Για το αγροτικό ζήτημα, το οποίο για τον ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης που εξελίσσεται πλέον στην χώρα μας με ευθύνη της τρόικας και των μνημονιακών κυβερνήσεων των τελευταίων 2,5 χρόνων, μίλησε από την Καρδίτσα όπου βρέθηκε, ο Βουλευτής Ευβοίας, υπεύθυνος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ για την Αγροτική Πολιτική και μέλος της Διαρκούς Επιτροπής παραγωγής και εμπορίου της Βουλής κ. Ευάγγελος Αποστόλου. Ο κ. Αποστόλου παραχώρησε χθες συνέντευξη τύπου μαζί με τον Βουλευτή Καρδίτσας κ. Νίκο Μιχαλάκη στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ Καρδίτσας, τονίζοντας ότι η αγροτική παραγωγή για μια κυβέρνηση της Αριστεράς αποτελεί βασικό πυλώνα και αναπόσπαστο κομμάτι ανάπτυξης του τόπου μας. «Ως εκ τούτου η επίλυση των σχετικών προβλημάτων αλλά και η προώθηση ενός εναλλακτικού σχεδίου παραγωγής αλλά και κατανάλωσης είναι άμεσης προτεραιότητας για τον ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ». Αναλυτικά: «Το κυρίαρχο πολιτικό σύστημα ανίκανο, διεφθαρμένο και υποταγμένο στα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, αφού συνηγόρησε ασμένως σε αυτή την καταστροφή, εξαντλεί τα όριά του και αποσταθεροποιείται. Βιώνουμε το τέλος μιας εποχής. Ζούμε τις ωδίνες μιας νέας εποχής. Οι κυβερνώντες δεν μπορούν να κυβερνήσουν όπως στο παρελθόν ,ενώ η κοινωνία δεν θέλει να κυβερνηθεί όπως πριν .
Όσο και αν προσπαθεί η ΝΔ να επαναφέρει το δίλημμα, ευρώ ή δραχμή, όσο και αν ευελπιστούν ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ πως θα υπάρξουν εξελίξεις που θα ευνοήσουν τον έλεγχο της καταστροφικής πορείας, η αλήθεια είναι μία: εμπρός στην ελληνική κοινωνία αλλά και στην Ευρώπη έχουν κατατεθεί δύο προτάσεις: η μία είναι η μνημονιακή που δεν επιτυγχάνει κανένα από τους διακηρυγμένους στόχους της, οδηγεί την κοινωνία στην καταστροφή και τη χώρα στη χρεοκοπία και οδηγεί τους ανθρώπους σε εξαθλίωση.
Η άλλη είναι η εναλλακτική ριζοσπαστική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ που θεωρεί ως βάση την ακύρωση των μνημονίων και της πολιτικής λιτότητας και στηρίζεται σ’ ένα συνεκτικό πρόγραμμα αναδιανομής του πλούτου και παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας. Στη ΔΕΘ αποσαφηνίσαμε, αναλύσαμε και ολοκληρώσαμε το τρίπτυχο: ακύρωση, αναδιαπραγμάτευση, ανασυγκρότηση.
Ακύρωση του Μνημονίου. Για να λάβει τέλος το μαρτύριο των μέτρων και της ύφεσης.
Aναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης, με στόχο το μορατόριουμ στην πληρωμή των τόκων του εξωτερικού χρέους για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, τη διαγραφή σημαντικού μέρους του δημόσιου χρέους και την αποπληρωμή του υπόλοιπου με «ρήτρα ανάπτυξης».
Ανασυγκρότηση της χώρας, σε αναπτυξιακή και παραγωγική κατεύθυνση. Με ευρεία αναδιανομή του εισοδήματος και του πλούτου, με κοινωνικό και οικολογικό περιεχόμενο. Με πολιτικές στήριξης των πέντε παραγωγικών πόλων: του αγροτοδιατροφικού, το τουριστικού, το ενεργειακού, του συμπλέγματος της βιομηχανίας, των περιβαλλοντικών τεχνολογιών και της έρευνας, καθώς επίσης και του κατασκευαστικού .
Η υποτίμηση της αγροτικής δραστηριότητας έχει μετατρέψει τη παραδοσιακά αγροτική Ελλάδα σε αιμορραγικά εισαγωγική χώρα τροφίμων και την αγροτική της γη σε πλήρη εγκατάλειψη .
Αρκεί να αναφερθεί ότι το έλλειμμα του ισοζυγίου αγροτικών προϊόντων (κυρίως διατροφικών) ξεπερνά σήμερα τα 3 δις ευρώ, ενώ την ίδια στιγμή περισσότερα από 5 εκατομμύρια στρέμματα παραγωγικής γης οδηγούνται σε ερημοποίηση.
Για όλα αυτά υπάρχουν τεράστιες ευθύνες στα δύο κόμματα της σημερινής κυβερνητικής συνεργασίας. Όχι μόνο άφησαν απροστάτευτα βασικά εθνικά μας προϊόντα και οδήγησαν σε εξαφάνιση την κτηνοτροφία μας αλλά και άνοιξαν το δρόμο στις εισαγωγές από τρίτες χώρες με ανταγωνιστικότερες τιμές. Είναι αυτές οι πολιτικές που επέφεραν και τη διάλυση του κοινωνικού ιστού στη περιφέρεια.
Για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση χρειάζεται ένα εθνικό σχέδιο που θα στοχεύει στην εφαρμογή κλαδικών πολιτικών, με ιδιαίτερη προσοχή στην αυτάρκεια του διατροφικού τομέα, στην επαναφορά της παραγωγής παραδοσιακών αγαθών και προϊόντων, στην οργάνωση της εμπορίας εφοδίων αλλά και προϊόντων, στη διασφάλιση της χρηματοδότησης και στην αναθεώρηση της ΚΑΠ.
Αυτές οι πολιτικές προϋποθέτουν τη σύνταξη και υλοποίηση ενός ρεαλιστικού αγροτικού χωροταξικού σχεδίου κατά περιφέρεια, περιφερειακή ενότητα και Καλλικρατικό δήμο. Όλοι οι Έλληνες παραγωγοί ξέρουν τι μπορούν να καλλιεργήσουν και σε ποια προϊόντα υπερτερεί η περιοχή τους. Αυτό που τους λείπει είναι η εξειδικευμένη στήριξη».
Για τον Αχελώο
Ειδικότερα για τον Αχελώο ο κ. Αποστόλου δήλωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ θα σεβαστεί την απόφαση που θα παρθεί αρχές Ιανουαρίου 2013 από το ΣτΕ. «Έχουμε λόγους να πιστεύουμε ότι θα είναι αρνητική για τη συνέχιση του έργου. Αν παρ’όλα αυτά η απόφαση επιτρέψει τη συνέχιση των εργασιών, όταν έρθουμε στην διακυβέρνηση, θα εξετάσουμε τη διαχείριση της συγκεκριμένης κατάστασης. Η θέση μας, πάντως, είναι ξεκάθαρη εναντίον τέτοιων φαραωνικών έργων που καταστρέφουν ολόκληρα οικοσυστήματα και υποθηκεύουν το μέλλον». Ο Στ. Αναστασόπουλος, για το ίδιο θέμα, σημείωσε ότι δεν υπάρχει θέμα επάρκειας νερού στο νομό μας (που διαθέτει δύο λίμνες και εμφανίζει πολλές βροχοπτώσεις) αλλά κακή διαχείρισή τους. Συμπλήρωσε δε ότι «η Ε.Ε δεν πρόκειται να δώσει ούτε ένα ευρώ για αυτά τα έργα και λένε ψέματα όσοι λένε το αντίθετο ενώ η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας δεν επιτρέπει την συνέχισή τους ούτε εξασφαλίζει ανταποδοτικότητα για την τοπική κοινωνία».