Ημερίδα για την Περαίωση στην Καρδίτσα


Το μέτρο της περαίωσης των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων για τις χρήσει 2000-2006, σύμφωνα με τον νέο φορολογικό νόμο 3697/2008 ήταν το θέμα της ημερίδας που πραγματοποιήθηκε από το Σύλλογο Ελευθέρων Επαγγελματιών Λογιστών Φοροτεχνικών Οικονομολόγων Ν. Καρδίτσας και την Epsilon Net τη Δευτέρα 03 Νοεμβρίου 2008 στην Καρδίτσα.

Βασικός ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ένα εξέχων στέλεχος του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, ο κ. Χρήστος Γιαννόπουλος, τ. Γενικός Διευθυντής Φορολογικών Ελέγχων.

Ακόμα πιο ευνοϊκές οι διατάξεις της νέας περαίωσης

Στα οφέλη της περαίωσης τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για το ελληνικό δημόσιο αναφέρθηκε ο κ. Γιαννόπουλος, ο οποίος τόνισε ότι οι ρυθμίσεις που εισήχθησαν με τον νέο νόμο είναι ακόμα πιο ευνοϊκές, γεγονός που, όπως είπε, θα πρέπει να προσελκύσει περισσότερες επιχειρήσεις. Ιδιαίτερα ευνοϊκή, μάλιστα, χαρακτήρισε τη ρύθμιση για τη μεταφορά της ζημιάς.

Τόνισε, όμως, ότι οι μεγάλες αλλαγές στον έλεγχο των επιχειρήσεων θα επέλθουν από τις αρχές του 2010 με την έναρξη του συστήματος ELENXIS από τη Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων. «Με την εφαρμογή του νέου συστήματος οι έλεγχοι θα γίνουν πιο αντικειμενικοί, πιο κατευθυνόμενοι και θα ελέγχονται οι επιχειρήσεις που πραγματικά πρέπει να ελεγχθούν», δήλωσε χαρακτηριστικά. «Πρόκειται για ένα σύστημα που θα φέρει μια νέα τάξη πραγμάτων στους ελέγχους», κατέληξε.

Σχετικά με το θέμα των τεκμηρίων, είπε ότι μάλλον θα πρέπει να περιμένουμε πριν την κατάθεση του προϋπολογισμού το σχετικό νομοσχέδιο, το οποίο θα περιλαμβάνει σαφώς πιο ήπια μέτρα από εκείνα που είχαν ανακοινωθεί. 

Ο κ. Γιαννόπουλος στην εισήγησή του για την περαίωση αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στις υπαγόμενες και τις εξαιρούμενες υποθέσεις, στις προϋποθέσεις για την υπαγωγή μιας υπόθεσης στο μέτρο και ανέλυσε την έννοια των εκκρεμών υποθέσεων.

Αίτημα των περισσότερων επιχειρηματικών κλάδων η περαίωση

Ο κ. Γιαννόπουλος τόνισε ότι είναι μια ευνοϊκή ρύθμιση που σκοπό έχει την ταχύτερη διεκπεραίωση των φορολογικών υποθέσεων, ενώ από δημοσιονομικής πλευράς είναι μια πηγή εσόδων με το μικρότερο δυνατό κόστος, κριτήριο που στη δημόσια οικονομική θεωρία είναι ουσιώδες όταν εξετάζεται η επιβολή κάποιου φόρου.

Αναφερόμενος στα πλεονεκτήματα της ρύθμισης, επεσήμανε τα ελάχιστα ποσά φόρου που καλούνται να καταβάλουν οι υπόχρεοι, τη διευκόλυνση στον τρόπο καταβολής της οφειλής με μηνιαίες δόσεις ανάλογα με το ύψος του οφειλόμενου ποσού, την έκπτωση σε ποσοστό 5% επί καταβολής του οφειλόμενου ποσού μέσα στην προθεσμία καταβολής της πρώτης δόσης και τη δυνατότητα μεταφοράς ζημίας, με ορισμένες προϋποθέσεις στα επόμενα χρόνια.

Από την πλευρά του ο Σύλλογος Ελευθέρων Επαγγελματιών Λογιστών Φοροτεχνικών Ν. Καρδίτσας, τόνισε ότι καλό είναι οι Επιχειρηματίες να παραλαμβάνουν τα ειδικά σημειώματα περαίωσης έπειτα από συνεννόηση με τους Λογιστές τους, για την αποφυγή λαθών αλλά και άσκοπης ταλαιπωρίας.

Καρδίτσα 03-11-08

Το Δ.Σ.

Προηγούμενο άρθρο Επιβράδυνση της οικονομίας και αύξηση της ανεργίας το 2009
Επόμενο άρθρο Διαφθορά - Με αφορμή το 13ο παγκόσμιο συνέδριο που έγινε στην Αθήνα