Ημερίδα διοργανώνει το Περιφερειακό Κέντρο Ελέγχου για την ενημέρωση των βαμβακοπαραγωγών


Το Περιφερειακό Κέντρο Ποιοτικού Ελέγχου, Ταξινόμησης και Τυποποίησης Βάμβακος Θεσσαλίας διοργανώνει σε συνεργασία με το Δήμο Παλαμά Καρδίτσας ημερίδα με θέμα, ΒΑΜΒΑΚΙ: Οργάνωση-Ποιότητα-Φυτοπροστασία (πράσινο σκουλήκι). Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί την  Παρασκευή  30 Μαρτίου 2012 και ώρα 6:00 μμ, στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων στον Παλαμά Καρδίτσας.

Για την ενημέρωση των βαμβακοπαραγωγών, παρακαλώ να δημοσιευτεί το συνημμένο πρόγραμμα της ημερίδας.

Ο Προϊστάμενος και Επιστημονικός Υπεύθυνος
Δρ Νταράουσε Μωχάμεντ

Περίληψη ομιλιών
Η οργάνωση της παραγωγής και η ολοκληρωμένη διαχείριση εχθρών, ασθενειών και ζιζανίων είναι θέματα που σχετίζονται όχι μόνο με τη μείωση του κόστους παραγωγής αλλά έχουν άμεση σχέση και με τη βελτίωση της ποιότητας του παραγόμενου προϊόντος. Επίσης, η μη ορθολογική χρήση των φυτοφαρμάκων οδηγεί στη ρύπανση του περιβάλλοντος (των υπόγειων και επιφανειακών νερών) και εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία των αγροτών και των καταναλωτών. Τα τελευταία δυο χρόνια η βαμβακοκαλλιέργεια εκτέθηκε σε εκτεταμένες προσβολές από πράσινο σκουλήκι προκαλώντας σημαντική μείωση της παραγωγής με αρνητικές συνέπειες στο εισόδημα των βαμβακοπαραγωγών, στη διαθεσιμότητα σύσπορου στις εκκοκκιστικές επιχειρήσεις, στις εξαγωγές του προϊόντος αλλά και στην ποιότητα. Η έλλειψη ενημέρωσης για την ολοκληρωμένη διαχείριση του προβλήματος ίσως να οδήγησε και στην υπερβολική χρήση φυτοφαρμάκων με σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον.
Χωρίς να ληφθεί υπόψη η σημασία του προϊόντος για την εθνική και τοπική οικονομία και την απασχόληση και χωρίς τη γνώση των πραγματικών αναγκών σε εισροές και των πλεονεκτημάτων της χώρας, η βαμβακοκαλλιέργεια βρέθηκε τα τελευταία χρόνια στο επίκεντρο μιας αρνητικής κριτικής σχετικά με τις επιπτώσεις της στο περιβάλλον. Παρόλο που το βαμβάκι συνεχίζει να κατέχει μια σημαντική θέση στις εξαγωγές της χώρες στην παρούσα κρίση (5ο σημαντικότερο εξαγώγιμο προϊόν για την οικονομία της χώρας, αξία εξαγωγών 400 εκ. € ετησίως), εντούτοις λόγω αδυναμίας της πολιτείας να λάβει μέτρα, η βιωσιμότητά του είναι μετέωρη. Το σίγουρο είναι ότι αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα για μια συνολική αναμόρφωση της σημερινής κατάστασης, η βαμβακοκαλλιέργεια δεν θα συνεχίσει να υπάρχει για πολλά χρόνια.
Αυτά είναι μερικά θέματα που θα αναπτυχθούν στην ημερίδα.

Προηγούμενο άρθρο Την ολοκλήρωση έργων οδοποιίας ζητά ο Δήμαρχος Σοφάδων
Επόμενο άρθρο Μεταστέγαση του Τμήματος Περιβάλλοντος & Υδροοικονομίας ΠΕ Καρδίτσας