Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Ημερίδα με τίτλο “Ο Δρόμος της Ναυτιλίας”, που διοργάνωσε το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, το Σάββατο 16 Μαρτίου 2019, στο αμφιθέατρο “Γιάννης Κορδάτος”.
Η ημερίδα, που ξεκίνησε ως πρωτοβουλία δύο προπτυχιακών φοιτητών του Τμήματος ΗΜΜΥ, των κύριων Ιωάννη Χάνδακα και Σωτήρη Μπέσιου, είχε σκοπό να αναδείξει τις προοπτικές της απασχόλησης των μηχανικών στον κλάδο της ποντοπόρας ελληνικής εμπορικής ναυτιλίας, η οποία με 5.000 πλοία έχει τον μεγαλύτερο παγκόσμιο στόλο, απασχολεί περίπου 56.000 εργαζόμενους και υποστηρίζεται από περίπου 600 ναυτιλιακές επιχειρήσεις, με συνολική αξία 105 δις δολλάρια και συνεισφορά στην ελληνική οικονομία περίπου 9,14 δις Ευρώ για το 2017.
Με την ψηφιοποίηση της εμπορικής ναυτιλίας που καθιστά τα ποντοπόρα πλοία σύνθετα πλωτά εργοστάσια υψηλής τεχνολογίας, με νέες απαιτήσεις για την υποστήριξη των λειτουργιών και των πληρωμάτων τους, αλλά και δυνάμει φορείς υπηρεσιών προς τη στεριά, και ιδιαίτερα δυσπρόσιτους νησιωτικούς χώρους, η ημερίδα ανέδειξε και προκλήσεις ευρύτερου ερευνητικού και αναπτυξιακού ενδιαφέροντος σε συναφείς γνωστικές περιοχές, όπως τα Οικονομικά, το Περιβάλλον, η Οικολογία, η Αειφόρος Ανάπτυξη, η Ενέργεια, οι Τεχνολογίες Δικτύων και Τηλεπικοινωνιών και η ευρύτερη Επιστήμη των Υπολογιστών. Οι προσκεκλημένοι ομιλητές εκπροσώπησαν μερικές από τις κορυφαίες εταιρίες που δραστηριοποιούνται διεθνώς στο χώρο της ναυτιλίας, όπως η PWC, η Wartsila, το Angelicoussis Group, η Metis, η Space Horizon, η Alfa Laval, η EnΘalpy, η Kudzu, η SoldeCom και η Analysis.
Η ημερίδα πλαισιώθηκε από εκτενή και ενδιαφέρουσα έκθεση και επίδειξη οργάνων και εξοπλισμού, που πραγματοποίησε προσκεκλημένη ομάδα καθηγητών του 1ου Εργαστηριακού Κέντρου Βόλου, αποτελούμενη από τους κυρίους Παρίση, Μπαντώλα, Λεφάκη και Παππά. Το πρόγραμμα της ημερίδας παρακολούθησαν συνολικά περισσότεροι από 200 συμμετέχοντες, ανάμεσά τους προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές, καθηγητές, ενδιαφερόμενοι πολίτες και μαθητές. Η διοργάνωση έλαβε εξαιρετικά θετικά σχόλια από τους συμμετέχοντες και τους προσκεκλημένους ομιλητές, τόσο για το ουσιαστικό περιεχόμενό της, όσο και για την πρακτική πραγματοποίησή της, και υποστηρίχθηκε από 10 εθελοντές φοιτητές.