανέδειξε επικίνδυνα.

Η χώρα μας βρίσκεται σε πρωτόγνωρη, σε πρωτοφανή κρίση. Που δεν ξέρει κανένας που θα βγάλει. Κανένας δεν ξέρει τι θα ξημερώσει. Αλλά δεν είναι μόνο η οικονομική κρίση. Στη χώρα μας έχουμε:

  • Κρίση θεσμών:

Οι θεσμοί, όλοι λίγο πολύ, είναι απαξιωμένοι στη συνείδηση των πολιτών. Απ’ την πολιτική και το κοινοβούλιο, στο κράτος, στην Αυτοδιοίκηση, στο συνδικαλισμό, στη Δικαιοσύνη, ακόμη και στην Εκκλησία. Ο βαθμός εμπιστοσύνης, από μικρός έως ελάχιστος. Δίπλα στην πολιτική, η παραπολιτική. Δίπλα στο κράτος, το παρακράτος. Δίπλα στην οικονομία, η παραοικονομία. Δίπλα στην παιδεία, η παραπαιδεία. Δίπλα στη Δικαιοσύνη, το παραδικαστικό. Δίπλα στην εκκλησία, το παρεκκλήσι του Εφραίμ.

Μπορεί να συνεχίσει έτσι αυτός ο τόπος;

  • Κρίση αξιών:

Σε ποιες αξίες πιστεύουμε σήμερα; Ποιες αρχές και ποιες αξίες μένουν ακόμη όρθιες; Τι πρότυπα προβάλουν τα δημόσια πρόσωπα; Τι παραδείγματα δίνουμε στα παιδιά μας; Η κρίση είναι και ηθική. Είναι κρίση κυρίως δημόσιας ηθικής.

  • Κρίση πολιτική:

Τελικά η κρίση, σ’ όλες τις εκδοχές της, συμπυκνώνεται ως κρίση πολιτικής. Ποιόν να πιστέψει η κοινωνία και ποιόν να εμπιστευτεί; Από πού να πιαστεί; Που να ελπίσει; Η σημερινή Κυβέρνηση απέτυχε! Ο κ. Καραμανλής απέτυχε! Απέτυχαν σ’ όλα τα μέτωπα:

  • Βύθισαν την οικονομία. Ξεχαρβάλωσαν το κράτος. Εξαχρείωσαν τους θεσμούς. Έσπειραν τον φόβο και την ανασφάλεια στους πολίτες. Διέσυραν την πολιτική και τους πολιτικούς.

Η αποτυχία του κ. Καραμανλή και της Κυβέρνησης του, είναι καθολική. Είναι αποτυχία ιδεολογική. Αποτυχία πολιτική. Αποτυχία διαχειριστική.

Μια Κυβέρνηση χρεοκοπημένη ιδεολογικά. Αποτυχημένη πολιτικά. Ανίκανη διαχειριστικά. Απαξιωμένη ηθικά. Αφερέγγυα κι ανύπαρκτη διεθνώς.

Είναι δυστύχημα που κυβερνά ακόμη τον τόπο.

Είναι η ώρα να φύγει!

Είναι η ώρα για εκλογές!

Είναι η ώρα για μια νέα Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ!

Είναι η ώρα για μια Κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου!

Φίλες και φίλοι,

Η έγνοια του ΠΑΣΟΚ σήμερα, είναι πως θα είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει τη μεγάλη – την ιστορική πρόκληση: να αντιμετωπίσει την κρίση και ταυτόχρονα να βάλει τη χώρα σ’ ένα νέο δρόμο ανάπτυξης κι ευημερίας.

Για να το πετύχει αυτό, χρειάζονται σαρωτικές αλλαγές. Σε δύσκολες συνθήκες. Σε πολύ δύσκολες συνθήκες. Γιατί το 2009, είναι πιο δύσκολο απ’ το 1981. Είναι πιο δύσκολο και από το 1994 ή 96. Δεν υπάρχουν εύκολες απαντήσεις. Δεν υπάρχουν αβανταδόρικες λύσεις. Δεν υπάρχει το ρωμαλέο λαϊκό κίνημα για να τις διεκδικήσει και να τις υποστηρίξει.

Είμαστε στο μέσο μιας μεγάλης κρίσης κι ο κόσμος είναι προβληματισμένος και επιφυλακτικός.

Γι’ αυτό, το σχέδιό μας πρέπει να είναι σαφές και ρεαλιστικό. Και να πούμε στους πολίτες όλη την αλήθεια. Με λόγια καθαρά. Η νέα Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, θα χαράξει ένα νέο δρόμο, με 4 μεγάλα βήματα, απ‘ τους πρώτους κιόλα μήνες της θητείας της.

1ο βήμα: Αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.

Η νέα Κυβέρνηση κι ο Γ. Παπανδρέου θα διαθέσουν το πολιτικό κεφάλαιο και τη φερεγγυότητά τους, να επαναδιαπραγματευθούν με την κοινότητα τους όρους αντιμετώπισης του ελλείμματος. Σε κατεύθυνση αντίθετη με την Κυβέρνηση της Ν.Δ.: όχι πάγωμα μισθών και συντάξεων. Όχι περικοπή αναπτυξιακών δαπανών. Όχι στέγνωμα της αγοράς. Ναι, στην προοδευτική φορολογική κλίμακα, για να πληρώσουν κι αυτοί που τα ‘χουν. Ναι, στην κατάργηση του ΕΤΑΚ και επαναφορά του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας. Ναι, στην φορολόγηση των διανεμομένων κερδών των Α.Ε. Ναι, στη φορολόγηση των κερδών των τραπεζών. Ναι στην φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας της Εκκλησίας. Ναι στην φορολόγηση της περιουσίας οφ σορ εταιρειών.

Όχι στην εξόντωση των νοικοκυριών. Όχι στην εγκατάλειψη των αγροτών. Όχι στη εγκατάλειψη των μικρομεσαίων. Ναι, στην στήριξη των μικρών επιχειρήσεων, με νέους μηχανισμούς στήριξης και εγγυοδοσίας. Ναι, στο πάγωμα των δανείων τους για το 2009. Ναι, στην ελάφρυνση των φορολογικών τους επιβαρύνσεων. Ναι, στο πάγωμα χρεών και δανείων για τους αγρότες. Ναι, στην ενίσχυση των δημοσίων επενδύσεων, με πυρήνα την πράσινη ανάπτυξη.

2ο Βήμα: Σαρωτικές αλλαγές στο κράτος.

Κράτος επιτελικό, αποκεντρωμένο με αυτοδιοίκηση. Β! Καποδίστριας. Εκλεγμένος Περιφερειάρχης. Με κανόνες. Με ελέγχους. Με αυστηρή εποπτεία. Και με παραδειγματική τιμωρία.

3ο βήμα: Σαρωτικές αλλαγές στο πολιτικό σύστημα.

Στον τρόπο εκλογής των βουλευτών κατά το Γερμανικό Πρότυπο. Στον τρόπο λειτουργίας του Κοινοβουλίου. Στον τρόπο λειτουργίας της Κυβέρνησης. Στη σχέση Κράτους και πολιτικής. Κράτους και οικονομίας. Πολιτικής και οικονομίας. Για να πάψει το πολιτικό σύστημα να είναι αιχμάλωτο μιας ομάδας συμφερόντων και μιας κάστας προνομιούχων με αθέμιτα προνόμια.

Για να υπάρχει αυτονομία της  πολιτικής και των πολιτικών.

4ο βήμα: Η προώθηση ενός νέου μοντέλου Ανάπτυξης, με πυρήνα την Πράσινη Ανάπτυξη.

Το μοντέλο Ανάπτυξης της χώρας χρεοκόπησε. Η παραγωγή της βάσης διαλύθηκε. Ένα νέο μοντέλο έχει ανάγκη η χώρα, με αξιοποίηση της καθαρής ενέργειας, με άλλες χρήσεις γης, με αξιοποίηση της νέας τεχνολογίας.

Φίλες και φίλοι,

Τα 4 μέτρα που σας ανέφερα:

  • Τα μέτρα άμεσης αντιμετώπισης της κρίσης.
  • Η θεμελίωση ενός νέου πολιτικού συστήματος
  • Η θεμελίωση ενός νέου κράτους.
  • Η θεμελίωση ενός μοντέλου Ανάπτυξης.

Είναι η υποδομή για μια νέα πορεία της χώρας. Για μια νέα Αλλαγή.

Πάνω σ’ αυτή την υποδομή μπορούμε να χτίσουμε την νέα Ελλάδα.

Μ’ αυτή την υποδομή θα πιάσουν τόπο οι προσπάθειες, οι πόροι, το μεράκι, η δημιουργικότητα, η συλλογικότητα, η αλληλεγγύη.

Πάνω εκεί θα χτίσουμε τη σύγχρονη παιδεία, το νέο σύστημα Υγείας, το κοινωνικό κράτος, τη δημόσια ασφάλεια.

Πάνω εκεί θα κτίσουμε την οικονομική Ανάπτυξη, την απασχόληση.

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Φίλες και φίλοι,

Προσωπικά είμαι αισιόδοξος. Όχι με μια εύκολη κι ανέμελη αισιοδοξία. Ποτέ δε μου ‘λαχε τέτοια, άλλωστε…

Αλλά με μια αισιοδοξία μαχητική

Είμαι στρατιώτης αυτής της Παράταξης απ’ τα νεανικά μου χρόνια. Την υπηρέτησα όλα αυτά τα χρόνια από θέσεις ευθύνης, μεγάλης ευθύνης.

Χειρίστηκα Κυβερνητικές υποθέσεις απ’ την ηγεσία 4 Υπουργείων. Είτε ως Γενικός Γραμματέας είτε ως Υφυπουργός. Θέλω να πιστεύω αποτελεσματικά. Και χωρίς ίχνος σκιάς. Εκλέχτηκα τρεις φορές βουλευτής.

Στην τελευταία  εκλογική αναμέτρηση, παρά τη μεγάλη – τη συγκινητική θα ‘λεγα για μένα υποστήριξη, μια ακραία περίπτωση του εκλογικού νόμου μ’ άφησε εκτός Βουλής.

Στο ΠΑΣΟΚ χρωστάω, δεν μου χρωστάει. Σε σας, στις Καρδιτσιώτισσες και τους Καρδιτσιώτες, χρωστάω. Δε μου χρωστάτε. Τίποτα δε μου χρωστάτε.

Εγώ σας χρωστάω για την μεγάλη τιμή που μου κάνατε να με τιμάτε με την εμπιστοσύνη και την αγάπη σας.

Θέλω να πιστεύω, το προσπαθώ πάντως, ότι κι εγώ σας τιμώ με τη δουλειά μου, με τις πολιτικές μου απόψεις και τη στάση της ζωής μου.

Σήμερα νοιώθω ότι βρίσκομαι στην πιο ώριμη φάση της πολιτικής μου διαδρομής.

Σ’ αυτή τη κρίσιμη περίοδο, για τον τόπο μας και για την παράταξή μας, νοιώθω ότι μπορώ να σας εκπροσωπήσω. Ισχυρά, δυνατά κι ασυμβίβαστα.

Αναλαμβάνοντας ευθύνες και στη Βουλή και στην Κυβέρνηση – όπου με χρειαστεί η παράταξή μας.

Με ήθος και με ευπρέπεια, όπως μας ταιριάζει.

Με, άποψη όπως επιβάλλεται.

Με μαχητικότητα, όπως χρειάζεται.

Θα ‘μαστε μαζί σ’ αυτόν τον ωραίο αγώνα.

Θα ‘μαστε όλοι μαζί!

Και θα νικήσουμε!

Το ΠΑΣΟΚ θα είναι σύντομα Κυβέρνηση!

Ο Γ. Παπανδρέου θα είναι ο νέος Πρωθυπουργός της χώρας!»

Προηγούμενο άρθρο Ενημέρωση για τα Προγράμματα Πρόληψης που υλοποιεί η ΝΑ
Επόμενο άρθρο Στα έργα εκτροπής του Αχελώου ο Γ. Σουφλιάς