Ημερίδα για την βιομάζα στο ΤΕΙ Δασοπονίας


Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της ημερίδας με τίτλο «Συγκομιδή, Εφοδιασμός και Εμπόριο Ξυλώδους Βιομάζας» που πραγματοποιήθηκε χθες στο Αμφιθέατρο του Τμήματος Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος.

Στην ημερίδα, την οποία συνδιοργάνωσαν το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ) και το Τμήμα Δασοπονίας & Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος, συμμετείχαν περισσότερα από 150 άτομα από την τοπική κοινότητα και άλλα μέρη της Ελλάδας. Το ακροατήριο αποτέλεσαν γεωτεχνικοί υπάλληλοι του δημόσιου (ΟΤΑ, δασικές υπηρεσίες) και ιδιωτικού τομέα, παραγωγοί καυσίμων βιομάζας, δασοκτήμονες, έμποροι, επιχειρηματίες, μελετητές, φοιτητές κ.ά.

Την εναρκτήρια εισήγηση πραγματοποίησε ο κ. Ι. Ελευθεριάδης από το Τμήμα Βιομάζας του ΚΑΠΕ, ο οποίος παρουσίασε το έργο Biomass Trade Centre II που υλοποιείται στη χώρα μας μέσω του ΚΑΠΕ. Ο κ. Ελευθεριάδης επισήμανε ότι η σημερινή ημερίδα είναι η πρώτη από μια σειρά ενημερωτικών ημερίδων που θα πραγματοποιηθούν στην Ελλάδα, με στόχο την ενημέρωση των ενδιαφερομένων για θέματα εμπορίας, συγκομιδής και εφοδιασμού ξυλώδους βιομάζας και των δυνατοτήτων που τους προσφέρει η αξιοποίηση του προγράμματος. Απώτερος στόχος του προγράμματος είναι η προώθηση των επενδύσεων στον τομέα της παραγωγής και του εμπορίου του ξύλου.

Ακολούθησε εισήγηση για θέματα πιστοποίησης και αειφορικής διαχείρισης δασών από τον κ. Μ. Τρίγκα (Τμήμα Σχεδιασμού & Τεχνολογίας Ξύλου & Επίπλου, ΤΕΙ Λάρισας). Στην εισήγησή του ο κ. Τρίγκας αναφέρθηκε στα στερεά βιοκάυσιμα, την παραγωγή τους, τις ιδιότητές τους και τις διαδικασίες εφαρμογής προτύπων ποιότητας. Στη συνέχεια ο κ. Γ. Κονταξής παρουσίασε την Ενεργειακή Συνεταιριστική Εταιρεία Καρδίτσας (Ε.Σ.Ε.Κ.) και εστίασε στους διάφορους τρόπους παραγωγής ενέργειας από βιομάζα που προσφέρονται στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας. Ακολούθως ο κ. Σ. Αδαμόπουλος, επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Δασοπονίας & Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος, παρουσίασε τις νέες τεχνολογίες συγκομιδής δασικών προϊόντων που εφαρμόζονται διεθνώς. Το μέρος των ομιλιών ολοκληρώθηκε με δυο ακόμα εισηγήσεις, μια αναφορικά με τις εφαρμογές τηλεθέρμανσης (Ι. Ελευθεριάδης) και μια σχετικά με τις ιδιότητες και πιστοποίηση στερεών βιοικαυσίμων (Α. Σιδεράς).

Στο τέλος αναπτύχθηκε εποικοδομητική συζήτηση για θέματα που αφορούν τη διαθεσιμότητα του καύσιμου ξύλου, το εμπόριο των καυσόξυλων και την εκμετάλλευση των δασών για την παραγωγή καύσιμου ξύλου.

 

Προηγούμενο άρθρο Σπ. Ταλιαδούρος: «Την ολοκλήρωση του Κλειστού Γυμναστηρίου Καρδίτσας μέσω ΕΣΠΑ ως αθλητικού έργου, που θα φιλοξενεί αθλητικές εκδηλώσεις ευρωπαϊκού επιπέδου»
Επόμενο άρθρο ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΚΛΟΠΕΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΤΩΝ - Άγονος ο πρώτος διαγωνισμός της ΔΕΗ για πρόσληψη εταιρείας security