Οι προκλήσεις για το νέο «τσάρο».
Η αλλαγή του κλίματος στην αγορά και την κοινωνία είναι το μεγάλο «στοίχημα» του νέου «τσάρου» της οικονομίας Γιάννη Παπαθανασίου.
Η επιδείνωση της διεθνούς οικονομικής κρίσης, η επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Ελλάδα και η πιστωτική «ασφυξία» έχουν δημιουργήσει ένα πολύ αρνητικό κλίμα στην οικονομία, ενώ οι περισσότεροι αναλυτές φοβούνται «έκρηξη» των απολύσεων και νέα «λουκέτα» στις επιχειρήσεις κατά το 2009.
Ο νέος υπουργός προέρχεται από τον εμπορικό κόσμο, διαθέτει άριστες σχέσεις με την αγορά και στην κυβέρνηση ελπίζουν ότι θα καταφέρει να αλλάξει την «καχυποψία» που υπάρχει στην επιχειρηματική κοινότητα για την αποτελεσματικότητα της οικονομικής πολιτικής.
Κατά τη διάρκεια της παράδοσης-παραλαβής των καθηκόντων του υπουργείου, την Πέμπτη, ο κ. Αλογοσκούφης, εμφανώς συγκινημένος, συνεχάρη το νέο υπουργό, αναφέρθηκε στην πολύ καλή συνεργασία την οποία είχε όλα αυτά τα χρόνια μαζί του και, όπως είπε, «τον ενημέρωσα πλήρως για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε στην οικονομία».
Ο κ. Αλογοσκούφης, η έξοδος του οποίου από την κυβέρνηση ήταν η σημαντικότερη αλλαγή του ανασχηματισμού, δεν απέφυγε τις αιχμές, κυρίως προς τους συναδέλφους του υπουργούς που τον πίεζαν συνεχώς για αύξηση των κοδνυλίων.
«Στην οικονομική πολιτική άλλοι ξοδεύουν και άλλοι πληρώνουν» είπε με νόημα και στη συνέχεια ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για την εμπιστοσύνη που του έδειξε από τον Μάρτιο του 2004.
Ο κ. Παπαθανασίου είπε από την πλευρά του ότι διαδέχεται «ένα φίλο και έντιμο πολιτικό, με τον οποίο συνεργαστήκαμε πολλά χρόνια και η συνεργασία αυτή ήταν εξαιρετικά χρήσιμη».
Ο νέος υπουργός τόνισε ότι ένα μεγάλο πρόβλημα για την οικονομία είναι η εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους και ότι το 2009 θα είναι έτος σκληρής δουλειάς και ευθύνης.
Δεν είναι ώρα για υποσχέσεις αλλά για δουλειά, πρόσθεσε και έθεσε ως στόχους προτεραιότητας την εντατικοποίηση των προσπαθειών για το συμμάζεμα των δαπανών, την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και την επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών.
Τέλος, διευκρίνισε ότι δεν πρόκειται να επιβληθούν πρόσθετες επιβαρύνσεις στους μικρομεσαίους, στους αγρότες και τους πολίτες με χαμηλά εισοδήματα.
Εκτός από την ανησυχητική αύξηση του κόστους κρατικού δανεισμού και την επιδείνωση της ανταγωνιστικότητας, ο κ. Παπαθανασίου είναι αντιμέτωπος με το υψηλό έλλειμμα του προϋπολογισμού, που σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ξεπέρασε το 3% του ΑΕΠ το 2008, για δεύτερο συνεχόμενο έτος.
Στις 19 Ιανουαρίου η Κομισιόν θα δημοσιοποιήσει τις εκτιμήσεις της για τις προοπτικές των ευρωπαϊκών οικονομιών και στην Αθήνα αναμένουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις προβλέψεις για το έλλειμμα και το ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.
Το πιθανότερο σενάριο είναι ότι η ελληνική οικονομία θα εισέλθει σε άτυπη αλλά ουσιαστική επιτήρηση («κοινοτική εποπτεία») από τις Βρυξέλλες, αφού η κυβέρνηση για να αποφύγει τη διαδικασία που προβλέπεται για τις χώρες με υπερβολικό έλλειμμα, θα αναλάβει άτυπες δεσμεύσεις για μείωση του ελλείμματος και μείωση του υπέρογκου κρατικού χρέους.