Συνάντηση με τους εργαζομένους του Αυτοκινητοδρόμου Κεντρικής Ελλάδας Ε65 στο εργοτάξιο της ΤΕΡΝΑ, το οποίο απειλείται με κλείσιμο, αλλά και με τους εργαζομένους στον ΟΤΕ στην Καρδίτσα είχε χθες η βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ Ηρώ Διώτη, με κλιμάκιο μελών της ΝΕ του ΣΥΝ Καρδίτσας.
Μετά τις συναντήσεις, παραχώρησε συνέντευξη τύπου με θέμα την ανεργία και ζητήματα ανάπτυξης, κατά την οποία τονίστηκαν τα ακόλουθα:
Για την ΤΕΡΝΑ: «Τα πράγματα, όπως τα περιέγραψαν οι εργαζόμενοι, είναι πολύ δύσκολα στο εργοτάξια. Κι αυτό, διότι λόγω έλλειψης χρηματοδότησης, εκτιμάται ότι σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα τα έργα θα «παγώσουν» και 250 εργαζόμενοι και υπεργολάβοι, μαζί με τις οικογένειές τους, θα βρεθούν στο δρόμο, σε μία χρονική περίοδο που η ανεργία και στο ν. Καρδίτσας έχει “χτυπήσει κόκκινο”. Πέραν αυτού, η ολοκλήρωση του Ε65, έργου πνοής για τη Δυτ. Θεσσαλία, κινδυνεύει με τεράστιες καθυστερήσεις, και πλέον τίθεται εν αμφιβόλω».
Για τις απολύσεις στον ΟΤΕ: «Αυτό που ανησυχεί και τους εργαζομένους στον Οργανισμό αλλά και εμάς, είναι ότι οι μαζικές απολύσεις στην Cosmote και την θυγατρική της ΓΕΡΜΑΝΟΣ καθώς και σε δραστικές μειώσεις μισθών στον ΟΤΕ, ανοίγουν τον ασκό του Αιόλου για απολύσεις και κατάργηση εργασιακών δικαιωμάτων σε όλες τις πρώην ή τις νυν ΔΕΚΟ. Στην κυβερνητική «κούρσα» για την εξοικονόμηση χρημάτων και συγκεκριμένα των περίφημων 50 δισ. ευρώ, είναι ορατός ο κίνδυνος ξεπουλήματος όλης της δημόσιας περιουσίας».
Στη συνέντευξη τύπου αναφέρθηκαν επίσης τα εξής:
«Μετά την υπογραφή του Μνημονίου, και με την σύμφωνη γνώμη του ΠΑΣΟΚ, ο κόσμος της εργασίας έχει βρεθεί στο απόσπασμα. Ο εργαζόμενος πλήττεται από παντού, ασχέτως εάν ο εργοδότης του είναι το Δημόσιο ή κάποιος ιδιώτης, αν είναι ελεύθερος επαγγελματίας ή αν είναι αγρότης, αν είναι νέος ή λίγο πριν τη σύνταξη. Τα νέα μέτρα πέσανε πάνω του βαριά, ενώ γινόμαστε κατά καιρούς όλοι μας θεατές στο ίδιο θέατρο του παραλόγου, απλώς με άλλους πρωταγωνιστές κάθε φορά, ανάλογα με τα κεκτημένα του κλάδου που θέλουν να διαλύσουν και να τον γυρίσουν σε έναν εργασιακό Μεσαίωνα.
Τους τελευταίους μήνες ο κόσμος της εργασίας έχει δεχθεί τη μεγαλύτερη επίθεση όλων των εποχών στα εργασιακά, μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα τόσο στο Δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Οι μισθοί μειώθηκαν κατακόρυφα, ενώ τα δώρα καταργήθηκαν ή μειώθηκαν κατά περίπτωση. Καταργήθηκε ο κατώτατος μισθός. Αυξήθηκε το όριο των ομαδικών απολύσεων και μειώθηκε η αποζημίωση λόγω απόλυσης. Κατεδαφίστηκε το ισχύον ασφαλιστικό και ιατροφαρμακευτικό σύστημα, το κράτος αποσύρεται σταδιακά από τη χρηματοδότηση της κοινωνικής ασφάλισης και της Δημόσιας Υγείας. Η τρόικα πιέζει στο νέο επικαιροποιημένο Μνημόνιο για την πλήρη κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων εργασίας και την εφαρμογή ειδικών επιχειρησιακών και ατομικών συμβάσεων, ενώ έχουν ήδη μπει οι βάσεις για την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο της νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ επιταχύνει με πρωτοφανή αυταρχικότητα τη διαδικασία αναδιανομής του πλούτου σε βάρος του κόσμου της εργασίας. Η μελέτη για το νέο ενιαίο μισθολόγιο που δόθηκε στη δημοσιότητα προδιαγράφει νέα επίθεση σε βάρος του εισοδήματος και των δικαιωμάτων των εργαζόμενων στο Δημόσιο και ουσιαστικά δρομολογεί τη διάλυση των Δημοσίων Υπηρεσιών. Οι προωθούμενες αλλαγές για τις Δημόσιες Επιχειρήσεις και Οργανισμούς (ΔΕΚΟ) προοιωνίζουν την ιδιωτικοποίησή τους, που θα σηματοδοτήσει ακριβότερες υπηρεσίες για τους πολίτες και συνάμα τη δημιουργία ενός φτηνού και ευέλικτου, χωρίς δικαιώματα, εργατικού δυναμικού, στα πλαίσιο της πολιτικής της εσωτερικής υποτίμησης.
Οι καθυστερήσεις αλλά και η διακοπή έργων στον άξονα Ε65, είχαν αποτέλεσμα την απόσυρση εταιριών από αυτά, με ταυτόχρονο κλείσιμο εργοταξίων, απόλυση εκατοντάδων εργαζομένων και απώλεια θέσεων εργασίας.
Είχαμε ζητήσει προ μηνών από το Επιμελητήριο Καρδίτσας, το οποίο και ανταποκρίθηκε, να μας παραχωρήσουν στοιχεία από το βιβλίο εγγραφών-διαγραφών τους, προκειμένου να δούμε πόσες επιχειρήσεις έβαλαν λουκέτο και αυτό που είδαμε ήταν τραγικό. 150 εμπορικές επιχειρήσεις, 99 επιχειρήσεις μεταποίησης και άλλες 210 επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνταν στο τομέα των υπηρεσιών έκλεισαν μέχρι το 1ο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου του 2010. Σίγουρα υπάρχουν και συνταξιοδοτήσεις μέσα σε αυτά τα νούμερα, όμως θεωρούμε πως είναι ενδεικτικά της τρομακτικής οικονομικής συμπίεσης που δέχεται στις μέρες μας ο κλάδος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Τα στοιχεία του ΟΑΕΔ για το ν. Καρδίτσας ανεβάζουν το δείκτη της ανεργίας στο 12% ενώ το Εργατικό Κέντρο, που βάζει και τις παραμέτρους της μη καταγεγραμμένης αλλά και της μη δηλωθείσας ανεργίας, καθώς και της εργασίας με καθεστώς ημιαπασχόλησης, ανεβάζουν το δείκτη αυτόματα στο 30%. Τα στοιχεία είναι συγκλονιστικά και δυστυχώς, όσο κι αν ακούγεται κλισέ, τα νούμερα μιλούν από μόνα τους.
Η ιδιαιτερότητα του θεσσαλικού κάμπου και φυσικά και της Καρδίτσας, σε αντιδιαστολή με άλλες περιοχές, είναι η μεγάλη εξάρτηση που υπάρχει μεταξύ του αγροτικού κόσμου και της πορείας του πρωτογενούς τομέα με τις τοπικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Οι αδιέξοδες πολιτικές τόσο της προηγούμενης αλλά πολύ περισσότερο της σημερινής κυβέρνησης στον αγροτικό τομέα, τον οδήγησαν όπως είναι εύκολο να αντιληφθεί κανείς σε αδιέξοδο και τους αγροκτηνοτρόφους στη μεγαλύτερη κρίση που έχει αντιμετωπίσει ο κλάδος τον τελευταίο αιώνα. Η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική και η αποσύνδεση των επιδοτήσεων από την παραγωγή, η διάλυση του κοινωνικού χαρακτήρα του ΕΛΓΑ αλλά και η χρεοκοπία του ίδιου του Οργανισμού, οι χαμηλές τιμές στα γεωργικά και κτηνοτροφικά προϊόντα, έχουν καταστήσει τους παραγωγούς κολίγους, σε μία σύγχρονης μορφής φεουδαρχία. Οι δε νέες ρυθμίσεις που ετοιμάζεται το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να δρομολογήσει με νομοσχέδια που θα συζητηθούν σύντομα στη Βουλή, τόσο για την ανασυγκρότηση των Αγροτικών Συλλόγων και του συνεταιριστικού κινήματος, όσο και για τη θέσπιση του Ενιαίου Μητρώου Εμπόρων αγροτικών προϊόντων, ενώ ακούγονται χρήσιμα και κανείς δεν αντιλέγει ότι το θεσμικό πλαίσιο χρειάζεται αλλαγή, με την κατεύθυνση που δίνει, κάνει την αγροτική παραγωγή, τον αγρότη, βορά στην ελεύθερη αγορά. Η αγοραστική δύναμη των παραγωγών της Καρδίτσας που σε ένα μεγάλο βαθμό ενίσχυαν την τοπική αγορά και ήταν η κινητήριος δύναμή της, έχει πέσει κατακόρυφα. Θα ήταν λάθος να εξετάζαμε τη σημερινή κατάσταση στις επιχειρήσεις της περιοχής, αποσυνδέοντάς της με την εξίσου απελπιστική κατάσταση που βρίσκονται σήμερα οι αγρότες της Καρδίτσας.
Η σημερινή μνημονιακή, νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, όπου σταθεί κι όπου βρεθεί, διατυμπανίζει ότι όλα όσα κάνει στο όνομα της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας. Εμείς δε βλέπουμε καμία ανάπτυξη, παρά μόνο ύφεση, σε όλους τους τομείς, η οποία βαθαίνει όλο και περισσότερο, μέρα τη μέρα. Κατά την άποψη του ΣΥΡΙΖΑ, όταν μιλάμε για ανάπτυξη, πρέπει πρώτα να θέτουμε δύο ερωτήματα: από ποιον και ποιον θα αφορά; Εάν η ανάπτυξη που εννοεί το ΠΑΣΟΚ είναι συνυφασμένη με μεγάλες επενδύσεις λίγων και μεγάλων εργολάβων και εταιριών, η οποία θα προσφέρει από ελάχιστο ως μηδενικό όφελος στους πολίτες, θα εξαναγκάσει λόγω των δύσκολων οικονομικών συγκυριών τους εργαζομένους και τους ανέργους να ζητιανεύουν για μία θέση εργασίας σε αυτά τα αναπτυξιακά πλάνα για 300 και 400 ευρώ “μαύρα”, ενδέχεται να προκαλέσει μη αναστρέψιμες βλάβες στο περιβάλλον, και θα φέρει λεφτά με ουρά στα χέρια των γνωστών επιτηδείων και ακόμη χειρότερες συνθήκες για την κοινωνία, σε αυτή την ανάπτυξη λέμε «όχι, ευχαριστώ».
Αυτή τη στιγμή, ανάπτυξη για την Καρδίτσα, την Ελλάδα, μπορεί να υπάρξει μόνο
με γενναία ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα και της αγροτοκτηνοτροφικής παραγωγής, με ανάπτυξη ήπιων μορφών τουρισμού και αγροτουρισμού, με ενίσχυση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, με πολιτικές όχι μόνο διατήρησης αλλά και δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, με τη μη παράδοση εν τέλει της χώρας στον εργασιακό Μεσαίωνα που μας επιφυλάσσει η κυβέρνηση. Για εμάς, αυτά είναι μία ελάχιστη συνθήκη προκειμένου να βγει η δυτική Θεσσαλία από το τέλμα που την έχουν σήμερα βουλιάξει».