Ημερίδα για τα αρωματικά φυτά διοργάνωσε ο Δήμος Μουζακίου στη Δρακότρυπα


Ο Δήμος Μουζακίου, σε συνέχεια των επαφών με τους νέους ανθρώπους που θέλουν να δραστηριοποιηθούν στις εναλλακτικές καλλιέργειες, διοργάνωσε ημερίδα στη Δρακότρυπα με θέμα << Αρωματικά φυτά- Διέξοδος για τον ορεινό όγκο>>.

Καλεσμένος ήταν ο Λέκτορας της Γεωπονικής σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ . Λύκας Χρήστος ,με ειδικότητα στην Ανθοκομία ,ο οποίος αναφέρθηκε στις μεθόδους καλλιέργειας και παραγωγής των αρωματικών φυτών, καθώς και στην προοπτική που δίνουν αυτά στην οικονομική ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών.

H Δημοτική σύμβουλος κ. Τσιρογιάννη Φανή , η οποία είχε και την επιμέλεια της διοργάνωσης αυτής, αφού αναφέρθηκε στην προσπάθεια που κάνει ο Δήμος εδώ και αρκετό καιρό ,με διάφορες εκδηλώσεις να αναδείξει το θέμα των αρωματικών φυτών, συνοπτικά επικεντρώθηκε κυρίως στα εξής σημεία:

α) Η γεωλογική μορφή καθώς και το κλίμα που έχουν τα χωριά του ορεινού όγκου του Δήμου, όπως μικρά κτήματα, ξερικά , άγονα και κατηφορικά εδάφη, δημιουργούν τις καλύτερες συνθήκες για την καλλιέργεια ορισμένων αρωματικών φυτών, όπως το δενδρολίβανο, το φασκόμηλο, το θυμάρι, η ρίγανη και η δάφνη . Τα συγκεκριμένα φυτά δίνουν άριστες αποδόσεις σ’ αυτές τις συνθήκες, υψηλή ποιότητα και μεγάλη κερδοφορία στο παραγωγό.

β)η καλλιέργεια των αρωματικών φυτών δε λύνει το πρόβλημα της ανεργίας μόνο των νέων που ζουν στα χωριά, αλλά είναι και μια διέξοδος για τους αστούς , οι οποίοι λόγω της οικονομικής κρίσης ,δεν μπορούν να ζήσουν στην πόλη και επιθυμούν να γυρίσουν στην ύπαιθρο.

γ)ο θεσμικός ρόλος του Δήμου μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στη συνεργασία διαφόρων παραγωγικών κλάδων , όπως π.χ. των Πανεπιστημίων και των αγροτών. Αυτή η συνεργασία είναι όχι μόνο απαραίτητη αλλά και επιβεβλημένη , έτσι ώστε να σημειωθεί πρόοδος και να έρθει η οικονομική ανάκαμψη στην αγροτική παραγωγή.

δ)είναι σημαντικό να τονωθεί η επιχειρηματικότητα του νεοέλληνα. Οι Έλληνες ανέκαθεν ασχολούνταν με το εμπόριο. Παρήγαγαν και πουλούσαν σε μακρινές αγορές αυτά που παρήγαγαν. Οι πρόγονοί μας ήταν αυτάρκεις διατροφικά και είχαν τη δυνατότητα να εξάγουν προϊόντα. Σήμερα το ισοζύγιο αυτό είναι αρνητικό. Εισάγουμε σε μεγάλο ποσοστό για να καλύψουμε τις ανάγκες μας. Αυτό το κλίμα πρέπει να αντιστραφεί. Και σ΄ αυτό είναι αναγκαίο να συμβάλλουμε όλοι, απ’ όποια θέση και αν βρισκόμαστε.»

«Με την ημερίδα της που διοργανώσαμε στη Δρακότρυπα στοχεύσαμε στην ενημέρωση των δημοτών μας αναφορικά με τις δυνατότητες που υπάρχουν για την ανάπτυξη του τόπου μας και κυρίως του ορεινού όγκου μέσα από την καλλιέργεια των αρωματικών φυτών. Είναι αλήθεια ότι στη δύσκολη συγκυρία που διανύουμε επιβάλλεται να στηριχθούμε στις δικές μας δυνάμεις. Είναι ιδιαίτερα ευχάριστο το γεγονός ότι η Δρακότρυπα είναι ένα ζωντανό χωριό με πολλούς νέους κατοίκους και έχει το πλεονέκτημα ο Σύλλογος να είναι ιδιαίτερα δραστήριος» επεσήμανε ο Δήμαρχος κ. Κωτσός

 

Προηγούμενο άρθρο Εκδήλωση του Συλλόγου Γυναικών Καρδίτσας για τις αγρότισσες
Επόμενο άρθρο Καταγγελτικότητα ή διεκδίκηση με τεκμηρίωση, επιμονή και συνεργασία;